Search
Close this search box.

Policisti bodo prežali na prehitre voznike. Napovedujejo tudi 12-urni maraton nadzora hitrosti

Neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. V ponedeljek, 19. aprila 2021, se zato začenja nacionalna preventivna akcija Hitrost, ki bo potekala do 25. aprila 2021. V tem času bodo policisti preverjali, ali vozite prehitro.

Od ponedeljka do nedelje bo potekala nacionalna preventivna akcija, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, v njej pa sodeluje tudi Policija. Policisti bomo v času akcije po vsej Sloveniji izvajali poostrene nadzore in tako preverjali, ali vozite prehitro. Aktivnosti agencije pa bodo usmerjene predvsem v spletno kampanjo in ozaveščanje o nevarnostih prehitre vožnje. Akcija je evropsko usklajena in jo koordinira Evropsko združenje prometnih policij ROADPOL.

VIDEO: Če smo prehitri. Le 5 km/h je lahko ločnica med lahkim trčenjem in hudo prometno nesrečo

V sredo bo potekal 12-urni maraton nadzora hitrosti

V sredo, 21. aprila 2021, bo v več državah Evropske unije potekal tudi maraton nadzora hitrosti, ki se mu bo slovenska Policija priključila z izvajanjem 12-urnega nadzora. Ta se bo pričel ob 6. uri zjutraj in bo potekal do 18. ure. Lokacije, kjer bodo v času maratona nadzora hitrosti izvajali nadzore, bodo ta teden objavili na spletni strani Policije.

Cilj preventivne akcije: umirjanje hitrosti na naših cestah in ohranitev dragocenih življenj

Kot so pojasnili na Policiji, je namen tovrstnih preventivnih aktivnosti umirjanje hitrosti na naših cestah. Vozniki navadno takrat, ko vedo, da poteka nadzor, zmanjšajo hitrost in vozijo bolj varno. Dolgoročnejši cilj preventivnih akcij je, da vozniki tak način vožnje obdržijo tudi potem, ko poostreni nadzori ne potekajo več. Agencija in Policija zato še pozivata: “Hitrost je norost! Z umirjeno vožnjo prispevajte k varnim potem za vse prometne udeležence.”

Lani več kot 100.000 prekoračitev hitrosti. Neprilagojena hitrost letos terjala že sedem smrtnih žrtev

Kljub temu da je bilo v letu 2020 zaradi epidemije covida-19 na cestah manj prometa kot prejšnja leta, so ugotovili 116.180 kršitev vožnje s previsoko hitrostjo. To je skoraj 2000 več kot leta 2019. Letos so do 12. aprila ugotovili 37.577 kršitev zaradi prehitre vožnje. Od teh je 514 primerov vodilo v prometne nesreče. V enakem obdobju lani je bilo 711 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti. V letošnjem letu torej beležijo 28-odstotno zmanjšanje.

Lani je zaradi prehitre vožnje umrlo 27 ljudi. Letos do začetka aprila je bilo sedem smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani pa tri. Podatki iz let 2019 in 2020 kažejo na to, da se tretjina vseh smrtnih prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti zgodi ponoči.

Vir; www.policija.si, STA

Dogodki

Neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. V ponedeljek, 19. aprila 2021, se zato začenja nacionalna preventivna akcija Hitrost, ki bo potekala do 25. aprila 2021. V tem času bodo policisti preverjali, ali vozite prehitro.