Search
Close this search box.

Policisti bodo v prihajajočem tednu izvajali poostren nadzor

Neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Zato bodo policisti med 10. in 16. avgustom 2020 izvajali nacionalno preventivna akcija, kjer bodo poostreno preverjali, ali vozite prehitro.

“Namen akcije je zmanjšati število prometnih nesreč in hude posledice, ki se zgodijo zaradi hitrosti. K umirjeni vožnji pa poleg policije in agencije za varnost prometa pozivajo tudi legende slovenske košarke: “Med športom in druženjem ne hitiš, zakaj hitiš med vožnjo?”” so v obvestilu za javnost zapisali policisti.

Varna pot do cilja

Policisti bodo v času preventivne akcije po vsej državi poostreno spremljali hitrosti v cestnem prometu in prehitre voznike, ki ogrožajo prometno varnost, omenjene bodo tudi ustrezno sankcionirali. Namen poostrenega nadzora je umirjanje prometa ter zagotavljanje varnih poti do cilja za vse prometne udeležence. Pozorni pa bodo tudi na ostale kršitve v cestnem prometu, s katerimi bi lahko ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev, so še zapisali na spletni strani slovenske policije.

Upoštevajte omejitve hitrosti

“Ali ste vedeli, da je v primeru trka vozila v pešca ali kolesarja pri 30 km/h, tveganje za smrt ali hude poškodbe 10 %, že nekoliko višje hitrosti pa tveganje izrazito povečajo, saj je denimo trk avtomobila v pešca pri hitrosti 50 km/h zanj enak padcu z višine 9,8 m. Pri hitrosti vozila s 60 km/h je verjetnost preživetja pešca samo še 10 %, tveganje za smrt je torej 90 %.”

Vir: Policija

Dogodki