Search
Close this search box.

Policisti v uporabo dobili prva patruljna vozila na hibridni pogon

Policija je danes slovesno prevzela v uporabo prva specialna patruljna vozila na hibridni pogon. Gre za 41 specialnih patruljnih vozil na hibridni pogon, poleg tega pa še deset civilnih specialnih hibridnih vozil in pet specialnih patruljnih terenskih vozil.

Na dogodku v Tacnu v Ljubljani sta zbrane nagovorila minister za notranje zadeve Aleš Hojs in namestnik generalnega direktorja policije Danijel Žibret.

Kot je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, so letos najprej povečali vpis v Policijsko akademijo: »Če smo v preteklih letih v policiste lahko usposobili tam nekje do 120 policistov, bomo ob 50-odstotnem povečanju vpisa v naslednjih letih to številko lahko podvojili. Po drugi strani smo se zavedali, da je treba sredstva nameniti za osebno opremo in zaščito ter za vse tisto, kar pri svojem delu potrebujejo. Vozila so gotovo ena od tistih najbolj potrebnih orodij, ki jih pri svojem delu uporabljajo.«

Vsa vozila so bila dobavljena v dogovorjenem roku, kar je v letošnjem, za avtomobilsko industrijo izredno težavnem letu, velik uspeh, predvsem zaradi težav z dobavo polprevodnikov in posledičnim ustavljanjem proizvodnje pri večini blagovnih znamk, je minister izrazil zadovoljstvo s sodelovanjem s podjetjem Toyota Center Ljubljana, d. o. o., so dodali na MNZ.

»Vsem policistom, ki stojite ob vozilih, ob današnjem dnevu želim srečno vožnjo, želim, da vam ta vozila, kot tudi vsa oprema, ki jo zagotavljamo v okviru ministrstva, olajšajo vaše delo, zagotavljajo večjo varnost, s tem seveda varnost vsem državljankam in državljanom. Nenazadnje z zunanjo podobo dajete slovenskemu narodu, vsem Slovenkam in Slovencem videz resne, trdne, verodostojne in poštene inštitucije. Tudi v naslednjem letu lahko obljubim, da bomo vsa tista sredstva, ki jih bo – upam, da – v naslednjih dneh državni zbor v okviru proračuna za naslednji dve leti tudi potrdil. Deležni bomo najvišjih sredstev v zgodovini samostojne Slovenije, ki bodo namenjena za policijsko delo je sklenil minister, preden je simbolično predal avtomobilske ključe namestniku generalnega direktorja policije Danijelu Žibretu.

Namestnik generalnega direktorja Danijel Žibret je ob tej priložnosti poudaril: “Zadnja štiri leta se Policija kontinuirano opremlja in posodablja ter veliko vlaga, tudi v obsežen vozni park, ki je zelo raznolik, tako kot je pisano policijsko delo. V petek smo ponosno prevzeli štiri nova, visoko zmogljiva vozila, ki jih bo uporabljala avtocestna policija. Trenutno pa stojimo pred 56 vozili, ki so večinoma namenjena patruljiranju, torej za vsakodnevno delo policijskih enot po vsej Sloveniji, medtem ko bomo civilna vozila uporabljali kot spremljevalna vozila ob varovanih dogodkih, kakršno je trenutno predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije. Pri tokratni nabavi niso bile upoštevane le potrebe policije, pač pa tudi potrebe našega prvega doma – narave. Med temi vozili so zato tudi ‘hibridi’ oz. vozila na hibridni pogon, ki bodo v strjenih naseljih med drugim zmanjšala zvočno onesnaževanje. Hvaležni smo, da lahko na ta način k čistejšemu okolju prispevamo tudi v policiji.”

Ministrstvo kot upravljalec enega največjih voznih parkov v Sloveniji z vpeljavo hibridnih vozil sledi smernicam Strategije razvoja Slovenije 2030, še posebej pa z izbiro hibridnih vozil daje spodbuden signal za splošno javnost pri prehodu na tako imenovano e-mobilnost, so pojasnili.

Z današnjim dnem so tako policisti dobili v uporabo nabavljenih 31 specialnih patruljnih vozil Toyota Corolla Hibrid, deset civilnih specialnih vozil Toyota RAV4 Hibrid in pet specialnih patruljnih terenskih vozil Toyota Landcruiser. Deset specialnih patruljnih vozil Toyota Corolla Hibrid pa v operativni najem.

Specialna patruljna vozila Toyota Corolla Hibrid bodo namenjena vsakodnevnemu operativnemu delu uniformiranih policistov. Hibridni pogon bo v mestnih središčih zmanjšal tudi zvočno onesnaževanje, saj vozila s hibridnim načinom delovanja povzročajo bistveno manj hrupa.

Civilna specialna vozila Toyota RAV4 Hibrid je policija že uspešno uporabila v času največjih dogodkov ob predsedovanju, ko so odlično odigrala svojo vlogo kot spremljevalna vozila. Sedaj so vozila v fazi testiranja tudi v drugih enotah policije in njenih podpornih služb.

Terenska vozila Toyota RAV4 se bodo uporabljala za delo na težje dostopnih terenih in pri izvajanju nalog Posebne policijske enote.

Nova patruljna vozila znamke Toyota, tipa Corolla, bodo razporejena na sedem policijskih uprav:

  • 5 na PU Celje,
  • 3 na PU Koper, 
  • 8 na PU Ljubljana, 
  • 3 na PU Kranj,
  • 6 na PU Maribor, 
  • 3 na PU Murska Sobota in 
  • 3 na PU Novo mesto.

Hibridna vozila v operativnem najemu pa se razporedijo po eno vozilo na vsako policijsko upravo, z izjemo policijskih uprav Ljubljana in Maribor, ki bosta prejeli vsaka po dve takšni vozili.

V ministrstvu imajo (na dan 15. november 2021) 2692 vozil (2337 lastnih vozil, 355 v najemu), od tega jih je 2615 v policiji. Povprečna starost vseh vozil je 6,8 leta, pri tem so najstarejša motorna kolesa policije, in sicer je njihova povprečna starost deset let.

V MNZ so letos sklenili pogodbo s podjetjem Toyota Center Ljubljana, d. o. o., za dobavo 85 vozil v vrednosti dobre štiri milijone evrov. Za operativni najem pa so sklenili pogodbo o dobavi 50 vozil za 60 mesecev v vrednosti 2,7 milijona evrov (908,12 evra/mesec na vozilo).

Sicer so v ministrstvu skupno letos sklenili pogodbo za nakup 357 vozil (21 motornih koles) v vrednosti 12,78 milijona evrov in za operativni najem 342 vozil v vrednosti v 60 mesecih 15,48 milijona evrov (vključno z zavarovanjem, vzdrževanjem, pnevmatikami, tehničnimi pregledi …).

Vir: MNZ, www.policija.si

Dogodki

Policija je danes slovesno prevzela v uporabo prva specialna patruljna vozila na hibridni pogon. Gre za 41 specialnih patruljnih vozil na hibridni pogon, poleg tega pa še deset civilnih specialnih hibridnih vozil in pet specialnih patruljnih terenskih vozil.