Search
Close this search box.

Policisti zaradi suma korupcije pridržali dva zdravnika

Mariborski kriminalisti danes izvajajo zaključne aktivnosti v povezavi s preiskavo sumov gospodarske kriminalitete, v katerih sodeluje več kot sto kriminalistov iz več policijskih uprav po vsej državi. Preiskava je usmerjena v sum zlorabe uradnega položaja, jemanja in dajanja podkupnin, v predkazenskem postopku pa sta se znašla dva zdravnika.

Kot je v izjavi za medije povedal vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič, operativne aktivnosti potekajo na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Novo mesto, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica. Na podlagi sodnih odredb so opravili več hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov ter osebnih in tovornih vozil.

Osumljena zdravnika naj bi po besedah Megliča kršila več predpisov s področja medicine dela, prometa in športa ter neupravičeno izdajala zdravniška spričevala, ki jih kot pogoj za opravljanje dela potrebujejo organizacije in podjetja ali pa jih posamezniki potrebujejo za dokazilo zdravstvene usposobljenosti pri opravljanju različnih dejavnosti, kakršne so tudi športne dejavnosti.

Predkazenski postopek sicer poteka tudi zoper večje število osumljenih odgovornih oseb podjetij in organizacij, ki so za svoje zaposlene ali člane na nezakonit način pridobili zdravniška spričevala. Ob tem so v preiskavi še ugotovili, da je eden od osumljenih zdravnikov v času epidemije covida-19 neupravičeno proti plačilu izdajal potrdila o prebolelosti omenjene bolezni, čeprav je vedel, da ti ljudje covida-19 sploh niso preboleli. Isti zdravnik je izdajal tudi potrdila o opravljenih hitrih antigenskih in PCR testih.

Kriminalisti so na podlagi sodnih odredb opravili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, z današnjimi aktivnostmi pa še dodatno iščejo dokaze o korupcijskih kaznivih dejanjih, je dodal Meglič, ki je še povedal, da se osumljena zdravnika trenutno nahajata v policijskem pridržanju, po zbranih obvestilih in dokazih pa ju bodo s kazensko ovadbo prepeljali pred preiskovalnega sodnika.

Meglič zaradi interesa preiskave več podrobnosti ni razkril, tudi ne glede tega, od kod zdravnika prihajata. Povedal ni niti tega, ali sta delala v katerem od javnih zavodov ali kot zasebnika in ali sta delala skupaj. Je pa povedal, da sta po doslej zbranih podatkih v nekaj letih izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj skupaj pridobila vsaj milijon evrov protipravne premoženjske koristi.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je na novinarski konferenci po seji koordinacije zdravniških organizacij dejala, da podrobnosti ne poznajo, vedo le to, kar so zasledili v medijih. Gre za strokovno neustrezno ravnanje, poleg tega verjetno tudi kaznivo, je pa treba stvari raziskati in ni mogoče obsojati ljudi vnaprej, ne da se stvari raziščejo, je dodala. Sicer pa po njenih besedah na zdravniških zbornici obravnavajo nekaj posameznih podobnih prijav, ki so jih prejeli v zadnjih mesecih.