Search
Close this search box.

Popoldne več občin zajelo neurje, na Koroškem voda ogrožala in poplavljala stanovanjske objekte

Območja 17 občin po Sloveniji je okoli 14. ure zajelo neurje z močnim vetrom in obilnimi padavinami. Med drugim tudi občino Črna, Prevalje, Ravne in Dravograd.

Po podatkih centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje od tam poročajo o podrtih drevesih, razkritih ostrešjih objektov, nekaj poplavljenih prostorih ter tudi zemeljskih plazovih.

VIDEO: Močan naliv s točo na območju občine Dravograd (Tribej)

😯Občina Dravograd naliv s točo🌧🌫 Kakšno pa je stanje pri vas? ☔️

Objavil/a Koroške Novice dne Sobota, 11. julij 2020

Močnejše neurje z nalivi je zajelo občino Dravograd. Meteorna voda je ogrožala več stanovanjskih objektov na Libeliški Gori. Gasilci PGD Libeliče so s pomočjo delovnega stroja preusmerili tok meteorne vode nazaj v strugo in izdelali varovalni nasip. Ščistili so cesto in zagotovili prevoznost do naselja. V Libeličah so s ceste odstranili podrto drevo, ki je zaprlo cesto.

Ob 16:21 je neurje z večjimi nalivi zajelo občino Črna na Koroškem. V Podpeci je meteorna voda ogrožala dve stanovanjski hiši. Posredovali so gasilci PGD Črna na Koroškem, ki so s protipoplavnimi vrečami in lesenimi konstrukcijami zaščitili objekta, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Črnjanska županja Romana Lesjak je za naš medij dejala, da sta bili na območju Podpece, po domače Helene, ogroženi dve stanovanjski hiši, ki pa so ju gasilci pred vdorom vode pravočasno zaščitili. “Ob nepravočasnem ukrepanju bi potencialno ob hiši zalila voda, tako pa so bili gasilci PGD Črna pravočasno na kraju dogodka in to preprečili.”

“Neurje je povzročilo tudi nekaj težav na cesti Mitnek Štopar, kjer je spralo del ceste in nanjo naneslo nekaj peska. Narasli so tudi hudourniki, voda je tekla kar po travnikih. Malo je narasla tudi Meža, ki pa se zdaj že umirja in upam, da bo pri tem tudi ostalo,” sklene Lesjakova.

Neurje z močnimi nalivi je zajelo tudi občino Prevalje. Gasilci PGD Prevalje so izčrpali vodo iz poplavljenega večstanovanjskega in počitniškega objekta, s pomočjo gradbenih strojev in delavcev komunalnega podjetja so odstranili plaz, ki je zasul cesto na Šentanel, na Lešah s ceste odstanili nanos kamenja in z delovnimi stroji preusmerili tok meteorne vode, ki je ogrožala dve stanovanjski hiši.

Neurje z večjimi nalivi je zajelo občino Ravne na Koroškem. Na Stražišču se je za stanovanjskim objektom utrgal manjši zemeljski plaz. Posredovali so gasilci KGZ Ravne na Koroškem, ki so zavarovali kraj dogodka in izvedli vse potrebne ukrepe. Dokončno sanacijo bodo uredili stanovalci v naslednjih dneh.

Zelenbreški potok ob cesti na Zelen Breg je naplavil večjo količino materiala, zaradi česar se je zmanjšala propustnost treh mostov in več propustov. Delavci JKP Ravne so z delovnim strojem naplavine na več lokacijah odstranili. Na Tolstem Vrhu je zaradi izpada daljnovoda brez električne energije ostalo večje število odjemalcev.. Dežurni delavci elektro podjetja so napako odpravili.

Skupno so na centru za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje do 18. ure zabeležili 22 dogodkov.

Nevšečnosti je neurje povzročalo tudi v naselju Dolnja Prekopa v občini Kostanjevica na Krki. Nekaj po 18. uri pa je prišlo do izpada daljnovoda Mokrice v brežiški občini. Brez električne energije so ostali odjemalci naselij Jesenice na Dolenjskem in Male Doline. Dežurni pri elektro podjetju napako odpravljajo, je še navedeno na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Po napovedih vremenoslovcev lahko danes zvečer zlasti v južni Sloveniji še nastane kakšno krajevno neurje.

Vir: SPIN, STA

Dogodki

Območja 17 občin po Sloveniji je okoli 14. ure zajelo neurje z močnim vetrom in obilnimi padavinami. Med drugim tudi občino Črna, Prevalje, Ravne in Dravograd.