Search
Close this search box.

Policija v uporabo slovesno prejela nov, 14,6 milijona evrov vreden helikopter (VIDEO in FOTO)

Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar je danes na Brniku Letalski policijski enoti slovesno predala ključ novega policijskega helikopterja AW 169, ki so ga dočakali po dolgih dvanajstih letih. Zbrane pa sta na ploščadi pred sedežem Letalske policijske enote nagovorila tudi notranji minister, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Poklukar in predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, ki je v svojem nagovoru poudaril visoko stopnjo organiziranosti in strokovnosti slovenske policije, ki ji državljanke in državljani lahko zelo zaupamo.

AW 169 je relativno nov, izjemno zmogljiv helikopter, ki se zelo hitro uveljavlja na trgu. Prvič je letel leta 2012, od leta 2015 pa ima tipski certifikat EASA. Z nakupom novega helikopterja, katerega vrednost znaša 14,6 milijona EUR, slovenska policija sledi varnostnim ciljem v letalstvu in povečuje svoje operativne sposobnosti. Helikopter je tehnološko sodoben in ustreza vsem zahtevam policije za operativno delovanje, kar v praksi pomeni znatno boljše zmogljivosti na višini in bistveno hitrejše prelete na različne naloge. Za operativne naloge je helikopter uporaben tako podnevi kot ponoči.

VIDEO: Na osrednji slovesnosti so policisti Letalske policijske enote in Specialne enote uprizorili zanimivo vajo, s katero so predstavili tako svojo vrhunsko usposobljenost kot tudi izjemne tehnične zmogljivosti novega helikopterja. v nevarni policijski akciji oborožena storilca streljata na policista, slednjega ranjenega evakuirajo s helikopterjem AW 169.

VIDEO: Obiskovalce sta na prizorišču najprej “presenetila” nevarna oborožena storilca, ki sta bežala z osebnim vozilom. S tremi vozili jima je sledila Specialna enota, ki je naredila t. i. mobilno realizacijo. Pri tem je prišlo do uporabe strelnega orožja, pri čemer je bil en policist ranjen v nogo. Ima hudo arterijsko krvavitev iz stegnenice, kar zahteva takojšnjo oskrbo. Zanj je vsaka sekunda odločilna. Njegovi kolegi ga sami hitro oskrbijo, a potrebna je čim prejšnja evakuacija poškodovanega policista, za kar se uporabi policijski helikopter AW 169. Zaradi neustreznega terena helikopter ne more pristati, zato policisti letalci uporabijo elektromotorni vitel, s katero se policist reševalec spusti do poškodovanega kolega in ga v helikopterski reševalni vreči dvigne v helikopter, ki takoj zatem odleti.

Premier ob predaji novega helikopterja: »Slovenska policija je odgovorna, strokovna in dela v interesu Republike Slovenije.«

»Dolgo smo čakali nov helikopter, danes smo ga dočakali in ponosni smo, da je slovenska policija s tem pridobila še dodatno opremo in da se bo še učinkoviteje spopadala z izzivi. Če bo šlo vse po načrtih, bo drugi helikopter prišel leta 2021, se pravi prihodnje leto,« je poudaril Šarec, ki Slovensko policijo vidi kot »policijo, ki je odgovorna, ki je strokovna in dela v interesu Republike Slovenije, za vse to pa potrebuje tudi opremo in ljudi«.

»V tem kratkem času smo uspeli zaustaviti trend padanja kadrov, uspeli ne samo zaustaviti trend padanja opremljenosti, ampak smo slovensko policijo dodatno opremili in jo s tem tudi pripravili na nove izzive, ki bodo vsak dan večji. Lahko smo ponosni na pripadnike slovenske policije in ne glede na dnevno politično dogajanje ni nobenega razloga za skrb.«

Ozrl se je na dogajanja preteklih nekaj dni, za katera meni, da so napad na slovensko policijo in žalitev zanjo. Prepričan je, da to ne bo zamajalo njenega ugleda, saj »slovenska policija ni zarotniška organizacija. Slovenska policija ni organizacija, ki bi prežala na posameznike, zlasti na tiste, ki so na izpostavljenih političnih funkcijah. Nadaljeval je, da »ne more kar vsak vkorakati v prostore slovenske policije, trditi svoje, pri tem ga spremljajo kamere, in soliti pameti ljudem, ki stojijo tukaj pred nami v uniformi, ki so strokovni, ki so sposobni opravljati svoje delo, ki so ne nazadnje v svoji karieri večkrat dokazali, da zmorejo, da znajo in, predvsem, da ljubijo Republiko Slovenijo«.

Pred zaključkom nagovora je premier še enkrat poudaril, da odgovorno trdi, da je slovenska policija organizacija, ki ji ljudje lahko zaupajo in ji bodo tudi v prihodnje, ter nadaljeval, da »je bila, je in bo branik suverenosti, samostojnosti in varnosti za vse državljanke in državljane Republike Slovenije«. Svoj nagovor je zaključil z iskrenimi čestitkami policistkam in policistom ob novi pridobitvi z željo po čim boljšem služenju helikopterja svojemu namenu.

Večnamenski transportni helikopter Agusta Westland AW 169 je tehnološko sodoben helikopter, ki ga bo policija uporabljala za izvajanje vseh policijskih nalog. AW 169 je predstavnik nove generacije sodobnih helikopterjev, ki izpolnjuje najnovejše standarde letalske varnosti in hrupa, njegov nakup pa je znanilec modernizacije Letalske policijske enote. V policiji so namreč zadnji helikopter nabavili leta 2007. Zadnji helikopter istega razreda, kot je AW 169, torej večnamenski transportni, pa daljnega leta 1987.

Kot je v svojem nagovoru dejala generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar, je bilo to obdobje brez posodobitve najosnovnejše in najpotrebnejše opreme Letalske policijske enote predolgo: “Nujno smo potrebovali nov zrakoplov, ki omogoča mnogostransko uporabnost in nepogrešljivo operativno podporo pri policijskem delu.”

Bobnarjeva: “Poleg navdušenja nad široko uporabnostjo je spodbudno predvsem spoznanje, da bomo z njim reševali življenja”

Prevoz borbenih skupin policistov, tudi na skrajne točke Slovenije, varovanje državne meje, nadzor cestnega prometa, varovanje varovanih oseb, prevoz zunanjega tovora, reševanje v gorah – vse te in tudi druge policijske naloge bomo zdaj lahko izvajali še učinkoviteje in še hitreje. Nešteto je primerov, ko lahko helikopter pomaga. Poleg navdušenja nad njegovimi tehničnimi zmogljivostmi in široko uporabnostjo pa je spodbudno predvsem spoznanje, da bomo z njim reševali dragocena življenja,” je na današnji slovesnosti poudarila mag. Tatjana Bobnar.

“Slovenska policija si že nekaj let prizadeva posodobiti svojo floto, saj jo v večini sestavljajo že precej tehnološko zastareli helikopterji. Zato smo se skupaj z vodstvom slovenske policije, z generalno direktorico policije na čelu, odločili, da Letalsko policijsko enoto moderniziramo. Odločitev, da se nabavi nov transportni helikopter in da se v proračunu za leto 2021 zagotovijo sredstva za nakup še enega transportnega helikopterja, je podprta s strateškimi dokumenti ministrstva in policije,” je v svojem nagovoru dejal notranji minister Boštjan Poklukar.

“Novi policijski helikopter bo pomembno prispeval k večji varnosti Slovenije. Policistke in policisti Letalske policijske enote bodo z njim izvajali številne policijske naloge, opravljali pa bodo tudi naloge s področja zaščite in reševanja. Kljub začetnim tehničnim težavam si želim, da bo novi večnamenski policijski helikopter deloval varno in brezhibno ter da bodo posadke z njim učinkovito letele in izvajale svoje operativne naloge,” je še dodal minister Poklukar.

Preberite tudi: Piloti letalske policijske enote na usposabljanju z novim helikopterjem (VIDEO in FOTO)

Vir: www.policija.si, www.gov.si

Dogodki