Poklukar spregovoril o pogoju PC in o nadzoru domnevnega cepljenja otrok z vektorskimi cepivi Janssen in AstraZeneca

Pogoj PCT ohranja družbo odprto, je ob obisku Splošne bolnišnice Murska Sobota poudaril minister za zdravje Janez Poklukar. Izrazil je željo, da se ob učinkovitem izvajanju pogoja PCT zasedenost intenzivnih postelj ne bi povzpela do dveh tretjih skupnih kapacitet. Takrat namreč strokovna skupina za covid-19 predlaga uvedbo pogoja PC za vse.

Poklukar je dejal, da pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) družbo ohranja odprto. Izrazil je pričakovanje, da bodo v prihodnjih dneh na voljo podatki o uspešnosti izvajanja tega pogoja. “Nenazadnje je prišlo do stagnacije, če ne celo upadanja števila pozitivnih oseb na koronavirus,” je izpostavil minister.

Na epidemiološkem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) bi bila Slovenija po Poklukarjevih besedah lahko obarvana v zeleno barvo le ob popolnem zaprtju države, ki pa “si ga nihče ne želi”.

Na vprašanje glede nadzora domnevnega cepljenja otrok z vektorskimi cepivi Janssen in AstraZeneca, je Poklukar odgovoril, da strokovnjaki, ki opravljajo nadzor, potrebujejo čas. “Potem pa bomo videli, kako naprej,” je napovedal.

Evropska agencija za zdravila (EMA) bo sicer predvidoma danes sporočila odločitev glede uporabe poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19, ki bi ga uporabili šest mesecev po drugem odmerku. Poklukar je napovedal, da bo Slovenija sledila odločitvi agencije, ko bo ta znana.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije