Search
Close this search box.

Policija ovadila moške, ki so goljufali pri cepljenju

Policisti so kazensko ovadili peterico moških iz območja Gorenjske in Ljubljane, ki so goljufali pri cepljenju. Ugotovili so namreč, da se je eden izmed njih cepil v imenu drugih, da bi ti dobili covidno potrdilo. Sodnik je zanj odredil tudi pripor, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Z dozdajšnjim zbiranjem obvestil so kriminalisti ugotovili, da se je prvoosumljeni v zadnjih dveh mesecih v različnih terminih na cepilnem mestu identificiral v imenu preostalih štirih in se zanje cepil z namenom, da pridobijo covidno potrdilo.

Za tri je do prijetja prejel en odmerek cepiva, na drugega je bil naročen, za četrtega ovadenega pa je že prejel oba odmerka cepiva. Skupaj z dvema odmerkoma, ki ju je prejel zase, je skupno prejel sedem odmerkov cepiva, prijet pa je bil pri poskusu osmega cepljenja.

Moški je za cepljenje v imenu drugih prejel nizko plačilo, zaradi česar na policiji ocenjujejo, da je četverica njegovo stisko in osebne okoliščine izrabila za svojo korist ter ga kljub možnim posledicam za njegovo zdravje napeljala k izvršitvi kaznivega dejanja.

Na policiji opozarjajo, da gre v primeru cepljenja za druge za sum kaznivega dejanja overitve lažne vsebine. Pri tem zakonodaja določa, da se tistega, ki spravi pristojni organ ali notarja v zmoto in s tem doseže, da ta v javni listini, zapisniku, knjigi ali poslovni listini potrdi kar koli lažnega, kar naj bi bil dokaz v pravnem prometu, kaznuje z zaporom do treh let. Enako se kaznuje tudi tistega, ki uporabi javno listino, zapisnik, knjigo ali poslovno listino, čeprav ve, da je lažna.

Kot je v izjavi medijem pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša, je vseh pet oseb osumljenih storitve istega kaznivega dejanja, torej overitve lažne vsebine.

Prvoosumljeni je moški, slovenski državljan. Prav tako so slovenski državljani ostali štirje osumljenci, ki so stari med 30 in 50 let, je povedal Donoša. Ob tem je dodal, da je bilo covidno potrdilo za tistega, ki naj bi lažno prejel dva odmerka, tudi že razveljavljeno.

“Po do sedaj zbranih podatkih, na Gorenjskem definitivno, mislim pa da tudi v Sloveniji, tovrstnega primera še nismo obravnavali,” je o preiskavi izpostavil Donoša. Pojasnil je, da so preiskavo zaključili prejšnji teden in zadevo s kazensko ovadbo odstopili okrožnemu tožilstvu.

Samega poteka preiskave ni mogel razkriti, je pa povedal, da je kriminalistična preiskava stekla po pridobljenem podatku o domnevni manipulaciji s cepljeni. Pri preiskavi je policija sodelovala tudi s cepilnim centrom, kjer se je osumljenec vsakič cepil in kjer so mu preprečili prejem osmega odmerka, na katerega je bil že pripravljen.

Direktorica Zdravstvenega doma Kranj, ki izvaja cepljenja v kranjski vojašnici, Lilijana Gantar Žura je povedala, da so pri preiskavi sodelovali na tistih področjih, kjer je policija od njih to pričakovala.

Pojasnila je, da na cepilnem mestu pregledujejo osebne dokumente in zdravstvene kartice. Zagotovila je, da so pri tem striktni, da pa se je morda takrat, ko je bila v cepilnem centru velika gneča, zaradi želje po pohitritvi postopkov morda kaj spregledalo.

Kot je izpostavila, sama osebno ne obsoja človeka, ki se je cepil, saj je dejanja najbrž storil v stiski. Obsoja pa tiste, ki so njegovo stisko izrabili, in ti bi morali po njenem mnenju biti deležni večje kazni.

Na vprašanje, kakšna je nevarnost tega, da nekdo v kratkem času prejme kar sedem odmerkov cepiva, pa je odgovorila, da sama ni strokovnjakinja za cepiva, da pa verjetno obstajajo standardi in normativi, zato se cepi le dvakrat in nato še s tretjim, poživitvenim odmerkom.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob obisku ZD Postojna primer označil za popolnoma nesprejemljivega.Želim si, da inštitucije, ki obravnavajo take primere, opravijo kvalitetno delo in skladno s pooblastili, ki jih imajo, stvar sanirajo, ali izrečejo ukrepe, ki so potrebni,” je poudaril. Ob tem je prebivalce pozval k odgovornemu ravnanju.

Dogodki

Policisti so kazensko ovadili peterico moških iz območja Gorenjske in Ljubljane, ki so goljufali pri cepljenju. Ugotovili so namreč, da se je eden izmed njih cepil v imenu drugih, da bi ti dobili covidno potrdilo. Sodnik je zanj odredil tudi pripor, so sporočili s Policijske uprave Kranj.