Search
Close this search box.

Pokopališča priljubljen kraj za tatove. So na delu preprodajalci?

Na družbenih omrežjih lahko preberemo vse pogostejše zapise nezadovoljnih Korošcev, ki se pritožujejo nad pogosto krajo sveč in aranžmajev z grobov. Le te so v porastu predvsem okrog prvega novembra. V zadnjem času pa z grobov izginjajo predvsem kamnita stojala za sveče in tudi križi. Zadnji tovrstni primer se je zgodil v Mežici.

Tatvine različnih stvari s pokopališč naj bi bile stalna praksa lopovov po vsej Sloveniji, pove Matjaž Grum, lastnik Kamnoseštva Grum, ki dodaja: »Redno pa se to dogaja tudi na naših pokopališčih, med tatovi so zelo priljubljena stojala za sveče, križi, vaze, lučke …,« je ogorčen Grum.

Pred dnevi so obravnavali krajo pritrjenega križa z žalne plošče v Mežici, ki je bil postavljen na pokopališču pičlih deset dni. Vandali so ga po besedah Gruma odtrgali s spomenika in s tem lastniku groba povzročili škodo. »Sam kot izdelovalec tovrstnih stvari nisem bil oškodovan, saj sem za delo dobil plačilo, tako da stroške kraje nosi lastnik groba. Mi pa ni vseeno, da ko v našem podjetju nekomu stvar prodamo, jo komaj postavimo na grob, kjer bi si človek mislil, da do tatvin naj ne bi prihajalo, že nas obvestijo stranke, da so jim določeno stvar ukradli.«

Križ odtujen s pokopališča v Mežici. Foto: Kamnoseštvo Grum

Za križ, ki je bil odtujen (odtrgan) s spomenika na pokopališču v Mežici, je povedal, da stane približno 80 evrov, da je narejen po naročilu in uvožen iz Poljske. »V Sloveniji takšnih sploh ne prodajajo, jih ni možno kupiti v prosti prodaji« pove Grum, ki je o dogodku obvestil tudi pristojne službe.

Ne gre za osamljen primer. »Lansko leto so tatovi z grobov pogosto odnašali kamnita stojala s tremi luknjami za sveče, katerih cena se giblje med 40 in 50 evri, tako na območju Šentjanža pri Dravogradu kot tudi s pokopališča v Ribnici na Pohorju,« pove sogovornik, ki je prepričan, da to počne nekdo, ki služi s preprodajo ukradenih stvari.

Med tatovi so zelo priljubljena stojala za sveče. Foto: Kamnoseštvo Grum

»Morda bi bila rešitev osvetlitev pokopališč ali pa postavitev video nadzora. Vprašanje pa je, ali bi kamere rešile težavo, glede na to, da so tatvine že skoraj del vsakdana tudi tam, kjer so le te nameščene,« razmišlja Grum.

V uredništvo pa smo prejeli tudi neuradne informacije, da je v zadnjih dneh prišlo do kraje na pokopališču v Pamečah in v Slovenj Gradcu. Pridobljene informacije še preverjamo.

 

Dogodki