Search
Close this search box.

Poletite v vesolje iz Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju

Herman Potočnik Noordung je pionir vesoljske in raketne tehnike in vizionar še neuresničene ideje geostacionarne vesoljske postaje z umetno gravitacijo. V njegovo čast od leta 2012 v Vitanju stoji Center Noordung.

Vstopite v svet neskončnosti. Mimo zvezd, v osrčje neznanega.

O Centru Noordung

Arhitekturno zanimiva stavba od leta 2012 stoji v centru Vitanja. Herman Potočnik Noordung je pionir vesoljske in raketne tehnike in vizionar še neuresničene ideje geostacionarne vesoljske postaje z umetno gravitacijo. Njegov rod po mamini strani prihaja iz Vitanja, kar je navdihnilo tamkajšnje prebivalce, da podrobneje raziščejo njegovo zgodbo. Hermanova ideja bivalnega kolesa je navdihnila arhitekte, da so zasnovali stavbo, katere oblika mnoge spomni na vesoljsko ladjo.

Obiskovalce v preddverju pozdravi humanoidna robotka Vita, s katero lahko klepetate, je zelo prijazna in gostoljubna, z vami se bo pogovarjala, zaplesala, vas poslušala in poskrbela, da bo vaš obisk res nepozaben. Ob sprehodu skozi Center Noordung si lahko ogledate šest stalnih razstav. Umetnost znanosti kozmologije predstavlja ključne mejnike človekovega razmišljanja o vesolju od prazgodovine do danes ter ključne informacije o življenju in vizionarskih idejah Hermana Potočnika Noordunga. Na razstavi Podobe Zemlje je predstavljen evropski program opazovanja našega planeta Copernicus, na razstavi Slovenija v vesolju pa boste videli makete slovenskih satelitov in spoznali slovenska podjetja, ki uspešno razvijajo vesoljske tehnologije. Razstava V obzorjih kozmosa vam prikaže mnoge nove mejnike na področju opazovanja Zemlje, Osončja in bližnjega vesolja ter življenja v vesolju. Na galeriji boste našli veliko podatkov o Luni in njenem osvajanju znotraj razstave Luna – velik korak za človeštvo, seveda pa ne manjka razstavni prostor Sončni sistem, s katerim spoznate planete, ki krožijo okrog našega Sonca. Ogled vključuje tudi Vesolje 360, edinstveno interaktivno sobo, v kateri se skrbno zasnovan koncept predstavitve vesolja brez uporabe posebnih očal približuje virtualni resničnosti.

V Vitanju so pripravljeni tudi na tiste, ki želijo še dodatno popestriti obisk Centra Noordung. Ponujajo dodatne vsebine z očali za virtualno resničnost: Electra VR (simulator letenja), VR ISS (sprehod po Mednarodni vesoljski postaji) in Potovanje v vesolje zavesti (umetniška instalacija s spremljanjem možganskih valov). Test ravnotežja lahko opravite na Baranyjevem stolu.

Baranyjev stol

Delo z obiskovalci in projekti

Glavna dejavnost Centra Noordung je približevanje vesolja in vesoljskih tehnologij obiskovalcem centra. V letu 2023 si je razstave pogledalo več kot 20.000 obiskovalk in obiskovalcev, navdušenih nad vesoljem. Poleg posameznikov in družin jih obišče tudi veliko skupin in učencev, ki imajo poleg ogleda razstav še šolske delavnice. Organizirajo zanimive dogodke, na primer opazovanja neba s teleskopom, strokovne konference in umetniške razstave.

Javni zavod Center Noordung se vključuje tudi v mnoge evropske projekte. Trenutno najpomembnejši je vzpostavitev Evropske pisarne za izobraževanje na področju vesolja v Sloveniji (ESERO), pri katerem gre za pripravljanje učnih gradiv, ki prinesejo vesolje v učilnico, ter ozaveščanje o številnih poklicnih možnostih na področju vesolja in o koristih, ki jih tehnologije razvite za področje vesolja doprinašajo ozaveščanju in rešitvam za trajnostne izzive življenja na Zemlji.

Misija: ”POBEG V VESOLJE”

Najnovejša pridobitev v Centru Noordung je inovativno igrificirano doživetje z elementi sobe pobega in vesoljskih tehnologij. Misija: ”POBEG V VESOLJE” je bila razvita s podjetjem Enigmarium in se odvija na Noordungovi vesoljski postaji, ki je v težavah in lahko strmoglavi na Zemljo. Ekipa dveh do štirih igralcev mora najkasneje v tridesetih minutah rešiti izzive bivanja v vesolju, se prebiti do nadzorne sobe ter tam ponastaviti računalnik, vrniti postajo v njeno krožnico in preprečiti katastrofo na Zemlji.

Vabljeni, da obiščete Center Noordung v Vitanju in se potopite v čudoviti svet neskončnosti.

Dogodki

Herman Potočnik Noordung je pionir vesoljske in raketne tehnike in vizionar še neuresničene ideje geostacionarne vesoljske postaje z umetno gravitacijo. V njegovo čast od leta 2012 v Vitanju stoji Center Noordung.