Policijska ura se ukinja, odpirajo se smučišča, terase gostinskih lokalov bodo zaprte

Vlada bo na popoldanski dopisni seji sprejela odloke, ki bodo veljali v naslednjem tednu. Podaljšala pa bo tudi epidemijo, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Po navedbah ministra bo semafor začel veljati v ponedeljek, 12. aprila, in sicer bo takrat za celo državo veljalo to, kar velja za rdečo fazo. Odpravlja se policijska ura, odpirajo se smučišča, učenci se vračajo v šolske klopi.

Maske ostajajo obvezne v vseh notranjih prostorih in na prostem, kjer ni možno vzdrževati varnostne razdalje vsaj 1,5 m. Pri prestopu meje stopajo v veljavo omejitve, ki so veljale pred velikonočnim zaprtjem.

Kot je na novinarski konferenci dejal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek imamo danes tri regije rdeče, kar nekaj pa jih je tik pred rdečo fazo. “Predpostavljamo, da bomo imeli v torek Slovenijo popolnoma rdečo, nekaj regij pa zna priti celo v črno fazo,” je poudaril Krek, njegove besede pa je potrdil tudi minister Poklukar. Zato bodo v naslednjem tednu veljali ukrepi za rdečo fazo, ne glede na to, kakšne barve bo posamezna regija.

V četrtek so se na Brdu pri Kranju sestali predstavniki svetovalne skupine in vladna skupina, ki so pretresali spremembe semaforja ukrepov, oziroma načrta sproščanja ukrepov in same ukrepe. Četudi se različne regije po epidemioloških kazalnikih trenutno nahajajo v različnih fazah, država pa je na meji med oranžno in rdečo, so ocenili, da je najprimerneje, da od ponedeljka v celotni državi velja rdeča faza ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa. Prihodnji teden pa bodo ukrepe opredeljevali glede na fazo po regijah, je še pojasnil Poklukar.

Kriteriji na ravni države

*število okužb predstavlja število novoodkritih okužb
v povprečju na dan v zadnjih sedmih dneh

1. črna faza
št. okužb: več od 1350
št. hospitaliziranih: več od 1200

– omejitev gibanja v nočnem času
– javni potniški promet v omejenem obsegu
– odprte nujne trgovine, pošte, banke
– vrtci in šole prva triada, posebne potrebe, izobraževanje na daljavo za vse ostale
– nujne laboratorijske vaje za študente
– treningi in tekmovanja za vrhunske, perspektivne in poklicne športnike ter za člane državnih reprezentanc
– brezkontaktne športne aktivnosti na prostem
– individualna vadba in vadba družin

2. rdeča faza
št. okužb: manj od 1350
št. hospitaliziranih: manj od 1200

– osnovne šole in vrtci se odprejo v celoti, srednje šole po modelu C, na fakultetah dovoljeni seminarji in izpiti do 10 ljudi,
– odprtje dijaških domov,
– muzeji, knjižnice, galerije,
– brezkontaktne športne aktivnosti na prostem v skupini do 10 na priporočeni razdalji
– individualni pouk v glasbenih šolah in izvedba baleta ter sodobnega plesa,
– treningi in tekmovanja za kadete in mladince,
– nekatere servisne storitve, trgovina

3. oranžna faza
št. okužb: manj od 1000
št. hospitaliziranih: manj od 1000

– pouk tudi na fakultetah in višjih šolah v omejenem obsegu,
– zbiranje do 10 oseb
– trgovina v celoti, delna sprostitev gostinskih storitev (terase in vrtovi)
– odprtje študentskih domov
– sprostitev gibanja med regijami

4. rumena faza
št. okužb: manj od 600
št. hospitaliziranih: manj od 500

– sproščanje turističnih nastanitev
– srednje šole in fakultete brez omejitev

5. zelena faza
št. okužb: manj od 300

– odprava omejitev v celi državi,
– veljajo splošni higienski ukrepi in prepoved barov ter diskotek …

Kaj točno se bo odprlo v ponedeljek, bo navedeno v odlokih, ki jih bo danes sprejela vlada. Gotovo pa se odpirajo avtomehanične delavnice in frizerski saloni, je povedal Poklukar.

Epidemiolog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel je sicer danes na Twitterju med drugim zapisal, da so epidemiologi sicer s težkim srcem” predlagali časovno jasno opredeljen ukrep tako rekoč brez izjem. “V dani situaciji smo zato izbrali raje kratkotrajno učinkovito zamejevanje širjenja virusa kot neskončno trajanje (ne)sprejemljivih ukrepov. Zatem pa smo bili deležni zaprtja države v nerazumljivi izvedbi, s številnimi izjemami, zaprtimi šolami (ki bi se morale zadnje zapreti in prve odpreti), z delno odprtim gospodarstvom (brez smiselnosti, zakaj so nekatere dejavnosti odprte in druge zaprte), z obvezno uporabo mask na prostem, nerazumljivimi ukrepi na mejah in drugimi izjemami. S tem se je izgubila možnost kratkoročnega ukrepanja. Izgubilo se je tudi zaupanje ljudi,” je napisal Fafangel.

Več informacij sledi po seji vlade.

Vir: Vlada RS, STA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Darja
Darja
2 let nazaj

Meni se zdi to navedeno sedanje sproscanje zelo veluka greska. G. Fafangel mislim, da brez veze nekaj kritizira, kao, da do sedaj so bili ukrepi prestrogi. Absolutno to ni res. Ljudje bi mogli biti malo bolj strpni, ne pa zaradi tega, ker so postali nezaupljivi, je treba sedaj vse to sprostiti. Zelo je vse skupaj narobe. Posebno pa, da sprostite policijsko uro. Ta je mogla ostati.