Search
Close this search box.

Poklukar: Bolnišnice vzpostavile vse predvidene postelje za intenzivne covidne bolnike

Bolnišnice so z današnjim dnem vzpostavile vse predvidene kapacitete za intenzivne covidne bolnike, in sicer 288. "S tem prehajamo na maksimum obravnav, ki jih zmoremo, da je standard še minimalno zadovoljiv," je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Če bo intenzivnih bolnikov več, bodo v zdravstvu uvedli skrajne izredne razmere.

Bolnike, tako covidne kot ostali, bodo v tem primeru sicer obravnavali, vendar pa bo standard močno zmanjšan. Priprave, kako se organizirati, če številka intenzivnih bolnikov preseže 288, že potekajo, je na današnji vladni novinarski konferenci povedal minister.

Glede obravnav smo že sedaj v situaciji, ko po eni strani še komaj rešujemo življenja in po drugi strani zdravimo nujna in hitra stanja. Lahko bi rekli, da imamo v zdravstvu uveden zdravstveni lockdown, saj praktično nimamo druge izbire. Vsi nenujni posegi so odpovedani ali se odpovedujejo,” je pojasnil Poklukar.

Trenutno na navadnih oddelkih zdravijo 838 covidnih bolnikov, od tega jih 568 potrebuje oskrbo s kisikom. Na intenzivnih oddelkih pa je hospitaliziranih dodatnih 236 bolnikov.

Bolnišnice v teh dneh po njegovih besedah prioritetno usmerjajo svoje kadrovske kapacitete v zdravljenje covidnih in nujnih bolnikov, boljšo podlago za to pa po ministrovih besedah daje tudi zadnja odredba o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja covida-19. Ob tem je poudaril, da tudi v nadaljevanju ne bodo opuščali programa onkologije, transplantacije, porodništva in pediatrije.

Med drugim je bilo iz necovidnih bolnišnic že v prvih dnevih premeščenih vsaj 18 zdravnikov in več kot 50 zaposlenih iz zdravstvenih domov. Še naprej potekajo pogovori za premestitev večjega števila zdravstvenega osebja.

Pomaga jim tudi 40 študentov medicine in vsaj 260 dijakov in študentov zdravstvenih srednjih šol in fakultet. V prvem krogu se je na pozive odzvalo okoli 130 zasebnikov in koncesionarjev. “Vojaška zdravstvena enota je zagotovila 20 zdravstvenih delavcev, Rdeči križ pa jih je dal na voljo 120. Na podlagi sklepa vlade za aktivacijo kadrovskih zmogljivosti civilne zaščite jih je v pripravljenosti 116,” je še naštel.

Bolnike, ki so preboleli covid-19, a jih ni mogoče odpustiti v domačo oskrbo, prerazporejajo v necovidne kapacitete, tudi v zdravilišča. Centralizirali so psihiatrično zdravljenje covidnih bolnikov v ljubljanski psihiatrični kliniki, centralizirajo tudi porode in otroško intenzivno terapijo.

Glede možnosti napotitve bolnikov v tujino oz. pomoči tujih kadrov v Slovenijo je pojasnil, da se z okoliškimi državami o tem pogovarjajo, a z nobeno niso sklenili kakšnega fiksnega dogovora. Prav tako je opozoril, da imajo zaostrene epidemiološke razmere tudi drugod.

Zagotavlja, da je zalog kisika in jeklenk v Sloveniji dovolj, prav tako je dovolj osebne varovalne opreme.

Ob tem je Poklukar pozval vse, ki so usposobljeni in bi želeli pomagati, da se javijo covidnim bolnišnicam. V tem trenutku najbolj primanjkuje medicinskih sester, ki so kadarkoli delale v enotah intenzivne terapije, pa tudi ostalih, ki so kadarkoli delale v zdravstvu. Med zdravniki je največji primanjkljaj pri anesteziologih, intenzivistih, internistih, pulmologih in nevrologih.

Opozoril je, da je situacija res zaskrbljujoča. Vse je ponovno pozval k cepljenju proti covidu-19 in upoštevanju vseh ukrepov.

Žalosti ga, da so zdravstveni delavci na svoja pleča prejeli ves gnev in razdvojenost te družbe. Po njegovem mnenju nas je stanje že pripeljalo na rob zdravstvenega bankrota oziroma zloma.