Search
Close this search box.

Poklukar: V primeru tretjega vala izhodišče ne bo nič, ampak 450 covidnih bolnikov v slovenskih bolnišnicah

Stroka je pozvala politiko, da v boj proti epidemiji covida-19 stopi poenoteno in da v primeru slabšanja razmer skupaj zavzame stališče, je po sestanku politične in strokovne javnosti dejal minister Janez Poklukar. Predsednik republike Borut Pahor in premier Janez Janša sta sestanek, ki bo odslej potekal vsaj enkrat mesečno, ocenila za koristnega.

Sestanka so se udeležili vodje strank in poslanskih skupin, z izjemo LMŠ in Levice, ter minister za zdravje Janez Poklukar s strokovno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Po besedah predsednika Pahorja, na pobudo katerega je sestanek tudi potekal, imajo različne vloge in različne odgovornosti, usoda pa jih je v tem zahtevnem času posadila v isti prostor in jim naložila, da kljub tem razlikam, ali prav zaradi njih, skupaj poskušajo najti najboljše odgovore na vprašanja, ki jih pred njih postavlja ta kriza.

“Zato smo se odločili, da to nalogo nadaljujemo skupaj, če ne prej, se bomo znova sestali čez en mesec. Razumemo, da se po enem letu še vedno skupaj z ostalim svetom učimo o tem, kateri ukrep, kdaj in kako je najbolj uspešen, najbolj koristen za zdravje in okrevanje družbe in države v tej krizi in po njej. Razumemo, da se je treba razmeram prilagajati. Koristilo nam bo, da se o posamičnih ukrepih, zlasti če bodo pomembnejši, tudi posvetujemo,” je povzel predsednik.

Pri tem je ocenil, da je zrelost slovenske politike v teh razmerah mogoče ocenjevati po tem, kako se je in koliko se je sposobna osredotočiti na najpomembnejše vprašanje tega časa: premagovanje krize in okrevanje po njej.

Tudi po Janševi oceni je bil sestanek koristen. Kot je dejal v izjavi po srečanju, so podobnih predstavitev, razprav in reševanja strokovnih dilem običajno deležni le tisti, ki sicer vsako sredo obravnavajo epidemiološke razmere. Tokrat so se sestali v širši zasedbi, kljub temu pa Janša obžaluje, da na srečanje ni bilo predstavnikov LMŠ in Levice. “Če bi bili in bi slišali informacije, bi govorili manj neumnosti,” je pripomnil.

Glede na povečevanje števila okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh so se danes tudi dogovorili, da pred morebitno naslednjo zaostritvijo ukrepov ponovno organizirajo podoben sestanek oz. da se, dokler traja epidemija, dobijo vsak mesec in si izmenjajo informacije, je povedal Janša.

Poklukar je dejal, da je stroka danes pozvala politiko, da v boj proti epidemiji stopi poenoteno in da v primeru slabšanja oz. težji situacij morda skupaj zavzame stališče, ki ga bodo lahko razumeli “prebivalci v širšem krogu” in, verjame, da “tudi vsebinsko povsem drugače”. Pozdravlja tudi dogovor, da se bodo na takih srečanjih dobivali enkrat mesečno, v primeru pomembnega zaostrovanja epidemiološke situacije pa tudi pogosteje.

Politika je danes po ministrovih besedah dobila odgovor, da “ni absolutnega mnenja stroke, je pa enotno mnenje različnih strok znotraj ene svetovalne skupine”.

Govorili so predvsem o tretjem valu epidemije, ki nam utegne groziti, saj imajo številne evropske države v zadnjih dneh pomembno slabše rezultate oz. porast števila okuženih kot v preteklem tednu. Kot je poudaril Poklukar, ukrepe za spopadanje z epidemijo narekujejo kapacitete zdravstva, zato bodo ukrepi temeljili zlasti na zasedenosti bolnišnic. Je pa opozoril, da v primeru tretjega vala izhodišče ne bo nič, ampak 450 covidnih bolnikov v slovenskih bolnišnicah.

Tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je izrazila zadovoljstvo nad odkritim pogovorom o problematičnih stvareh. Sodeč po epidemiološki sliki po njenih besedah namreč nismo na varni strani, tudi razmere v okolici Slovenije so problematične. “Sodelovanje stroke in politike je v tem trenutku še toliko bolj pomembno,” je poudarila.

Glede na to, da so v svetovalni skupini zlasti strokovnjaki s področja zdravstva, po njenih besedah potrebujejo tudi vprašanja in pobude iz drugih panog, pomembnih za delovanje države. Le tako je mogoče najti ravnotežje, ki bo zagotavljalo vzdržnost zdravstvenega sistema, hkrati pa tudi delovanje ostalih delov države.

Tako so predstavnikom strank danes tudi pojasnili vlogo svetovalne skupine in izzive, ki se jih bo lotevala v naslednjih dneh in tednih. Kot je poudarila Logarjeva, se stališča tudi znotraj skupine ne ujemajo vedno povsem, namen pa je v tem, da na koncu oblikujejo neko skupno mnenje.

Pojasnila je še, da svetovalna skupina danes vladi ne bo predlagali kakšnih specifičnih ukrepov, saj razmere njihovega sproščanja ne dopuščajo. Bodo pa še ocenili situacijo po regijah in presodili, ali bi bilo sproščanje možno v kateri od njih.

Dogodki

Stroka je pozvala politiko, da v boj proti epidemiji covida-19 stopi poenoteno in da v primeru slabšanja razmer skupaj zavzame stališče, je po sestanku politične in strokovne javnosti dejal minister Janez Poklukar. Predsednik republike Borut Pahor in premier Janez Janša sta sestanek, ki bo odslej potekal vsaj enkrat mesečno, ocenila za koristnega.