Search
Close this search box.

Pooblačilo se bo, v petek sneg do nižin

Danes bo oblačnost od zahoda spet naraščala, zapihal bo jugozahodnik. V noči na petek bodo padavine, ki bodo v petek čez dan slabele.

Nad našimi kraji se zadržuje šibko območje visokega zračnega pritiska. Nad Keltskim morjem, severozahodno od Francije se nahaja ciklonsko območje, ki se bo pomikalo proti vzhodu, severno od Alp, preko Francije, v smeri Nemčije. Topla fronta se nahaja nad Francijo. Med Ligurskim in Balearskim morjem bo danes nastalo ciklonsko območje, ki se bo pomaknilo nad Italijo in se tam v noči na petek poglobilo. Nad našimi kraji se bodo okrepili vetrovi južnih in zahodnih smeri. 

Danes bo pri nas sprva precej sonca. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 9 do 12, v Alpskih dolinah okoli 5 °C. Čez dan bo od zahoda oblačnost naraščala. Ponekod bo zapihal veter južnih smeri.

Popoldan in zvečer se bodo v zahodni Sloveniji začele pojavljati manjše padavine, ki se bodo tekom noči okrepile in se do jutra razširile nad vso državo. 

Jutri zjutraj bo oblačno s padavinami. Meja sneženja se bo v delu Notranjske, Gorenjske, Koroške in osrednje Slovenije gibala med 400 in 700 m nadmorske višine, na jugu in vzhodu Slovenije pa nad okoli 900 m. Ob močnejših padavinah lahko občasno predvsem ponekod na severnem Notranjskem, Gorenjskem, Koroškem in lokalno v osrednji Sloveniji, zjutraj in del dopoldneva sneži tudi do nižin. 

Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 5 °C, v Alpskih dolinah okoli 0 °C. Čez dan bodo padavine postopno oslabele, meja sneženja pa se bo dvignila. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 10 °C, v Alpskih dolinah okoli 2, na Primorskem pa okoli 11 °C.

Padavine bodo v petek čez dan oslabele. V noči na soboto bo prehodno spet nekaj padavin predvsem na jugu države. V soboto bo sprva oblačno, popoldne pa se bo od severa postopno delno razjasnilo, predvsem na vzhodu bo možna kakšna popoldanska ploha. V nedeljo kaže na dokaj sončno vreme.

V višje ležečih krajih bo zimsko

Jutri zjutraj in dopoldan bo ponekod v višje ležečih krajih močno snežilo. Najbolj zimsko bo na Gorenjskem, kjer bo predvidoma snežilo vse do alpskih dolin. Nad okoli 900 m nadmorske višine bo zapadlo od 15 do 40 cm novega snega, največ na Gorenjskem in Notranjskem. Po nižinah snežne odeje ni pričakovati. Izjema bo le severozahodni del Slovenije, kjer lahko ob močnejših padavinah tudi do nižin zapade kakšen centimeter mokrega snega.

Vir: Neurje.si, ARSO