Search
Close this search box.

Pokljukar ocenil, da je Koroška ena najbolj precepljenih regij v Sloveniji

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes ob obisku na Ravnah na Koroškem ocenil, da je Koroška ena najbolj precepljenih regij v Sloveniji. V teh dneh ima regija tudi najmanj okužb. V skupini nad 50 let, v kateri je skoraj 32.000 prebivalcev, je že cepljenih 19.000 oseb, okoli 11.000 necepljenih pa je minister pozval k cepljenju proti covidu-19.

V izjavi za medije je postregel tudi s podatkom, da je na Koroškem okoli 3700 starejših od 80 let, od tega jih je cepljenih 2600. Po ministrovih besedah pa je Slovenija v ponedeljek pri populaciji nad 18 let dosegla 51-odstotno precepljenost.

Meni tudi, da se je treba cepiti zdaj, da bi bili pripravljeni na jesen. Dejal je tudi, da bo mobilna aplikacija za preverjanje PCT pogojev (preboleli, cepljeni, testirani), ki je trenutno zaradi tehničnih težav nedostopna, na voljo najverjetneje do konca dneva.

Glede mobilnih enot za cepljenje je Poklukar pojasnil, da jih je vsak dan več in da jih nadgrajujejo. Ministrstvo za zdravje pa v teh dneh po državi vzpostavlja regijske centre za cepljenje, ki bodo odprti od 8. do 22. ure. V mariborskem kliničnem centru naj bi ta center odprli v sredo, v petek tudi v Murski Soboti, v ljubljanskem kliničnem centru pa bo predvidoma zaživel v ponedeljek.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na Koroškem z dvema odmerkoma doslej cepljenih 49 odstotkov starejših od 18 let, z enim odmerkom pa 54 odstotkov populacije.

Direktorji Zdravstvenih domov Slovenj Gradec, Dravograd, Radlje ob Dravi in Ravne na Koroškem pa so prebivalstvo pozvali k cepljenju.