Search
Close this search box.

Poleti pazite na dehidracijo pri psih, saj je lahko le-ta smrtno nevarna

V vročih dneh moramo poskrbeti, da imajo naši psi ves čas na voljo dostop do pitne vode, saj lahko zelo hitro pride do dehidracije.

Še posebej v poletnem času je pomembno, da imamo povsod s seboj vodo in posodico, iz katere naš lahko naš kuža pije. Ne smemo pa mu pustiti, da pije iz luž, mlak ali jezera, saj s tem tvegamo okužbe ter prebavne težave. Dehidracija se pogosteje dogaja poleti, če pes v zelo vročem vremenu pije premalo. V najhujših primerih pa lahko le-ta povzroči šok ter posledično odpoved notranjih organov.

Najpogostejši razlogi za dehidracijo so pomanjkanje pitne vode, slinjenje, povečano sopenje, driska in bruhanje.

V vročih poletnih dneh moramo biti še posebej pozorni, da imajo naši psi ves čas na voljo dovolj pitne vode.

Dehidracijo preprečimo tako, da ima pes ves čas na voljo posodico z vodo, ki jo večkrat na dan zamenjamo. Opazovati je potrebno koliko kuža pije. Tudi na sprehodih je potrebno imeti vedno s sabo vodo. Psi lahko zaradi razburjenja pozabijo na pitje, zato je potrebno, da mi skrbno opazujemo ter spremljamo koliko vode popije pes. Nazdorovanje količine popite vode je poleti še bolj pomembno pri bolnih psih, ki imajo drisko ali bruhajo, ter pri psih, ki so bili nedavno bolni ali še okrevajo. Če vidimo, da pes premalo pije, je priporočljivo, da se posvetujemo z veterinarjem. Vedno, ko gremo poleti s psom od doma, moramo s seboj vzeti dovolj vode tudi zanj. Če pes premalo pije, mu odpremo gobček ter preverimo, če ima v ustih poškodbe. Vedno je potrebno poskrbeti, da je voda na njegovem dosegu. Če moramo psa kdaj privezati, naj bo voda tudi takrat psu dostopna.

Simptomi dehidracije vključujejo: izgubo teže, suho sluznico, udrte oči, depresijo, slabotnost, težave z dihanjem, odsotnost uriniranja ali zelo temen urin. Prepoznaven simpotm je tudi izguba elastičnosti kože, s katero lahko hitro ugotovimo ali je naša žival dehidrirana. To preverimo tako, da nežno povzdignemo kožo na hrbtu ali vratu, ter jo spustimo. Če se koža ne vrne v prvotno stanje, je to lahko znak dehidracije.

VIR: Pes moj prijatelj

Dogodki