Search
Close this search box.

Popoldne se bo meja sneženja začela spuščati. Kje bo zapadlo največ snega?

V višje ležečih krajih bo zelo zimsko, po nižinah pa bo, glede na zadnje izračune meteoroloških modelov, snega le za vzorec ali pa še to ne, napovedujejo na Neurje.si. Nova snežna pošiljka je na vidiku že ob koncu tega tedna.

Nad Baltskim morjem je globoko ciklonsko območje. Hladna fronta se preko Srednje Evrope, Alp in zahodnega Sredozemlja vije vse do Gibraltarja. Vremenska fronta, ki se preko Alp približuje našim krajem, nas bo dosegla danes čez dan oz. popoldan. Nad severnim Sredozemljem se poglablja plitvo ciklonsko območje, ki nad naše kraje prinaša obilnejšo zalogo padavin. Sprva nad našimi kraji v višinah še pihajo vetrovi jugozahodne smeri, popoldan pa bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem ponoči šibka burja, je zapisano na spletnih straneh Neurje.si.

Danes bo oblačno s pogostimi padavinami. Dnevne temperature se bodo gibale med 2 in 7 °C, na Primorskem okoli 9 °C. Meja sneženja bo sprva v večjem delu Slovenije nad 1100 m nadmorske višine, le na skrajnem severu države bo že dopoldan snežilo pod 1000 m nad morjem. Popoldne nas bo od severa počasi preplavljal hladnejši zrak. Temperatura se bo počasi spuščala, z njo pa tudi meja sneženja. Do večera bo ponekod v severni, osrednji in južni Sloveniji snežilo do nižin in dolin, v vzhodni Sloveniji (Prekmurje, Podravje, Posavje, Bela Krajina, Celjska kotlina) pa bo meja sneženja ostala nad okoli 400 m nadmorske višine. Nad okoli 300-400 m nadmorske višine bo meja sneženja ostala tudi v večjem delu Ljubljanske kotline, le občasno lahko ob močnejših padavinah sneži do nižin. 

Nad okoli 500-600 m nadmorske višine bodo razmere danes popoldan, predvsem pa zvečer in ponoči zelo zimske. Ponekod bo močno snežilo, zato bodo zasnežene tudi ceste. V gorah bo do jutri zjutraj zapadlo od 30 do 50 cm novega snega, z nižjo nadmorske višine pa postopno manj. Nad okoli 500 m nadmorske višine bo na Koroškem, Gorenjskem, Štajerskem, v osrednji Sloveniji, na Notranjskem ter na Dolenjskem območju zapadlo od 5 do 25 cm novega snega. V primeru močnejših padavinskih pasov lahko tudi ponekod po nižinah lokalno zapade do 5 cm “južnega” snega. 

Padavine bodo do petka zjutraj postopno ponehale, najkasneje v jugovzhodni Sloveniji. Čez dan se bo oblačnost postopno trgala. Jutranje temperature bodo od 0 do 2, na Primorskem okoli 5 °C, v Alpskih dolinah okoli -3 °C. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale med 1 in 5 °C, na Primorskem do 9 °C. Ponekod bo pihal severni veter. 

Suha bo tudi še sobota. Jutro bo mrzlo s temperaturami globoko pod lediščem. V nedeljo nas čaka novo poslabšanje s padavinami. Po nižinah bo večinoma snežilo. Podrobnosti o nedelji bodo na Neurje.si objavili v soboto. 

Vir: Neurje.si

V višje ležečih krajih bo zelo zimsko, po nižinah pa bo, glede na zadnje izračune meteoroloških modelov, snega le za vzorec ali pa še to ne, napovedujejo na Neurje.si. Nova snežna pošiljka je na vidiku že ob koncu tega tedna.