Ponekod je poleg nalivov in močnih sunkov vetra možna tudi debelejša toča

Dopoldne in večji del popoldneva bo pretežno jasno in vroče, nekaj več oblačnosti je pričakovati v zahodnem delu države. Kasneje možne plohe in nevihte.

Vremenska slika nad Evropo in Slovenijo

Nad severnim Atlantikom od Islandije do Velike Britanije se nahaja ciklonsko območje, medtem ko je območje visokega zračnega tlaka prisotno nad severovzhodno Skandinavijo in severozahodno Rusijo. Vremenska fronta valovi iznad severnega Atlantika preko Skandinavije in srednje Evrope do območja Alp.

Manjša, sekundarna višinska dolina se bo danes tekom dneva pomikala iznad Pirenejev proti severni Italiji, in povečala nestabilnost ozračja na tem območju. Nad severno Italijo bo nastalo plitvo ciklonsko območje. Vetrovi v nižjih plasteh ozračja bodo nad območjem Slovenije obračali na jugovzhodne, ki bodo k nam prinesli več vlage, medtem ko bodo danes v višjih slojih pihali jugozahodni vetrovi, v noči na sredo pa bo veter zaradi bližine vremenske motnje obračal smer na južno.

Podrobnejša napoved razvoja vremena

Dopoldne in večji del popoldneva bo pretežno jasno in vroče, nekaj več oblačnosti je pričakovati v zahodnem delu države. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 33 °C v notranjosti do 36 °C na Goriškem. Popoldne bo na severu in predvsem na severozahodu nastajala kopasta oblačnost, iz katere se lahko razvije kakšna nevihta. Zaradi zelo ugodnih pogojev za nastanek močnejših neviht in neurij, je ob morebitnem razvoju izoliranih nevihtnih celic na zahodu in ponekod na severu države možna poleg nalivov in močnih sunkov vetra tudi debelejša toča, in sicer v primeru, da bo zaporna plast popustila oz. jo bo vzgornik posamezne nevihtne celice uspel prebiti.

Ob morebitnem razvoju neviht, ki je sicer precej vprašljivo, bodo imele nevihtne celice na voljo precejšnjo količino razpoložljive konvektivne potencialne energije, in sicer med 2000 in 3000 J/kg. Omeniti je treba tudi ugoden vetrovni profil s povečanim striženjem v plasti 0-6 km v popoldanskem in večernem času, ki bo na zahodu države preseglo 20 m/s. Največ možnosti za nastanek neviht bo popoldne in zvečer na severozahodu Slovenije, vendar ni povsem izključena kakšna nevihta tudi drugod na Gorenjskem, Koroškem, v delu osrednje Slovenije ter na območju dinarske pregrade (od Posočja do območja Kočevja). Drugod je možnost za popoldanske nevihte izjemno majhna.

V drugem delu noči na sredo ter v sredo zjutraj, ko bodo zaradi bližine vremenske motnje že prevladovali južni višinski vetrovi, ponovno pričakujemo možnost nastanka krajevnih ploh in neviht predvsem na severozahodu in deloma severu države. Smer pomikanja neviht bo takrat od juga proti severu, nevihte bodo spremljali predvsem močni in lahko tudi dolgotrajni lokalni nalivi. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja, zaradi katere temperatura ob obali ponoči najverjetneje ne bo padla pod 25 °C.

Vir: Neurje.si

Dogodki