Search
Close this search box.

“Pokrovavko nam je vrglo dol. Besede nas ne prepričajo več, potrebna so dejanja” (VIDEO in FOTO)

O tem, da bo 17. oktobra na pobudo odbora Mladinske iniciative za 3. razvojno os, ki ga poleg iniciative tvorijo še koroške občine, GZS Koroške in območne-obrtno podjetniške zbornice iz Koroške, v Ljubljani potekal protest s sloganom HOČ`MO PRVO LOPATO, smo že pisali TUKAJ. Na današnji novinarsko konferenci pa so nas seznanili s podrobnostmi protesta, njegovimi cilji in načrti za v prihodnje.

VIDEO: Novinarska konferenca – protest v Ljubljani HOČ`MO PRVO LOPATO!

[aiovg_video id=99718]

“Obstaja negotovost glede predloga poroštvenega zakona. Naveličani smo čakanja. Postopki za gradnjo 3. razvojne osi se vlečejo že od leta 2004. V zadnjem obdobju se je sicer na nivoju Darsa precej postorilo. Vendar je treba poskrbeti za stabilno finančno konstrukcijo, za kar pa mora poskrbeti Vlada RS. Zato smo se tudi odločili za protest, ki je povsem legitimna Koroška zahteva in je predvsem koroški, nima političnih ali kakšnih drugih ozadij. Gre za našo ustavno pravico, da zahtevamo enake možnosti, torej pričetek gradnje 3. razvojne osi, da se uresniči to, kar je nam država tudi obljubila,” je na današnji konferenci med drugim povedal vodja Mladinske iniciative za 3. razvojno os, Aljaž Verhovnik.

V imenu koroških občin, ki se prav tako pridružujejo protestu, je spregovoril prevaljski župan dr. Matic Tasič, ki je poudaril: »V našem interesu je, da usmerimo ost tega protesta proti tistim, ki na nek način poskušajo z raznimi manevri zavlačevat sprejem tega poroštvenega zakona. Na tem protestu dajemo podporo tistim, ki poskušajo stvari hitreje peljati. Prepričani smo, da bo naloga na ministrstvih in znotraj države opravljena čim prej, da bodo zadeve hitro vložene in hitro opravljene.« Tasič je še med drugim dodal, da je 3. razvojna os eden iz med ključnih projektov, ki so potrebni za enakomernejši razvoj države kot celote.«

VIDEO: Izjava: Aljaž Verhovnik – protest v Ljubljani HOČ`MO PRVO LOPATO!

[aiovg_video id=99715]

Protest bo potekal v četrtek, 17. oktobra 2019, ob 10. uri na Gregorčičevi ulici, pred stavbo Vlade Republike Slovenije v Ljubljani, kjer bo istočasno potekala tudi seja Vlade.

V imenu gospodarstvenikov pa je spregovoril podpredsednik Koroške gospodarske zbornice Janez Bijol, ki je tudi direktor podjetja Bijol d.o.o in je na današnji konferenci zastopal tako gospodarstvo Koroške kot Šaleške regije. Poudaril je, da pozove vse v Ljubljani, da naj že sprejmejo ta poroštveni zakon in da naj se že decembra zasadi prva lopata, kot je bilo dogovorjeno.

Odhodi avtobusov bodo iz Koroške ob 7.00 uri, organizirajo jih občine. Po besedah Verhovnika pričakujejo, da bi lahko na ta način v Ljubljano prepeljali približno 300 Korošcev, hkrati pa računajo tudi na udeležbo študentov in tistih, ki so odšli v Ljubljano s trebuhom za kruhom.

  • Prevalje – en avtobus, koordinator podžupan Boštjan Gorenšek
  • Ravne na Koroškem – dva avtobusa, Janja Širnik, odnosi z javnostmi Občina Ravne na Koroškem
  • Dravograd – en avtobus, podžupan Anton Preksavec
  • Slovenj Gradec dva- avtobusa, podžupan dr. Peter Pungartnik
  • Mislinja – en avtobus. podžupan Jaka Šilak

Dogodki