Search
Close this search box.

Poklukar predstavil odlok, ki uvaja nove ukrepe. Pogoj PCT skoraj povsod, spremembe glede nošenja mask

Dopoldne je potekala dopisna seja vlade, na kateri so člani sprejeli nekaj novosti, ki jih je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 predstavil minister za zdravje Janez Poklukar.

Danes je bil na dopisni seji sprejet odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, je uvodoma povedal minister, ki je najprej na kratko orisal projekcije širjenja virusa. “S čimer bomo lažje razumeli zasedenost naših bolnišnic,” je dejal. Pogoj PCT bodo morale izpolnjevati osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami, izkazati ga bo moral tudi uporabnik.

V petek so sicer v Sloveniji ob opravljenih 3748 testih PCR na okužbo z novim koronavirusom potrdili 741 okužb. Pozitivnih je bilo 19,8 odstotka opravljenih testov. V bolnišnicah zdravijo 189 covidnih bolnikov, od tega 44 na intenzivni terapiji. Umrla sta dva covidna bolnika.

Kot je danes poudaril minister, epidemijo lahko obvladamo le, če se čim bolj precepimo in ohranjamo čim nižje reprodukcijsko število.

V bolnišnicah bi imeli ob 70 % precepljenosti na vrhu 4. vala 1600 hospitaliziranih oseb. Ob verjetni 51 % precepljenosti sredi oktobra, ki je za štiri odstotke višja, kot je trenutno precepljenih s prvim odmerkom, bi imeli hospitaliziranih okrog 2900 oseb. To je dvakratnik lanskoletnega maksimuma v bolnišnicah v drugem valu.

Na enotah intenzivne terapije bi imeli ob reprodukcijskem številu 2 in 70 % precepljenosti 320 hospitaliziranih oseb, ob 51 % precepljenosti pa okrog 560. V drugem valu smo imeli hospitaliziranih največ 219 covid bolnikov, je poudaril minister Poklukar. Napovedi tudi kažejo, da bi imeli ob 51-odstotni precepljenosti približno 1000 umrlih, ob 70 % precepljenosti pa bi se ta številka pomembno znižala oziroma celo prepolovila.

Kapacitete zdravstva bi ob teh scenarijih potisnili na maksimalni rob zmogljivosti, izvajanje ostalih zdravstvenih posegov pa bi morali ustaviti, je dejal minister in dodal, da lahko imamo epidemijo pod nadzorom le, če se čim hitreje precepimo in reprodukcijsko število ohranjamo pod 1.4 oziroma čim nižje.

Kar se tiče smrti, napovedi kažejo, da bi imeli ob 70 odstotni precepljenosti približno 100 umrlih, ob 51 odstotni precepljenosti pa bi se ta številka zvišala na 400.

Poklukar je še enkrat dodal, da je glavni ukrep cepljenje in da kapacitete v zdravstvu niso neskončne. Cepljenih hospitaliziranih je bilo včeraj dobrih 20-odstotkov, je še omenil.

Imamo cepivo in izkušnje. O virusu smo se že marsikaj naučili. Vemo, kaj lahko pričakujemo in na nas vseh je, da storimo, kar moramo. Ni razloga za pomisleke in ni časa za oklevanje. Čas je za razum,” je poudaril minister in dodal: “V zadnjih mesecih vam je stroka ničkolikokrat razložila, da so cepiva varna in učinkovita. Projekcije jasno kažejo, da lahko vsi skupaj živimo relativno normalno le ob zadostni precepljenosti.”

Epidemija ni zgolj zdravstven problem. Epidemija je problem družbe in samo ob tem zavedanju bomo skupaj dosegli precepljenost, ki nam bo omogočala normalno življenje,” je dodal Poklukar.

Odlok, ki ga je danes sprejela vlada začne veljati v ponedeljek. Ker pa je časa za pripravo na to malo, pričakujemo, da se bo odlok uveljavil postopno prek naslednjega tedna in da ga bomo začeli izvajati v naslednjih sedmih dneh,” je pojasnil Poklukar.

Vlada je za zajezitev širjenja virusa po ministrovih besedah sprejela pravne podlage in na današnji dopisni seji sprejela nov odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT.

Uporaba zaščitne maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, je poudaril minister Poklukar. Obvezna je tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Vendar pa maska ni obvezna na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, kjer se upošteva pogoj PCT. Nošenje zaščitne maske ni potrebno pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če gre za člane istega gospodinjstva in je zagotovljena medosebna razdalja najmanj 1,5 metra do drugih oseb. Nošenje mask ni potrebno v osebnem vozilu, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva.

Omejitve PCT pa ne bodo veljale v primerih nujne oskrbe, zagotavljanja javnega reda in varnosti, medicinske pomoči ter zaščite in reševanja. Pogoja tako ni treba izpolnjevati osebam, mlajšim od 12 let, ter osebam, ki v vrtec oz. šolo pripeljejo otroka ali učenca prvih treh razredov osnovne šole. Prav tako pogoja ni treba izpolnjevati uporabnikom trgovinske dejavnosti, lekarn, prodajaln z medicinskimi pripomočki, bencinskih servisov, bančnih, zavarovalniških in poštnih storitev, je navedel.

PCT pogoj morajo izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oz. so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje. Za opravljanje dela kot PCT pogoj testiranja se šteje tudi testiranje s HAG testi za samotestiranje. Osebam, ki ne izpolnjujejo PCT pogoja, se ne dovoli uporaba storitve ali udeležba ali prisotnost pri izvajanju dejavnosti.

Pogoj PCT bodo tako morali izpolnjevati zaposleni v zdravstvenih dejavnostih, dejavnostih vzgoje in izobraževanja, socialno varstvenih in kulturnih dejavnostih. Enako bo veljalo za osebne asistente ter zaposlene v javni upravi ter osebe, ki delajo v zavodih za prestajanje zapornih kazni, prevzgojnih domovih, centrih za tujce in varnih hišah.

Pogoj PCT bodo morali prav tako izpolnjevati taksisti, osebje v zaprtih žičniških napravah, policisti, občinski redarji in varnostno osebje, ki izvaja naloge na področju zagotavljanja javnega reda in varnosti. Veljal bo tudi pri izvajanju športnih dejavnosti, kolektivnem uresničevanju verske svobode, dejavnostih ponujanja blaga in storitev, dejavnostih ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil ter pri izvajanju strokovnih izobraževanj in usposabljanj.

Pogoj PCT bodo morali izpolnjevati še uporabniki zavodov za prestajanje zapornih kazni, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov, zavodov izvajalcev socialnovarstvenih storitev, ki ponujajo možnost nastanitve, prav tako pa športniki ob izvajanju kontaktnih športov, uporabniki zaprtih žičniških naprav, obiskovalci in spremljevalci pacientov ter obiskovalci zavodov za prestajanje zapornih kazni in prevzgojnih domov.

Odgovorne osebe so dolžne na vidnem mestu pisno opozoriti osebe, ki opravljajo delo in uporabnike storitev na dolžnost izpolnjevanja PCT pogoja, in na vstopnih točkah preverjati njegovo izpolnjevanje. Za osebe, ki opravljajo delo oziroma so udeležene v naštetih dejavnostih, in ki ne izpolnjujejo PCT pogoja, delodajalec uporabi ukrepe v skladu s predpisom oziroma področno zakonodajo.

Zaposleni, ki se morajo samotestirati s hitrimi antigenskimi testi, bodo to počeli enkrat tedensko, in sicer doma ali v službi v dogovoru z delodajalcem, stroške krije delodajalec.

Za testiranje tistih, ki se zaradi zdravstvenega stanja ne morejo cepiti, bo sredstva zagotovila država, a mora posameznik pri tem z zdravniškim potrdilom dokazati nezmožnost za cepljenje. Enako bo veljalo za prostovoljno samotestiranje učencev zadnjih treh razredov osnovne šole in dijake.

Samotestiranje dijakov in učencev v zadnji triadi OŠ

Učenci 7., 8. in 9. razreda osnovne šole in dijaki prostovoljno izvajajo testiranje s HAG testi za samotestiranje za potrebe izvajanja vzgojno-izobraževalnega ali študijskega programa, pri čemer se samotestiranje opravi v domačem okolju. Minister je ob tem poudaril, da se rezultatov testiranja s HAG testi za samotestiranje ne vnašajo v Centralni register podatkov o pacientih, ki niso podlaga za pridobitev QR kode oz. digitalnega covid potrdila, ampak s samotestiranjem pridomijo možnost opravljanja dela in uporabe storitve, ni pa to podlaga za pridobitev v QR kode.

Po Poklukarjevih besedah je v zaključni fazi tudi t. i. semafor ukrepov, ki ga pripravlja svetovalna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar. Semafor bi lahko po njegovi oceni vlada sprejela do konca naslednjega tedna.

Odlok objavljen v uradnem listu najdete TUKAJ.

Dogodki

Dopoldne je potekala dopisna seja vlade, na kateri so člani sprejeli nekaj novosti, ki jih je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 predstavil minister za zdravje Janez Poklukar.