Search
Close this search box.

Policija na petkovih ‘kolesarskih’ protestih zaznala kar nekaj kršitev

V petek se je na mirnih protivladnih protestih v Ljubljani zbralo približno 5000 kolesarjev in pešcev, so danes sporočili s policije. Policisti so opravili 11 postopkov ugotavljanja identitete, za zdaj ugotovili štiri kršitve javnega reda in miru, eno kršitev zakona o osebni izkaznici in sedem kršitev odloka o prepovedi zbiranja na javnih mestih.

Dogodek je po navedbah Policijske uprave Ljubljana potekal mirno, so pa policisti zaprli več ulic v okolici z namenom zagotovitve varnosti vsem udeležencem v cestnem prometu.

Udeleženci protesta so hodili oziroma vozili po ulicah v centru mesta, nekaj se jih je zbralo tudi na Trgu republike. Policisti so na kraju opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost prometa in nadzor nad upoštevanjem odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v RS. Policisti so udeležence javnega zbiranja opozarjali, naj upoštevajo ukrepe, določene z odlokom za preprečevanje in širjenje nalezljive bolezni.

Kot so še sporočili, so policisti zasegli nekaj predmetov, ki jih ni dovoljeno prinašati na javna zbiranja. Policija nadaljuje zbiranje dodatnih obvestil o dogodku in bo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepala v skladu z zakonodajo oziroma obvestila zdravstveni inšpektorat.

Kljub slabemu vremenu so se na ulice slovenskih mest četrti petek zapored znova podali številni protestniki, ki so večinoma s kolesarjenjem izražali nezadovoljstvo z vladnimi ravnanji. V prestolnici se jih je po prvih ocenah znova zbralo več tisoč, nekateri so se množici pridružili tudi na skirojih ali peš.

Proteste sicer organizira več iniciativ, ki so h kolesarjenju vabile prek družbenih omrežij. Na Facebook skupini Protest z balkonov opozarjajo, da vlada Janeza Janše pod krinko boja proti novemu koronavirusu uvaja izredne razmere in vsakodnevno krati svoboščine ljudi. Ena za drugo pa da se vrstijo sporne poteze oblasti. Protest so sprva izražali z balkonov, pred mesecem dni pa so prvič sedli na kolesa.

Dogodki