Search
Close this search box.

Podrobnosti: Policija preprečila strelski pohod v gorenjskih javnih ustanovah. Kupljeno orožje bilo zapakirano v mikrovalovni pečici, osumljenec zanj plačal okoli 5000 evrov

Slovenski policisti so v sodelovanju z ameriškimi varnostnimi organi preprečili izvedbo načrtovanih množičnih pobojev z orožjem v gorenjskih javnih ustanovah. Popoldne so predstavili nekaj dodatnih podrobnosti, a so bili pri odgovorih zaradi interesa preiskave precej redkobesedni. Osumljeni za načrtovana dejanja je sicer v priporu.

Kot je povedal vodja kranjskih kriminalistov Primož Donoša, so pred preiskovalnega sodnika privedli odraslo osebo, ki je utemeljeno osumljena poskusa storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivi. Pri tem je poudaril, da so orožje pravočasno zasegli in s tem preprečili njegovo uporabo.

V preiskavi so po njegovih besedah poleg klasičnega zbiranja obvestil uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, pri tem pa je podan utemeljen sum, da je osumljenec, sicer slovenski državljan, iz ZDA poskušal po pošti v Slovenijo pridobiti dva kosa orožja in strelivo. Šlo je za polavtomatsko pištolo znamke Glock ter avtomatsko strelno orožje znamke Remington.

“Oboje je bilo skrito in zapakirano v mikrovalovni pečici, osumljenec pa je za orožje že plačal okoli 5000 evrov. Pošiljko, ki jo je naročil preko temnega spleta, je v ZDA pri pregledu prestregel njihov policijski varnostni organ in o najdbi sumljive pošiljke obvestil slovensko policijo, orožje pa so zasegli,” je povedal Donoša.

Vse skupaj se je dogajalo v aprilu, ko so kriminalisti po prejetem obvestilu takoj začeli intenzivno preiskavo in izsledili naročnika orožja, ki je fizična oseba, orožje pa je naročil kar na svoj naslov. Pri tem so ugotovili, da je orožje kupil zato, da bi ga uporabil za množični poboj ljudi v javni ustanovi. Pri tem je tudi nekaj indicev, da so bile mogoče tudi druge, morda naključne žrtve, ter še dve drugi javni ustanovi.

Motiv za napad naj bi bil po ugotovitvah kriminalistov maščevanje osumljenca njemu poznanim osebam, čeprav doslej v odnosih med osumljencem in potencialnimi žrtvami niso ugotovili kakšnih posebnih okoliščin, a ta del preiskave še ni zaključen in ga nadaljujejo. Če bodo potrdili takšne sume, bodo ustrezno ukrepali, je dodal Donoša. Vsi zbrani dokazi po njegovih navedbah kažejo na to, da je osumljenec kaznivo dejanje izvajal sam.

Slednjega so na njegovem domu prijeli v zaključni akciji, pri čemer so prijetje zaradi visoke stopnje tveganja izvedli policisti specialne enote, osumljeni pa se prijetju ni upiral. Kriminalisti so v preiskavi zasegli dokaze, ki potrjujejo obstoj utemeljenega suma kaznivih dejanj poskusa nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ter poskusov umorov. Za prvega je predpisana kazen od šestih mesecev do petih let zapora, za umor pa najmanj 15 let, pri večkratnih žrtvah pa celo dosmrtni zapor.

Policija osumljenca, ki je v postopku sodeloval, doslej še ni obravnavala. Hkrati policija zelo intenzivno izvaja aktivnosti za zaščito potencialnih žrtev in ciljnih ustanov. Ob tem so dodali, da so za morebitno pomoč ali svetovanje na razpolago tudi drugim osebam, ki so povezane z življenjskim okoljem osumljenca, a niso bile predmet načrtovanega napada.

Po besedah pomočnika direktorja uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Matjaža Jerkiča gre tokrat za primer, s kakršnim se doslej v Sloveniji še niso srečali. Osumljeni je namreč načrtoval strelski pohod in več umorov, kar so uspeli preprečiti z učinkovitim ukrepanjem ameriških varnostnih organov ter njihovo intenzivno kriminalistično preiskavo.

Na policiji so bili zelo redkobesedni glede osumljenega, zato niso potrdili neuradnih informacij, po katerih naj bi napad načrtoval srednješolec iz okolice Kranja, ki naj bi imel težave v šoli. Starost osumljenega je zato ostala skrivnost, povedali so le, da gre za odraslega človeka. Prav tako niso izdali, koliko potencialnih žrtev se je znašlo na osumljenčevem seznamu.

Dejavniki, ki vplivajo na odločitev storilcev za izvedbo takih napadov, so različni. Najpogosteje gre za različna psihopatološka stanja ali za maščevanje posameznikom oziroma skupnosti. V Sloveniji tipičnega “amok” dogodka doslej nismo obravnavali, se pa policisti v zadnjem desetletju sistematično ukvarjamo z usposabljanjem za interveniranje v takih dogodkih,” je še dodal Jerkič.

Dogodki

Slovenski policisti so v sodelovanju z ameriškimi varnostnimi organi preprečili izvedbo načrtovanih množičnih pobojev z orožjem v gorenjskih javnih ustanovah. Popoldne so predstavili nekaj dodatnih podrobnosti, a so bili pri odgovorih zaradi interesa preiskave precej redkobesedni. Osumljeni za načrtovana dejanja je sicer v priporu.