Search
Close this search box.

Ponovna vzpostavitvev javnega potniškega prometa, Koroška ponovno brez novega potrjenega primera

Do 6. 5. 2020 do 24. ure je bilo opravljenih 61. 346 testiranj, od tega je bilo 1. 459 pozitivnih testov. 

Po epidemioloških podatkih, ki so jih na NIJZ prejeli do sedaj, gre za 1. 449 oseb. Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, štiri osebe pa so testiranje opravile v tujini. V spodnji tabeli je prikazano skupno število primerov ter število novih primerov in razporeditev po spolu.

V preteklem dnevu smo v Sloveniji zabeležili eno novo potrjeno okužbo. Koroška ostaja pri 51 potrjenih okužbah.

Med zdravstvenimi delavci in zdravstvenimi sodelavci je okužba COVID-19 potrjena pri 300 osebah. V domovih starejših občanov (DSO) je okužba COVID-19 potrjena pri 456 osebah, od tega je 321 oskrbovancev.

Dnevno število potrjenih primerov COVID-19 do vključno 6. 5. 2020.
Skupno število potrjenih primerov COVID-19 do vključno 6. 5. 2020.
Število potrjenih primerov COVID-19 po spolu in starostnih skupinah do vključno 6. 5. 2020.
Število potrjenih primerov COVID-19 po statistični regiji bivanja do vključno 6. 5. 2020.
Število potrjenih primerov COVID-19 na 100.000 prebivalcev po statističnih regijah bivanja do vključno 6. 5. 2020.

Število potrjenih primerov COVID-19 v posamezni občini do vključno 6. 5. 2020 je na voljo na naslednji povezavi.

Do vključno 6. 5. 2020 je umrlo 99 oseb. V nadaljevanju je prikazano število umrlih po občinah bivanja ter po starostnih skupinah in spolu.

Število umrlih po spolu in starostnih skupinah do vključno 6. 5. 2020.

Število umrlih v posamezni občini do vključno 6. 5. 2020 je na voljo na naslednji povezavi.

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V Sloveniji so v sredo opravili 1055 testov za okužbo z novim koronavirusom in potrdili eno, skupaj doslej 1449. V bolnišnicah se je zdravilo 52 bolnikov s covidom-19, 13 jih je potrebovalo intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili enega bolnika, doslej 247. Skupno število umrlih s covidom-19 je ostalo pri 99, je sporočila vlada. Doslej so opravili skupno 59.978 testov na okužbo z novim koronavirusom. Med 1449 pozitivnimi je 639 moških in 810 žensk.

LJUBLJANA – Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ni želel podrobneje pojasnjevati vloge gospodarskega ministrstva pri poslih z zaščitno opremo. Dejal je, da so dejstva podrobno, na več kot 80 straneh, navedena v vladnem poročilu, za celostno obravnavo tematike pa bo še veliko priložnosti, tudi v razpravi o interpelaciji. Izredna seja DZ, na kateri bodo med drugim obravnavali vladno poročilo o stanju in nabavah zaščitne opreme, bo v ponedeljek, je sklenil kolegij predsednika DZ.

LJUBLJANA – Ob ponovni vzpostavitvi javnega potniškega prometa v ponedeljek, 11. maja, bodo veljali številni zaščitni ukrepi, tako za voznika kot potnike. Voznike bodo pred okužbo varovale posebne pregrade, ob vstopu v vozilo bo treba razkužiti roke, med vožnjo pa nositi zaščitno masko. Na koncu vsake vožnje bo treba vozilo razkužiti.

LJUBLJANA – Vlada za turistično dejavnost napoveduje dodatne ukrepe pomoči, v katerih načrtuje sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, podaljšanje veljavnosti sedanjih ukrepov in dodatna likvidnostna sredstva. “Država bo turizmu pomagala zato, ker je to panoga, ki jo je koronavirus prizadel na najbolj drastičen način,” je dejal minister Zdravko Počivalšek.

NOVA GORICA – Novogoriški župan Klemen Miklavič opozarja, da regiji grozi huda gospodarska in socialna kriza. Med razlogi sta slaba prehodnost državne meje v času epidemije in navezanost severnoprimorskega gospodarstva na sosednjo Italijo, ki je v epidemiji med najbolj prizadetimi državami. Najbolj sta na udaru turizem in igralništvo.

LJUBLJANA – V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so kritični do navodil, ki jim morajo v času sproščanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa slediti gostinci. Navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v praksi težko izpolnjevati, zaradi česar so izpostavljeni morebitnim kršitvam in sankcijam. Inštitut pozivajo, naj pripravi bolj življenjska navodila.

LJUBLJANA – Največje slovenske mlekarne v sodelovanju s trgovci v maju – mesecu slovenskega mleka – potrošnike spodbujajo h kupovanju slovenskega mleka in mlečnih izdelkov. Njihove aktivnosti je podprlo tudi ministrstvo za kmetijstvo. Epidemija novega koronavirusa namreč negativno vpliva na mlekarsko verigo, kar se odraža v viških mleka.

LJUBLJANA – Oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost, ki ga je podjetjem, prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa ponudil prvi protikoronski zakon, je državo doslej stala že več kot 90 milijonov evrov. Toliko manj prispevkov so namreč delodajalci vplačali od razglasitve epidemije do konca marca.

LJUBLJANA/RAKEK/METLIKA/MARIBOR – Domovi za starejše, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa že več tednov zaprti za obiske, postopno in na različne načine odpirajo svoja vrata za obiskovalce. Obiskovalci se morajo za obisk najaviti in upoštevati protokole, ki jih določijo domovi. Ponekod bodo obiskovalcem ob prihodu izmerili temperaturo, podpisati bodo morali posebno izjavo.

LJUBLJANA – Do vključno 4. maja je umrlo 78 stanovalcev domov starejših s covidom-19, kar je skoraj osemdeset odstotkov vseh smrti v državi, povezanih s to boleznijo. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je deset varovancev umrlo v bolnišnicah, 68 pa v domu, poroča Dnevnik. Iz podatkov, ki jih NIJZ sporoča štabom civilne zaščite, izhaja, da so do vključno 4. maja v 17 domovih starejših potrdili 320 okužb s koronavirusom pri stanovalcih in 105 pri zaposlenih, skupaj torej 425. V šestih domovih so okužbo potrdili le pri zaposlenih. Vseh okuženih v državi je bilo ta dan 1445. To pomeni, da delež okuženih oskrbovancev v skupnem številu vseh okuženih znaša dobrih dvaindvajset odstotkov, če upoštevamo tudi zaposlene, pa slabih trideset odstotkov, navaja Dnevnik.

LJUBLJANA/KRŠKO/MARIBOR – Zaradi posledic epidemije covida-19, ki se odražajo na vseh področjih življenja, imajo več dela tudi centri za socialno delo. Opažajo zlasti več vlog za denarno socialno pomoč, več pa je tudi konfliktov v družini, so povedali za STA.

MARIBOR – Mariborska vstopna točka za bolnike s sumom na okužbo s covidom-19, kjer opravljajo testiranja z brisom, se seli iz šotora na Cesti proletarskih brigad na Taboru v prostore Zdravstvene postaje Tezno. Na začetku tega tedna so tja že preselili vstopni točki za pediatrijo in ginekologijo, do konca maja se bo preselila še vstopna točka za ostale.

LJUBLJANA – V času epidemije koronavirusa prebivalci svoje strinjanje ali nestrinjanje z ukrepi, ki jih sprejema vlada, izražajo tudi v spletnih peticijah. Tako med drugim podpisniki zahtevajo vrnitev učencev v šole, drugi pa pozivajo k opustitvi ocenjevanja na daljavo. S peticijama pa prebivalci izražajo tudi podporo in nasprotovanje trenutni vladi.

LJUBLJANA – Slovenci so vse manj zaskrbljeni glede novega koronavorisa, kaže zadnja vseslovenska raziskava, ki jo od začetka epidemije izvaja agencija Aragon. V prvem tednu maja je bilo glede covida-19 zaskrbljenih 27 odstotkov Slovencev. V zadnjem tednu marca je bilo zaskrbljenih 51 odstotkov, v drugem tednu aprila 37 in v tretjem tednu aprila 32 odstotkov.

TRST – Da je meja z Italijo v času pandemije novega koronavirusa zaprta bolj hermetično kot s Hrvaško in Avstrijo, je nedopustno, je za STA danes dejal nekdanji odgovorni urednik Primorskega dnevnika Bojan Brezigar. Dodal je, da slovensko avtohtono narodno skupnost v Italiji žalosti odnos Slovenije in nekaterih obmejnih županov glede meje.

LJUBLJANA/NEW YORK – Nosečnice in novorojenčke, rojene med pandemijo covida-19, ogrožajo preobremenjeni zdravstveni sistemi, opozarja Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef). Vlade poziva k zagotovitvi nujnih zdravstvenih storitev ter podpore nosečnicam in novorojenčkom tudi med pandemijo.

LJUBLJANA – Mobilni operaterji v Sloveniji so v času epidemije novega koronavirusa zaznali znatno povečanje prenosa podatkov in količine klicev. Pri podjetju A1 Slovenija pojasnjujejo, da je glavni vzrok za to povečanje dela od doma in šolanja na daljavo.

LJUBLJANA – V času samoizolacije je spletna dostopnost za vse digitalne uporabnike in uporabnice postala pomembnejša kot kadarkoli prej. Ob pomanjkanju fizične komunikacije in socialnih storitev je digitalizacija v obdobju epidemije dobila še večjo družbeno vlogo, problematika spletne dostopnosti za osebe z različnimi invalidnostmi in starejše, ki potrebujejo določene prilagoditve, pa se je pri nas v aktualni krizi še poglobila. Kot opozarjajo v Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije, krovni invalidski organizaciji, ki vključuje več kot 110.000 slovenskih invalidov, so invalidi v pričujočih razmerah marsikdaj odvisni le od digitalnih virov informacij. Toda večina spletnih strani je zanje nedostopnih in neuporabnih, saj ne izpolnjujejo ustreznih standardov o spletni dostopnosti.

LJUBLJANA – Ob ponovnem odprtju knjigarn, kar se je ob rahljanju ukrepov zaradi preprečevanja okužb s koronavirusom zgodilo v tem tednu, je Javna agencija za knjigo RS (Jak) v sodelovanju s knjigotržci in knjigarji pripravila promocijsko kampanjo Vrnitev napisanih. Z njo bo v obliki spletnih vsebin in TV oglasov tri tedne pozivala k obisku in nakupu knjig.

LJUBLJANA – Izolacija zaradi koronavirusa je zvišala prodajo knjig prek spleta. Pri založbi Mladinska knjiga (MK) se je ta več kot podvojila, močno se je povečala tudi spletna prodaja založbe Sanje. Kljub temu sta glavni urednik MK Bojan Švigelj in direktor Sanj Rok Zavrtanik prepričana, da to ne more nadomestiti izpada klasične prodaje v zidanih knjigarnah.

SVET

MOSKVA – V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 11.231 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Skupaj je število okuženih z novim koronavirusom preseglo 177.000, je danes sporočil krzni štab za boj proti pandemiji covida-19. Doslej je za to boleznijo v Rusiji umrlo 1625 ljudi, 23.803 ljudje so ozdraveli.

PEKING – Kitajska je danes pozvala ZDA, naj za pandemijo novega koronavirusa prenehajo kriviti Kitajsko in prenehajo s svojimi neresničnimi pripombami, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump v sredo ponovil, da bi Peking moral ustaviti širjenje novega koronavirusa.

NEW YORK – Nosečnice in novorojenčke, rojene med pandemijo covida-19, ogrožajo preobremenjeni zdravstveni sistemi, opozarja Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef). Vlade poziva k zagotovitvi nujnih zdravstvenih storitev ter podpore nosečnicam in novorojenčkom tudi med pandemijo.

STOCKHOLM – Regijska pisarna Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo je danes opozorila na rast nasilja v družini med pandemijo novega koronavirusa. Številne evropske države, med njimi Slovenija, so v zadnjih tednih poročale o rasti števila kaznivih dejanj, povezanih z nasiljem v družini.

BRATISLAVA – Slovaška je danes do 27. maja podaljšala nadzor na meji, ki ga je uvedla v okviru ukrepov za zajezitev koronavirusa. Vlada v Bratislavi je namreč danes odločila, da nadzor na meji s sosednjimi članicami EU, Avstrijo, Češko, Madžarsko in Poljsko, podaljša za 20 dni.

NEW DELHI – Indija je danes začela množično repatriacijo svojih državljanov iz tujine, kjer je zaradi ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa ostalo ujetih več kot 190.000 Indijcev.

MILANO – Lastniki restavracij v Milanu, ki so v sredo v središču mesta priredili množično akcijo za ponovno odprtje gostinskih lokalov, bodo morali plačati kazen. Zaradi nedovoljenega združevanja je vsakega med njimi doletela globa 400 evrov.

ŠPORT

LJUBLJANA – Vodstvo Atletske zveze Slovenije pričakuje, da bo lahko v okviru sproščevanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa prve tekme pripravilo naslednji mesec. Pred tem bodo morali pripraviti nov koledar tekmovanj in podrobne protokole za posamezne tekme, ki bodo brez gledalcev.

LJUBLJANA – Jadralna zveza Slovenije (JZS) je po odloku vlade, ki je sprostila vadbo v individualnih športih, ponovno vzpostavila sistem treningov. Še vedno ni znan koledar mednarodnih in slovenskih tekmovanj, pomembno pa je, da so lahko tekmovalci začeli normalno vaditi, tudi Žan Luka Zelko ter Tina Mrak in Veronika Macarol, ki imajo že olimpijske norme.

MADRID – V Nemčiji bodo skušali med prvimi v Evropi, po novem s 16. in ne več 15. majem, nadaljevati zaradi pandemije novega koronavirusa ustavljeno sezono 2019/20 prvoligaškega klubskega prvenstva. Tekme bodo seveda potekale za zaprtimi vrati stadionov, torej brez gledalcev na tribunah. Nemškemu zgledu želijo slediti še v devetih nogometnih ligah. Nadaljevanje tekmovalnega nogometa so maja oziroma junija napovedali tudi v prvi nogometnih ligah na Poljskem, v Izraelu, Turčiji, na Hrvaškem, v Bolgariji, Srbiji, na Madžarskem, Danskem in Portugalskem. Tudi v Sloveniji se nagibajo k temu, da bi prekinjeno prvo ligo znova zagnali 6. junija. Nogometna zveza Slovenija sicer še ni sprejela končne odločitve. V Sloveniji lahko športniki trenutno trenirajo le individualno, vadba v skupinah še ni dovoljena, ves čas pa je treba ohranjati razdaljo najmanj dveh metrov do drugih oseb.

LJUBLJANA Upravni odbor Mednarodne kajakaške zveze (ICF) je potrdil, da so vsa mednarodna tekmovanja pod okriljem krovne svetovne federacije za kajakaški šport do letošnjega septembra odpovedana ali prestavljena. Za zdaj dopuščajo možnost organizacije nekaterih mednarodnih tekmovanj v jesenskem delu, če bodo razmere to omogočale. Že prejšnji mesec je mednarodna federacija sporočil, da bosta svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Ljubljani in svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah v neolimpijskih disciplinah v Szegedu prestavljena na september, zdaj pa so sporočili še, da bodo ob koncu maja to odločitev še enkrat pretehtali v skladu s takrat znanimi informacijami in razmerami v svetu. Solkanu je bila zaupana organizacija evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, ki naj bi bilo na Soči v sredini avgusta. Ker so z vladnim odlokom dovoljena domača tekmovanja, bodo prihodnji teden strokovni svet Kajakaške zveze Slovenije ter odbora za mirne in divje vode razpravljali o predlogu novega tekmovalnega koledarja krovne nacionalne kajakaške zveze in navodilih za organizacijo tekmovanj v času ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

VIR: NIJZ, STA

Dogodki