Search
Close this search box.

Poletje v mestu in Slovenjegraško poletje sta v polnem teku, preverite kaj prinašata ta konec tedna

Ne zamudite ta konec tedna pestrega dogajanja v Slovenj Gradcu, ki ga prinaša Poletje v mestu. Prihaja tudi legendarni Vlado Kreslin ter Evropski mladinski pokal v judu, ki se prvič odvija v Sloveniji in še in še... Dobrodošli!

Spored dogajanja danes, 30. junija 2023

Nocoj, 30. junija 2023, ob 19. uri vabljeni na otvoritev razstave Vesne Bukovec “Solidarnost” v galerijo raum AU na Partizansko pot 12. Vesna Bukovec (1977) je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je družbenokritična avtorica, ki se izraža v različnih medijih, pri čemer je poleg videa v ospredju predvsem risba. Predstavila se je na vrsti samostojnih in skupinskih razstav v domačem in mednarodnem prostoru. Pogosto sodeluje s Koroško galerijo likovnih umetnosti.

Ob 21. uri pa bo pestro in zanimivo dogajanje v Rotenturnu kjer vas čakajo gostje iz Bruslja, ki bodo predstavili kulturo Burundija: Les Tambours Du Burundi »Ikiyago Legacy« (z domicilom v Bruslju).

Burundi velja za »pozabljeno državo« na stičišču afriških Velikih jezer in vzhodno Afriko. Evropski kolonialisti so dolgo nadvladovali to deželo, kjer prebivalci pripadajo plemenom Hutu, Tutsi in Twa. Krvavo medetnično nasilje je mnoge Burundijce pregnalo po svetu, predvsem v Nemčijo in Belgijo.

Vsi člani skupine Ikiyago Legacy so potomci slavnih kraljevih bobnarjev iz osrednjega dela države, iz pokrajine Gishora. K nam pa prihajajo iz Bruslja, kjer so našli svoj domicil, saj le tako lahko to izjemno kulturo predstavljajo po svetu. V primeru slabega vremena se prireditve prestavijo v Kulturni dom Slovenj Gradec.

Spored dogajanja jutri, 1. julija 2023

Jutri, v soboto, 1. julija 2023 bo potekal Evropski mladinski pokal v judu, ki poteka prvič v Sloveniji. V mestu Slovenj Gradec tako pričakujejo kar 400 tekmovalcev iz 32 držav in iz kar štirih celin. Ekipa Judo kluba Acron Slovenj Gradec se je na ta dogodek pripravljala nekaj časa pripravljala. Gostili bodo rekordno število tekmovalcev. Vabljeni, da pridete spodbujati športnike iz vseh koncev sveta! Pokažimo jim, da Koroška in Slovenj Gradec podpirata šport in jih s tem še dodatno motivirajmo. Seveda pa že danes stiskamo pesti za vse slovenske klube, še posebej seveda Koroške, da se bi odrezali kar se da najbolje.

Prav tako vabljeni jutri, ob 9.30 uri v Rotenturn na klovnovsko predstavo z naslovom “Klovnesa Sfrčkljana se predstavi“. Glavna zvezda predstave – klovnesa Sfrčkljana – je izobražena oseba, ki bolj ali manj gladko govori več jezikov: angleškega, ruskega, slovenskega, srbskega in hrvaškega. Ima pa eno majceno hibo – če je pod stresom, se prične nezaustavljivo smejati. Klovnesa Sfrčkljana bo gledalce naučila osnov lepega vedenja, odpela bo še vedno zelo priljubljeno pesem z naslovom La, la, la, s katero se je prijavila na Emo leta 1978, ter se s poukom zgodovine vrnila daleč v preteklost, s prikazom zgodbe o Tisti jablani. Za vrhunec predstave pa bo poskrbela z izvedbo zelo nevarne točke (hoja po vrvi), ne da bi pokazala spodnje hlačke. V primeru, da boste hoteli še, boste doživeli točko leteči paradižniki.

V primeru slabega vremena se prireditve prestavijo v Kulturni dom Slovenj Gradec.

Jutri, ob 15. uri, vas čaka pred Osnovno šolo Šmiklavž tudi 31. Grajski piknik. Gostitelji so za vas pripravili zanimiv program: igro gledališke skupine Šmiklavž – Moj Vinko; podelitev priznanj tamkajšnje Vaške skupnosti Šmiklavž, otvoritev igral in pitnika pred šolo ter grajski piknik in zabavo z ansamblom Fenomeni. Vabi vas Kulturno društvo Šmiklavž.

Foto: Facebook Fenomeni


Zvečer, ob 21. uri, pa prihaja v Rotenturn v goste Vlado Kreslin z Malimi bogovi.

Vlado Kreslin je začel kot bobnar v lokalnem ansamblu Apollo leta 1970. Naslednjih 10 let je kot pevec nastopal z bendi Špirit III, Zodiac, Horizont, Sanje in Avantura. Leta 1980 je s skladbo Dan neskončnih sanj zmagal na Slovenski popevki in se kmalu po tem priključil bendu Martin Krpan, ki je leta 1991, po nastopu pred Bobom Dylanom na ljubljanskem stadionu, razpadel. Martin Krpan je ‘odpiral’ koncerte Roryja Gallagherja, R. E. M., Michaela Chapmana in dvakrat Boba Dylana. Konec osemdesetih let se je Kreslin pričel glasbeno družiti s starejšimi godci iz rojstnih Beltincev – Beltinško bando. Posvetil se je ljudski godbi in povzročil pravi preporod etno glasbe in njenega dojemanja na Slovenskem. Ljudsko glasbo je približal mlajšim generacijam in povzročil, »da so ljudje upali spregovoriti v lastnem narečju«. Z bendom Mali bogovi, ki je nastal v začetku devetdesetih, in Beltinško bando je na odrih in nosilcih zvoka združil – in še združuje – včeraj in danes, lokalno in globalno. V primeru slabega vremena se prireditve prestavijo v Kulturni dom Slovenj Gradec.

Foto: Borut Živulović/ Bobo

Spored v nedeljo, 2. julija 2023

V nedeljo, 2. julija ste ponovno vabljeni na Evropski mladinski pokal v judu.

Ob 19. uri pa ponovno dobrodošli v Rotenturnu. Čaka vas Festival Ane Desetnice (inkluzivna ulična predstava) in Oriente plus je zgodba o stvareh, ki nas držijo skupaj, ko nas svet loči. Zgodba o glasbi, poeziji in kulturi. Zgodba, ki se giblje na svoj način, vijugasta, kača, kroži kot jastreb, drsi in lebdi v zraku. Zgodba o družini, ki se izgubi in najde v spominih vseh mater in otrok, ki so bili pred njimi in so jih naredili to, kar so. Polna hudomušne igrivosti, muzikalnosti in živahnosti, ki je blagovna znamka skupine, je zgodba povedana skozi poezijo v španskem, angleškem in jeziku kretenj, ki jih spremljata pesem in glasba v živo. Mednarodni jezik kretenj je v celoti vključen v predstavo, zaradi česar je predstava vizualni užitek tako za slišeče kot tiste, ki ne slišijo. Morda boste celo dobili priložnost za salso!

»To je karibska zgodba o izpadih elektrike in generatorjih, o križiščih in prečkanju oceanov, o strašljivih telesih in plešočih dušah.« (Pedro De Senna) V primeru slabega vremena se prireditve prestavijo v Kulturni dom Slovenj Gradec.

Ob 21. uri pa vas čaka še Hold-Up & Co. (FRA): Beg – ta cirkuška forma na novo izumlja figuro klovna, ki je poskrbel za slavne ure nemega filma. Otroci in odrasli se smejimo temu, kar mu pade na glavo, zabavata nas tako njegova krhkost kot njegova sposobnost, da se reši iz nerešljivih situacij.

Torba na hrbtu, on teče. Potepuh, begunec, včerajšnji ali današnji, se sooča z ovirami, ki jih na njegovi poti seje življenje. To fizično akrobatsko delo prikazuje ponoreli svet, v katerem je človek trpinčen. V njem pa lik utopista, ki sanja o boljšem svetu. Matias Pilet z gracioznostjo in nedolžnostjo uteleša tega poteptanega junaka. Akrobat, pantomimik, plesalec, ki ga odlikuje izbira minimalnih sredstev, ki se nas dotaknejo. V primeru slabega vremena se prireditve prestavijo v Kulturni dom Slovenj Gradec.

Lepo vabljeni.

Ne zamudite ta konec tedna pestrega dogajanja v Slovenj Gradcu, ki ga prinaša Poletje v mestu. Prihaja tudi legendarni Vlado Kreslin ter Evropski mladinski pokal v judu, ki se prvič odvija v Sloveniji in še in še... Dobrodošli!