Search
Close this search box.

Poletni kolesarski vlak med Mariborom, Prevaljami in Pliberkom pričenja z vožnjami

Že sedmo leto bo v času šolskih počitnic po koroški progi med Mariborom in Pliberkom vozil tudi sobotni kolesarski vlak.

Vsako poletno soboto od 10. 6. do 26. 8. 2023 ter na praznika 25. 6. in 15. 8. 2023. Še pred tem pa bosta prvi vožnji zdaj že drugo leto zapored opravljeni v času prvomajskih praznikov – in sicer v soboto, 29. 4. ter ponedeljek, 1. 5. 2023.

V lanskem letu je bilo na tej relaciji v 15 dneh obratovanja prepeljanih kar več kot 1.000 potnikov in skoraj 350 koles. V veljavi ostaja nižja cena za prevoz koles (1,5 € za klasično kolo, 3 € za e-kolo). Kolesarska vozovnica velja en dan za neomejeno število prevozov spremljanega kolesa po omrežju SŽ, z veljavno vozovnico za potnika. Vozni red, cene vozovnic in informacije za potnike najdete TUKAJ.

Poletni kolesarski vlak je rezultat prizadevanj za razvoj koroške proge in dobrega sodelovanja med Slovenskimi železnicami, Direkcijo RS za infrastrukturo, RRA Koroška d. o. o. in RRA Podravje – Maribor. Informacije in zanimivosti o progi lahko od lanskega leta spremljate na facebook profilu, bolj poglobljen članek s poudarkom na zgodovini pa je od letos na voljo tudi na spletu v spletni enciklopediji Wikipedia (Koroška železniška proga).

V mesecu aprilu je bila v okviru projekta ReMOBIL in pilotnega izvajanja Regionalnega centra mobilnosti Koroška s strani RRA Koroška izvedena razvojna konferenca o koroški železniški progi, ki je po mnenju študije Evropske komisije iz leta 2018 uvrščena med 50 najbolj perspektivnih čezmejnih železniških prog za nadaljnji razvoj v Evropski uniji. Ključni izvlečki ter predstavitve so na voljo na spletni strani RRA Koroška, več o Regijskih centrih mobilnosti pa si lahko preberete TUKAJ.  

Avtobusna povezava Štrekna bus med Velenjem, Dravogradom in Labotom/Lavamünd zopet v mesecu juliju, avgustu in septembru

Štrekna bus bo tudi v letošnji, že 5. sezoni, nadaljeval z vožnjami dvakrat dnevno med Velenjem in avstrijskim Labotom/Lavamünd, ki se bodo izvajale ob sobotah in nedeljah ter za praznik 15. avgusta v juliju, avgustu in septembru. V Labotu/Lavamünd bo možen prestop na kolesarki avtobus do Volšperka/Wolfsberg, v Velenju pa na Bicikel bus, ki povezuje Velenje z Logarsko dolino (VEČ).

Vse informacije za uporabnike bodo pred začetkom sezone dostopne na spletni strani Štrekne ter facebook profilu.

Vir: Aleš Rupreht, RRA Koroška

Že sedmo leto bo v času šolskih počitnic po koroški progi med Mariborom in Pliberkom vozil tudi sobotni kolesarski vlak.