Search
Close this search box.

Poklukar: Slovenija začasno prekinja cepljenje s cepivi AstraZenece

Pred kratkim se je končala izredna novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri je sodeloval minister za zdravje Janez Poklukar, ki je odredil začasno zaustavitev cepljenja proti covidu-19 s cepivom AstraZeneca. Razlog za odločitev je previdnostne narave. Osebe, ki so predvidene za cepljenje s tem cepivom bodo prerazporejene na kasnejši datum.

Vse več držav, med njimi Nemčija, Francija in Italija, se odloča, da bodo začasno prekinile cepljenje s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Razlog za začasno zaustavitev cepljenja so ugibanja o morebitnem nastanku krvnih strdkov kot posledici cepljenja s tem cepivom. Po poročilih o pojavu krvnih strdkov, ki naj bi jih povezovali s cepljenjem, družba zagotavlja, da je teh primerov manj od pričakovanj med splošno populacijo.

Seznam držav, ki odpovedujejo cepljenje s cepivom AstraZenece, se daljša. Po novem so se mu med drugim pridružile Nemčija, Francija, Italija, Nizozemska in Indonezija. Večinoma pojasnjujejo, da gre za previdnostni ukrep. Države nameravajo večinoma počakati na odločitev Evropske agencije za zdravila (Ema) o varnosti omenjenega cepiva za cepljenje proti covidu-19. Kot pa je na današnji večerni izredni novinarski konferenci dejal minister Poklukar bo cepljenje začasno prekinila tudi Slovenija. Tisti, ki so na vrsti jutri, bodo prenaročeni, je dodal minister.

“Zaradi številnih dvomov v cepivo AstraZeneca smo na vladi strokovno skupino prosili, da znova pretrese vse podrobnosti. Ugotovila je, da ni strokovnih zadržkov glede nadaljevanja cepljenja. Kljub temu iz previdnosti predlaga, da začasno ustavimo cepljenje z AstroZeneco. Vsaj do dokončne odločitve Evropske agencije za zdravila – Eme. Na podlagi povedanega kot minister za zdravje z namenom zagotavljanja maksimalne varnosti prebivalcev pri cepljenju odrejam začasno ustavitev cepljenja z AstroZeneco,” je pojasnil Poklukar. Jutri cepljenje z ostalimi cepivi ( Pfizerja in BioNTecha ter Moderne) poteka dalje.

Vsi, ki bi bili jutri cepljenji, bodo prestavljeni na čas po odločitvi EME oziroma bodo cepljeni, ko bodo na vrsti za cepljenje z drugim cepivom. To pomeni, da jutri cepljenje z ostalimi cepivi poteka po strategiji, ki smo jo sprejeli,” je poudaril minister.

Tisti, ki so se že cepili s tem cepivom, imajo še dovolj časa, drugo cepljenje s tem cepivom je namreč odrejeno do 84 dni po prvem, da se o varnosti cepiva izreče EMA in strokovna komisija. Po odločitvi strokovnih organov se bodo po programu normalno cepili tudi šolniki, je še dodal Poklukar. “Z današnjim ukrepom začasno ustavljamo cepljenje, da zagotovimo maksimalno varnost vsem, ki se cepijo. Zdaj bi bilo prehitro sklepati, da ne bi po odločitvi EME nadaljevali s cepljenjem po programu.”

Minister je še povedal, da so danes dobili lepo novico. Pfizer bo dostavil večjo količino cepiv od predvidene,” je dejal minister za zdravje.

EMA je v četrtek dala zeleno luč tudi cepivu Johnson & Johnson. A Poklukar še nima informacije, kdaj bo v Slovenijo prišla prva pošiljka tega cepiva in koliko odmerkov bo v njej. Danes je sicer v Slovenijo prišla pošiljka s skoraj 20.000 odmerki cepiv Pfizerja, ta teden se še pričakuje pošiljka cepiv AstraZenece.

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) s področja cepiv bodo v torek razpravljali o varnosti cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca, je danes sporočil generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

“Posvetovalni odbor WHO o varnosti cepiv preučuje razpoložljive podatke, je v tesnem stiku z Evropsko agencijo za zdravila in se bo sestal jutri,” je povedal šef WHO.

Dodal je, da so tovrstne ocene rutinska praksa in da za zdaj še niso vzpostavili nobene povezave med krvnimi strdki in cepivom AstraZenece. Organizacija tovrstnih srečanj pa po njegovem mnenju kaže na to, da nadzorni sistem dobro deluje.

EMA pa je danes na svoji spletni strani sporočila, da je v tesnem stiku z AstraZeneco in strokovnjaki. Varnostni odbor EME (Prac) bo v torek preučil obstoječe podatke, za četrtek pa je sklical izredni sestanek, na katerem bodo razpravljali o morebitnih nadaljnjih korakih.

Vir: Vlada RS, STA

.

Dogodki

Pred kratkim se je končala izredna novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri je sodeloval minister za zdravje Janez Poklukar, ki je odredil začasno zaustavitev cepljenja proti covidu-19 s cepivom AstraZeneca. Razlog za odločitev je previdnostne narave. Osebe, ki so predvidene za cepljenje s tem cepivom bodo prerazporejene na kasnejši datum.