Search
Close this search box.

Policisti pred prihajajočimi prazniki opozarjajo na previdno in uvidevno uporabo pirotehnike s sloganom “Čuvaj svoje prste in naša ušesa” (FOTO)

Pred nami so dnevi, ko se nekateri ne boste mogli upreti uporabi pirotehnike. Če ste med njimi, pirotehnične izdelke uporabljajte tako, da pri tem ne boste ogroženi ter da ne boste ogrožali in motili drugih.

Pri nas je pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. Pri tem velja poudariti da posest in uporaba petard vseh oblik in moči, v Sloveniji ni dovoljena. Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj v Sloveniji morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost.

Zaradi kršitev določil lahko posamezniku policisti izrečejo globo v razponu od 400 do 1.200€ ter mu zasežejo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.

Boštjan Kavc – inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Celje je na današnji novinarski konferenci predstavil statistične podatke za zadnje leto.

Na območju Slovenije so lani ugotovili 104 kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, kar je za dobrih 20 kršitev več od povprečja zadnjih petih let. Obravnavali so sedem poškodb s pirotehničnimi izdelki.
V petih primerih so se poškodovali mladoletniki dvakrat pa odrasli osebi. Pri enem od mladoletnikov je bila potrebna amputacija dlani, štirje so se lažje poškodovali, pri njih je prišlo do opeklin ter odrgnin.

Pri odrasli hosebah so v enem primeru obravnavali hudo poškodbo, potrebna je bila amputacija prstov,  v drugem primeru je šlo za lažje poškodbe.

Obravnavali so tudi 99 kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari. Na območju Slovenije so lani zasegli nekaj manj kot 12.500 kosov pirotehnike. V največ primerih je šlo za različne petarde.

Na območju Policijske uprave Celje so lani obravnavali 18 kršitev Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih in zasegli 1.460 petard različnih moči.  Obravnavali so 7 poškodovanj tuje stvari, največkrat je šlo za poškodovanje poštnih nabiralnikov in košev za smeti. Dve osebi sta se pri uporabi pirotehničnih izdelkov poškodovali.

Uroš Medved, vodja policijskega okoliša Policijske postaje Velenje je predstavil  plakat, ki ga je ob tej priložnosti pripravil in na katerem so vsi napotki za previdno in uvidevno uporabo pirotehnike.

Andrej Strahovnik, dr. med., specialist kirurg iz Splošne bolnišnice Celje je poudaril, da se je v zadnjih letih spremenila starostna struktura poškodovanih s pirotehniko, kar gre pripisati tudi večji ozaveščenosti mladih.  Poškodbe, ki so običajno zelo hude, najpogosteje prizadenejo
populacijo staro med 21. in 30 let, kar 80% poškodovanih je v aktivni delovni dobi. Največkrat so poškodovane roke in obraz, poškodbe vplivajo na vid in sluh. V večini primerov gre za visokoenergetske poškodbe, saj gre za globoke poškodbe tkiv in živcev, kar vse vodi v dolgotrajne posledice in
zdravljenje.

Martinu Bučarju, danes 20-letniku, doma z območja Šentjurja, je poškodba s pirotehniko zaznamovala življenje. Danes je delil svojo zgodbo, ki sega v decembrski večer leta 2016, ko je prižgal petardo, ki je bila dosti več kot  običajna petarda saj je vsebovala kar 75 gramov smodnika.  Od samega dogodka se spomni, da je močno počilo, nato je sledila agonija  – operacije, pregledi, rehabilitacija. V pol leta je dobil bionske roke, katerih je vesel, vendar pravi, da to vendarle niso roke s katerimi se je rodil.  Ostale so tudi večne težave z vidom in sluhom. Sam pravi, da je ostal do smrti zaznamovan zaradi petih minut sreče in tudi, da je ob vsem, kar je slišal o poškodbah, vedno mislil, da se njemu to ne more zgoditi, a se mu je in poti nazaj ni več. Zato je poudaril, naj se vsak zaveda, da se poškodbe lahko zgodijo tudi njemu. Vse, mlade in tudi starejše je pozval, naj ne mečejo petard, saj se to, kar se je zgodilo njemu, lahko zgodi vsakomur.

Tadej Jakop, je povedal, da pokanje moti pse, tudi službene policijske, ki so pokanja vajeni, kaj šele vse ostale. Pozval je vse, naj pred uporabo dovoljene pirotehnike razmislijo, kako to vpliva na živali.

Ne pozabite:

  • Pirotehničnih  izdelkov  posamezne kategorije ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam, ki so mlajše od: 14 let za kategorijo F1, 16 let za kategorijo  F2, in  18 let za kategorije P1 (pirotehnični izdelki, ki predstavljajo majhno nevarnost) in T1 pirotehnični izdelki za uporabo na odru, ki predstavljajo majhno nevarnost.
  • Prodaja pirotehničnih izdelkov F1. kategorije (kot so tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče  kroglice,  iskrice) ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov 2. kategorije  (kot so rakete, rimske svečke) pa ni dovoljena mlajšim od 16 let. Pirotehnične izdelke F1. in F2. kategorije lahko uporabljajo mlajši od 14 oziroma 16 let, le če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.
  • Uporaba fontan in baterij F3 kategorije je dovoljena le osebam starejšim od osemnajst let. Prav tako so tudi pirotehnični izdelki kategorije P1, dovoljeni le polnoletnim osebam.
  • Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba  pa  je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja (na omejenih mestih, izven strnjenih naselji, prepoved v okolici bolnišnic, na javnih prireditvah….).
  • Izdelkov kategorije P 1, T 1 in baterij ter kombinacij kategorije 3 do 1000g neto mase eksplozivnih snovi in fontan kategorije 3 do 750g neto mase  eksplozivnih  snovi  pa  ni  dovoljeno  prodajati osebam,  mlajšim od 18 let.

Prepovedana je predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov.

Če se ne morete upreti uporabi pirotehničnih sredstev jih nikar ne kupujte od preprodajalcev na tržnicah, bolšjih sejmih ali drugje na ulicah, prav tako ne kupujte izdelkov, ki jih posamezniki prodajo po družabnih omrežjih.
Izkušnje namreč kažejo, da je uporaba teh izdelkov zelo nevarna. Ti izdelki večinoma niso testirani, vprašljivi pa so tudi materiali iz katerih so narejeni.

Besedilo: Milena Trbulin, predstavnica za odnose z javnostmi

Pred nami so dnevi, ko se nekateri ne boste mogli upreti uporabi pirotehnike. Če ste med njimi, pirotehnične izdelke uporabljajte tako, da pri tem ne boste ogroženi ter da ne boste ogrožali in motili drugih.