Search
Close this search box.

Policisti za februar napovedali stavko. Ministrstvo odgovarja: “Večina stavkovnih zahtev policistov realiziranih”

Sindikat policistov Slovenije (SPS), eden od dveh reprezentativnih sindikatov v policiji, je zaradi neizpolnjevanja vladnih zavez iz leta 2018 podpisanega stavkovnega sporazuma za 3. februar napovedal štiriurno opozorilno stavko.

Večina stavkovnih zahtev iz decembra 2018 podpisanega sporazuma s policijskima sindikatoma je realiziranih, so se na ministrstvu za notranje zadeve odzvali na napoved stavke Sindikata policistov Slovenije (SPS). Kot so zapisali za STA, pa bodo nove zahteve sindikata preučili in izvedli aktivnosti, ki jih vladi nalaga zakon o stavki.

Glede priprave analize zahtevnosti delovnih mest, s katero ministrstvo po prepričanju sindikata zavlačuje, so navedli, da je analiza v pripravi. “Naročnik analize, ministrstvo za javno upravo je izvajalcu analize odobrilo rok za oddajo dokumentacije s popravki in poročila o izvedenih prilagoditvah, in sicer do 28. februarja,” so pojasnili.

V sindikatu ministrstvu tudi očitajo, da pri zavezi za vzpostavitev kariernega sistema po letu dni pogajanj niso prišli nikamor. Na ministrstvu so odgovorili, da je urejanje kariernega sistema v policiji “kompleksna problematika, ki jo je treba rešiti celovito”. Po navedbah ministrstva še vedno potekajo pogajanja o predlogu za spremembe in dopolnitve 22.č člena kolektivne pogodbe za policiste, ki sta ga sindikata posredovala vladi. “SPS je med pogajanji posredoval zelo malo konkretnih predlogov, tisti, ki so jih podali, pa se v veliki meri sploh ne nanašajo na zaveze vlade iz stavkovnega sporazuma,” so zapisali.

Za vse ostale točke stavkovnega sporazuma na ministrstvu zatrjujejo, da jih je vlada izpolnila. “Se pa SPS in vlada ne strinjata glede izvajanja tretje točke sporazuma. Z njo se je vlada zavezala, da bo policiji zagotavljala dodatna sredstva za plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela v višini 15 milijonov evrov letno,” so dodali.

To zavezo je po navedbah ministrstva vlada izpolnila 31. januarja 2019 s sprejetjem posebnega vladnega projekta Varovanje schengenske meje Evropske unije in obvladovanje problematike ilegalnih migracij. “Vlada to zavezo razume tako, da se v okviru tega zneska pokrije vse stroške dela, vključno s prispevki delodajalca, medtem ko SPS od vlade zahteva, da bi v okviru tega zneska poplačali le bruto znesek delovne uspešnosti, za plačilo prispevkov pa bi morala vlada zagotoviti dodatna sredstva v višini dobre tri milijone”, so zapisali in dodali, da je SPS v zvezi s tem vložil tožbo na sodišče.

SPS je namreč včeraj zaradi neizpolnjevanja vladnih zavez iz leta 2018 podpisanega stavkovnega sporazuma za 3. februar napovedal štiriurno opozorilno stavko. Od vlade zahtevajo takojšnjo realizacijo dogovora o izvedbi strokovne in neodvisne analize zahtevnosti delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb, takojšnjo ureditev vprašanja glede bruto izplačila, vzpostavitev kariernega sistema in sprejetje sistemskih ukrepov za izboljšanje razmer v policiji.

Na ministrstvu pravijo, da so zahteve iz decembra 2018 podpisanega sporazuma “v procesu realizacije”, nove zahteve pa bo vlada proučila in nato izvedla vse aktivnosti, ki ji jih nalaga zakon o stavki. Datuma začetka pogajanj po napovedani opozorilni stavki niso navedli.

Dogodki