Search
Close this search box.

Policisti ostajajo tesno vpeti v aktivnosti na poplavljenih območjih

Dober teden dni je od katastrofalnih poplav, ki so na dobršnem delu Koroške in ponekod na Mozirskem življenje dobesedno ustavile. Policisti so ves ta čas močno vpeti v dogajanje, težka situacija pa jih je še močneje povezala z lokalnim prebivalstvom.

Po začetnem sodelovanju pri reševanju ljudi, evakuacijah, dostavah hrane, vode, sanitetnega materiala in zdravil, zadnje dni več pozornosti usmerjajo v zaščito premoženja ljudi na ogroženih območjih, kamor dnevno napotujejo vse razpoložljive sile. Na srečo na Koroškem v zadnjih dneh nismo bili obveščeni o tatvinah, eno pa smo obravnavali na mozirskem koncu. Kljub temu občane s teh območij še vedno pozivajo naj jih takoj obvestijo, če bodo v svojih sredinah opazili sumljive osebe ali kakršnekoli odklonske pojave.

Pomoč med drugim nudijo tudi s spremstvi konvojev. Samo v zadnjih dveh dneh so na Koroško pospremili nemški konvoj težke mehanizacije in včeraj na Mozirsko konvoj težke mehanizacije iz Ukrajine. Ves čas skrbijo za pretočnost prometa in na mnoge različne načine nudijo pomoč lokalnemu prebivalstvu.

Pri čiščenju lokalnih cest v  Rečici ob Savinji so jim danes pomagali tudi kolegi z vodnim topom. Pomoči so bili krajani veseli.

Prisotni so tudi na na tako imenovanih kontrolnih točkah v pomoč Civilni zaščiti in gasilcem pri spremljanju spoštovanja odredbe.
Število ljudi, ki želijo tudi na terenu pomagati pri odpravljanju posledic poplav, je namreč izredno veliko. Zato je pomembno, da pomoč na teren prihaja organizirano in predvsem po vnaprejšnjem dogovoru s predstavniki Civilne zaščite RS in občin. Nujno je, da se posamezniki, ki želijo pomagati, pred odhodom na posamezne lokacije, vpišejo v aplikacijo Uprave RS za zaščito in reševanje: TUKAJ.


Na dveh koroških kontrolnih točkah danes posebnosti niso beležili. Prostovoljci so bili seznanjeni z navodili in so svojo prisotnost predhodno potrdili z vpisom v aplikacijo.
Na mozirskem območju je v jutranjih urah, v določenih intervalih, prihajalo do zgostitve prometa, vendar ne zaradi prostovoljcev, ki so bili z navodili dobro seznanjeni, pač pa zaradi naključnih obiskovalcev, pohodnikov in gobarjev, ki pa so tudi razumeli, da je v tej situaciji prvotnega pomena odstranjevanje posledic ujme in sanacija območja.


Ob tej priložnosti vse pohodnike, gobarje in druge naključne obiskovalce prosimo za razumevanje. Trenutno je najpomembnejša varna sanacija območja in pomoč ljudem, ki so jih poplave in plazovi močno prizadeli. Vsi se moramo zavedati, da je v tej situaciji, za uspešno opravljeno delo, ključna dobra organizacija in velika mera razumevanja in strpnost.

Obe v poplavah najhuje prizadeti območji sta obiskala tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić. Na Koroškem sta obiskala občine Črno na Koroškem, Mežico, Prevalje in Ravne na Koroškem ter preverila stanje varnosti na terenu. V popoldanskih urah sta obiskala še območja, ki so jih nedavne poplave prizadele na mozirskem območju.

V pogovoru z župani, predstavniki civilne zaščite, policije, Slovenske vojske, domačini in prostovoljci sta se seznanila z razmerami na terenu. Čeprav so posledice poplav katastrofalne, pa upanje vlivajo solidarnost, požrtvovalnost in srčnost vseh, ki sodelujejo pri sanaciji.

Celjski policisti bodo tudi v prihodnje naredili vse, da bodo v pomoč ljudem.

Vir: PU Celje

Dogodki

Dober teden dni je od katastrofalnih poplav, ki so na dobršnem delu Koroške in ponekod na Mozirskem življenje dobesedno ustavile. Policisti so ves ta čas močno vpeti v dogajanje, težka situacija pa jih je še močneje povezala z lokalnim prebivalstvom.