Search
Close this search box.

Poklukar z vodstvom gorenjskih zdravstvenih domov tudi o možnosti mobilnega cepljenja na srednjih šolah

Minister za zdravje Janez Poklukar se je v okviru regijskih obiskov danes sestal z vodstvom gorenjskih zdravstvenih domov. Največji poudarek so dali aktivnostim za spodbujanje cepljenja proti covidu-19. Omenili so tudi možnost mobilnega cepljenja po srednjih šolah.

Kot so za STA pojasnili v Zdravstvenem domu Kranj, se je minister Poklukar srečal z direktorji šestih gorenjskih zdravstvenih domov. Delovni sestanek je bil vsebinsko in operativno naravnan tako na aktualno izvajanje cepljenja kot tudi na druge zdravstvene teme, ki zaradi epidemije ostajajo že več kot leto dni v ozadju.

Največ pozornosti so namenili možnim aktivnostim, s katerimi bi skušali izboljšati precepljenost prebivalstva. “Cepljenje spodbujamo na vse možne načine, denimo prek spleta, z nagovarjanjem prek sredstev javnega obveščanja, pa tudi v neposrednem stiku z bolniki,” je za STA povedal direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka Aleksander Stepanović.

Kot je pojasnil, glede na vse raziskave ljudje še vedno najbolj zaupajo osebnemu zdravniku. Zato zdravniki družinske medicine v gorenjskih zdravstvenih domovih ob stiku z bolnikom le-tega povprašajo o cepljenju in ga skušajo spodbuditi, da se odloči zanj. Vendar so to predvsem starejši bolniki, medtem ko je treba mlade, med katerimi je sedaj precepljenost najnižja, nagovoriti drugače.

Pojavila se je tudi že ideja, da bi zdravniki družinske medicine svoje bolnike pozvali k cepljenju prek pisem. Stepanović je pojasnil, da se tega zaenkrat še niso lotili, saj so šele dobili programske možnosti za izpis evidenc, kateri bolniki še niso bili cepljeni.

Sicer pa zdravstveni domovi na Gorenjskem aktivno izvajajo promocijo cepljenja kot osebno in družbeno odgovorno dejanje. Na svojih spletnih straneh tedensko ažurirajo urnike cepilnih dni in prebivalce vabijo k naročanju in na odprte termine preko lokalnih medijev, občinskih novičarskih portalov in družbenih omrežij.

V kranjskem in tržiškem zdravstvenem domu so na svojih spletnih straneh v začetku poletja objavili kratke nagovore lokalnih promotorjev cepljenja, in sicer uglednih ter prepoznavnih športnikov, zdravnikov, kulturnikov in šolnikov. Kranjski zdravstveni dom je v prvi polovici avgusta izvedel tudi pet mobilnih cepljenj.

Porodila se je ideja o možnosti mobilnega cepljenja na srednjih šolah. Vendar je ta, kot je pojasnila direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura, šele v povojih. Za to bi bilo potrebno neke vrste krovno pokroviteljstvo šolskega in zdravstvenega ministrstva, saj zdravstveni domovi in vodstva šol težko prevzamejo nase breme nezadovoljstva staršev, je poudarila.

Ne glede na vse aktivnosti zdravnikov in medijsko promocijo cepljenja se po solidnih uspehih v začetku poletja številke zainteresiranih za cepljenje zmanjšujejo. Seznami prijavljenih se v zadnjih tednih močno krajšajo. Kot ugotavljajo, težava ni dostopnost. Podaljšanje urnikov za cepljenje zato po mnenju direktorjev domov samo po sebi ne bo prineslo večjih številk. Velikokrat se tudi dogaja, da naročeni ne prihajajo na svoje redne termine ali pa se večkrat prenaročajo.

Obenem pa se trendi lahko tudi hitro obrnejo. Današnji odprti cepljenji v Škofji Loki in v Kranju sta bili namreč presenetljivo solidno obiskani. Ob tem Stepanović upa, da ne bo prišlo tako daleč, da bi šele izid četrtega epidemičnega vala ljudi spodbudil k cepljenju.

Zdravstveni domovi se zaradi covida-19 soočajo tudi kadrovskimi težavami. Ena od možnosti je začasno zaposlovanje zdravstvenega osebja, ki bi skrbelo samo za testiranja in cepljenja, drugo osebje pa bi se lahko vrnilo k svojim siceršnjim delovnim nalogam. Kadri so težava tudi sicer, v bližnji prihodnosti se kaže nuja po zaposlovanju dodatnih medicinskih sester in zdravnikov.

Dogodki

Minister za zdravje Janez Poklukar se je v okviru regijskih obiskov danes sestal z vodstvom gorenjskih zdravstvenih domov. Največji poudarek so dali aktivnostim za spodbujanje cepljenja proti covidu-19. Omenili so tudi možnost mobilnega cepljenja po srednjih šolah.