Search
Close this search box.

Poostren policijski nadzor tudi med prazniki, pikniki v naravi prepovedani

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Tudi v teh predprazničnih in prazničnih dneh ostaja v veljavi odlok, ki zaradi epidemije novega koronavirusa prepoveduje zbiranje na javnih krajih in prehajanje občinskih meja. Kot so napovedali na policiji, bodo spoštovanje prepovedi preverjali tudi pred in med prvomajskimi prazniki. Prirejanje piknikov v naravi ni dovoljeno, so ob tem pojasnili. Na policiji so ob tem že napovedali, da bodo tako v teh dneh preverjali, ali med občinami res potujejo samo tisti, ki spadajo v izjeme. Pri nadzoru prometa v času pred in med prvomajskimi prazniki bodo policisti še posebej pozorni na prekoračitve hitrosti, psihofizično stanje voznikov, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje prednosti. Ugotavljali bodo tudi druge kršitve, ki vplivajo na večjo varnost kolesarjev in motoristov. V naslednjih dneh pričakujejo tudi več gneče na meji, ki pa se ji lahko izognemo, če bodo potniki na nov nadzor pripravljeni. Zaradi epidemije so namreč tudi na naših državnih mejah uvedeni posebni režimi in omejitve prometa ter spremenjeni pogoji.

LJUBLJANA – Potem ko je vlada v petek določila nove izjeme, za katere ne velja prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev, bodo danes lahko začeli delati še zavarovalniški posredniki in avtopralnice. Vlada je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprejela 15. marca. Poleg trgovin z živili so bile tako lahko nekaj časa odprte le lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike. Odlok je najprej razrahljala z odprtjem trgovin s hrano za živali, nato z odprtjem vrtnarij, drevesnic in cvetličarn ter gradbenih del, pri katerih ni stika z občani. Najobsežnejša sprostitev se je zgodila v ponedeljek, ko so se med drugim odprle trgovine z gradbenim materialom, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, tudi vulkanizerske. Ta teden je bila prižgana tudi zelena luč za storitve, ki se opravljajo na prostem, denimo vrtnarske storitve ali krovska in fasaderska dela. Še nekatere sprostitve gospodarskih in drugih dejavnosti sledijo 4. maja.

LJUBLJANA – Odbor DZ za finance bo danes nadaljeval v petek začeto obravnavo predloga zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa. Z njim bo država jamčila za posojila, ki jih bodo podjetja vzela pri bankah za oživitev proizvodnje. Po predlogu bo lahko banka podjetju dala likvidnostno posojilo v višini 10 odstotkov letnega prometa oz. letnega stroška dela, zanj pa bo jamčila država. Skupni obseg jamstev je predviden v višini dve milijardi evrov, v primeru večjih potreb pa bo vlada predlagala spremembe zakona, je v petek povedal finančni minister Andrej Šircelj. Ročnost posojila ne bo smela biti daljša od pet let, sklenjeno bo moralo biti med 12. marcem in 31. decembrom letos, namenjeno pa izključno financiranju osnovne dejavnosti podjetja. DZ bo zakon skupaj s popravki prvega protikoronskega zakona, ki velja od 11. aprila, potrjeval na torkovi seji.

LJUBLJANA – Svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se bo na današnji seji seznanil s prijavami na razpis za direktorja. Na razpis sta prispeli dve prijavi. Svojo kandidaturo je potrdil mikrobiolog iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Gorazd Pretnar, javno pa se ugiba tudi o kandidaturi Milana Kreka, ki vodi koprsko enoto NIJZ. Krek, ki je pred leti vodil vladni urad za droge, se je v zadnjih tednih večkrat pojavil na vladnih novinarskih konferencah, namenjenih predstavitvi aktualnih podatkov o epidemiji covida-19. A Krek tega ni ne potrdil in ne zanikal. Novega direktorja NIJZ iščejo po tistem, ko je marca s položaja odstopila Nina Pirnat. Od takrat je inštitut kot v. d. direktorja vodil Ivan Eržen. Slednji se je konec marca kritično odzval do zaostrovanja omejevalnih ukrepov za boj proti novemu koronavirusu, za katere se je odločila vlada, zato se je ugibalo, da bi svet zavoda utegnil Eržena razrešiti. A je svet, katerega člane je vlada nedavno zamenjala, nato napovedal razpis za imenovanje direktorja s polnimi pooblastili. Minister za zdravje Tomaž Gantar je pred dobrim tednom dejal, da se Eržen naj ne bi potegoval na razpisu.

LJUBLJANA – Ministrstvo za kulturo bo na osnovi javnega razpisa na področju medijev izplačalo do 30 odstotkov sredstev dodeljenih sredstev, ko bodo začeli prihajati prvi zahtevki z dokazili za izplačilo, so sporočili z ministrstva. Poudarili so, da si bodo prizadevali, da bodo posegi v proračun ministrstva čim manjši oz. da jih ne bo. Na ministrstvu za kulturo so prejeli številne dopise združenj, društev, zbornice, sindikatov in posameznikov. Preostala sredstva bodo izplačevali po sprejemu rebalansa proračuna. Kot so še navedli na ministrstvu, pa zaradi znanih razmer v državi, ki se hitro spreminjajo, ne morejo z gotovostjo vedeti, ali bodo lahko zagotovili izplačilo vseh sredstev.

LJUBLJANA – Banke, ki so zaradi koronavirusa sredi marca začasno zaprle del bančnih poslovalnic in skrajšale delovni čas, napovedujejo postopno odpiranje poslovalnic in podaljševanje delovnega časa. Prihodnji teden bo vrata odprlo več poslovalnic NLB. Poleg že delujočih, še 20. Vseh 79 poslovalnic bo po običajnem delovnem času v torek odprla tudi Deželna banka Slovenije. V Novi KBM so povedali, da so v ponedeljek odprli poslovalnico Breg na Ptuju, v poslovalnicah Centrala Maribor, Centrala Nova Gorica, Ajdovščina in Novi trg na Ptuju pa so delovni čas podaljšali na med 8. in 13. uro. V banki Intesa Sanpaolo bodo glede na razvoj dogodkov v državi v naslednji dneh postopoma vzpostavljali normalno poslovanje. V banki Sparkasse vzpostavitev običajnega delovnega časa svojih poslovalnic načrtujejo po prvomajskih praznikih. Medtem so v Abanki in Unicredit banki Slovenija navedli, da še preučujejo možnosti sprostitve ukrepov.

SVET
WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump je v petek med drugim naznanil, da bodo ZDA poslale Nemčiji medicinske ventilatorje, nato pa po 20 minutah zapustil novinarsko konferenco delovne skupine Bele hiše za boj proti novemu koronavirusu in ni sprejel nobenega vprašanja. V ZDA so do petka zvečer po štetju univerze Johnsa Hopkinsa našteli 891.000 okuženih s koronavirusom in 51.017 mrtvih zaradi covida-19.

BRUSELJ – Belgijska vlada je v petek zvečer napovedala, da bo maja začela postopoma rahljati ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. 4. maja se bodo odprla podjetja, ki poslujejo z drugimi podjetji, in trgovine z blagom. Večina drugih trgovin bo lahko vrata odprla 11. maja, 18. maja pa se bodo otroci začeli vračati v šole.

ŠPORT

LJUBLJANA – Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v petek na podlagi priporočil Nacionalnega instituta za javno zdravje pripravilo predlog novih ukrepov na področju športa, ki bi omogočilo vključevanje v vadbene in trenažne procese vsem registriranim športnikom. Predlog bo vlada najverjetneje obravnavala že ta konec tedna, so sporočili z ministrstva. Želja ministrstva je, da bi nova sprostitev omejitev na področju športna v času epidemije novega koronavirusa stopil v veljavo že s 1. majem. S tem bi pomembno pripomogli k vnovičnemu zagonu športa kot izjemno pomembnega dejavnika slovenske družbe, so zapisali.

ŽALEC – Slovenskim pridelovalcem zelenega zlata, hmelja, ki jih zaradi pandemije novega koronavirusa pesti pomanjkanje delovne sile, so priskočili na pomoč slovenski športniki. Med tistimi, ki so se odzvali klicu za pomoč, so bili tudi biatlonec Jakov Fak, smučarski skakalec Domen Prevc in nogometaš Marcos Tavares, je v petek poročala Televizija Slovenija. Ker zaradi virusa ni sezonskih delavcev, so v težavah tudi hmeljarji. V akciji, ki je na šestih kmetijah v Savinjski dolini trajala dva dni, je za delo na hmeljiščih poprijelo več kot 40 športnikov. Na pomoč so priskočili tudi delavci Pivovarne Laško, ki so trenutno na čakanju.

Dogodki