Policisti odredili 13 strokovnih pregledov zaradi suma drog

Policisti so v okviru poostrenega nadzora nad vožnjo pod vplivom alkohola in drog v noči s sobote na nedeljo pri vožnji pod vplivom alkohola ujeli 92 voznikov. Odredili so tudi 13 strokovnih pregledov zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Kot so za STA sporočili s policije, so od 18. ure v soboto do 6. ure v nedeljo opravili 2194 preizkusov alkoholiziranosti. Pri 92 voznikih je bil rezultat pozitiven, dva voznika sta preizkus odklonila. V 55 primerih so voznikom namerili 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, v 37 primerih pa več. Odredili so tri strokovne preglede zaradi ugotavljanja vožnje pod vplivom alkohola.

Policisti so v noči s sobote na nedeljo v okviru poostrenega nadzora nad vožnjo pod vplivom alkohola in drog prvič izvedli maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov. Prisotni so bili na več kot 360 lokacijah.

Namen poostrenih nadzorov je ozaveščati ljudi o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom alkohola ali drog in v čim večji meri preprečiti takšno neodgovorno udeležbo v prometu. Policija in Javna agencija RS za varnost prometa zato še naprej pozivata k ničelni toleranci do udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, mamil in drugih psihoaktivnih snovi. Alkohol in mamila namreč močno vplivajo na kritično presojo za varno udeležbo v prometu in so pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč.