Search
Close this search box.

Podprite Koroško tudi s turističnim obiskom

Takole so v sporočilu za javnost zapisali v okviru RRA Koroška - Regionalna razvojna agencija za Koroško: "Koroško je zajela ujma, kot je ne pomnimo, a ostajamo optimistični ter bolj povezani kot kadarkoli do zdaj. Kmalu pričenjamo kampanjo »Vzemi si čas. Za Koroško. Moja Slovenija«, s katero želimo ozavestiti ljudi, da se naša destinacija počasi vrača v življenje in s tem vabi tudi turiste. Večina ponudnikov, razen na najbolj prizadetih območjih, normalno obratuje. Vabljeni v objem pohorskih gozdov na Kope ali v Ribnico na Pohorju, jutri pričenja z obratovanjem za obiskovalce Podzemlje Pece, v soboto Koroški splavarji ter drugi … Zdaj potrebujemo podporo tudi v turizmu bolj kot kadarkoli doslej. Hvala, ker ste z nami." V nadaljevanju objavljamo celoten prispevek.

Naša zelena destinacija Koroška je skriti zaklad narave in kar vabi k pobegu iz urbanega vrveža. Zadnje dni nas je na nekaterih delih doletela groza pobesnele narave. Posledice naravne katastrofe so alarmantne, sanacija pa bo dolgotrajna. Težko je danes govoriti in predvideti kakšno škodo to prinaša turizmu. A vseeno ostajamo optimistični ter bolj povezani kot kadarkoli do zdaj. Turizem smo ljudje in ljudje so tisti, ki dajejo destinaciji pristnost, gostoljubnost in življenje. V preteklih dneh se je še enkrat več pokazalo koliko srčnosti premoremo, kako znamo biti plemeniti in solidarni. Ja, tudi to smo Korošci. Pa tudi kleni, delovni, trmasti in vztrajni znamo biti. Vrline, ki ne poosebljajo zgolj naključno znanega reka: »Korošci smo zmeraj za mušter bili.«

V teh dneh se pojavljajo mnoga vprašanja, ali je naša destinacija ponovno varna za turistični obisk, vrstijo se tudi odpovedi rezervacij. Želimo vam sporočiti nekaj pomembnih dejstev.

Seveda bomo zelo veseli vašega obiska na Pohorju, v Mislinjski in Dravski dolini, ki veljajo za manj prizadeto območje. Pa tudi v Mežiški dolini se stanje počasi izboljšuje, večina ponudnikov turističnih storitev spet obratuje.

Prav danes smo prejeli razveseljivo novico, da že jutri, 18. avgusta 2023 za obiskovalce ponovno odpira svoja vrata Podzemlje Pece. Direktorica Darja Komar nam je ob tem povedala naslednje: »Avgust je naš najbolj obiskan mesec v letu, navadno samo v avgustu pozdravimo preko 3000 obiskovalcev. Tako se nam je obetalo tudi letos, a smo zaradi posledic vremenske ujme bili primorani za 2 tedna zapreti svoja »vrata« in s tem odpovedati res številne oglede. Stanje po ujmi se je sedaj umirilo, zato me res veseli, da lahko s petkom v Turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece ponovno povabimo obiskovalce od blizu in daleč. Le dostop do nas je še nekoliko spremenjen, saj zaradi zaprte ceste Poljana-Mežica trenutno poteka preko Avstrije, in sicer maloobmejnega prehoda Reht (Ravnjak). Vljudno vabljeni na raziskovanje podzemnih labirintov.«

V Mislinjski dolini ves čas večina ponudnikov obratuje povsem normalno in neprekinjeno. Vabljeni, da obiščete naše največje gorsko – turistično središče Kope, ki ponuja številne možnosti za rekreacijo, zabavo in popolno sprostitev v objemu pohorskih gozdov. Prav tako vas gostoljubno pričakuje Slovenj Gradec s svojo okolico. Pri njih lahko obiščete dih jemajoče mestno jedro, katero izmed okoliških turističnih kmetij, Medeni raj Perger 1757, Bazenski kompleks Aqualatio, Koroško galerijo likovnih umetnosti, Koroški pokrajinski muzej in še in še …

Klara Poberžnik, vodja booking službe, je v imenu podjetja Vabo d.o.o. povedala naslednje: V podjetju Vabo d.o.o. izjemno sočustvujemo z vsemi, ki so bili prizadeti v neurju. Iskreno upamo, da se bo situacija v državi čimprej stabilizirala, ter predvsem, da so trenutno vsi na varnem. Na srečo neurja in poplave gorsko turističnega centra Kope niso prizadele in vsi naši objekti obratujejo nemoteno. Cesta Slovenj Gradec – Kope je normalno prevozna, brez posebnosti. Vse pohodniške in kolesarske poti so normalno prehodne, v vsakem primeru pa kot vedno priporočamo previdnost in izbiro poti glede na psiho-fizično zmogljivost posameznika. Vse goste in posameznike vabimo na poletni ali jesenski oddih na Kope, v objem narave, da spoznajo vse čare ki jih Pohorje ponuja. Priporočamo obisk našega novega adrenalinskega parka Kope, za vse adrenalinske navdušence pa seveda našega Bike Park Kope. V Sport Kope ponujamo tudi izposojo električnih koles, da bodo gostje lahko spoznali vsak kotiček Kop. Se vidimo na Kopah.«

Vabljeni tudi na raziskovanje idiličnega Ribniškega Pohorja – s kolesom ali peš.

Prav tako večina ponudnikov obratuje nemoteno v Dravski dolini. Koroški splavarji na Dravi vam še vedno ponujajo nepozabno doživetje na splavu. Na tradicionalnem splavu boste spoznali kulturno dediščino splavarjev, doživeli nepozabno pustolovščino za vse generacije in enostavno uživali v splavarski rajži. S splavarskimi rajžami na Dravi ponovno pričenjajo to soboto, 19. avgusta 2023.

Direktorica Tanja Gostenčnik nam je povedala:»V zgornjem delu Dravske doline nam je tokrat reka Drava res prizanesla. Lokacija splavarskega pristana tudi sicer ni na poplavnem območju, prav tako so preko hidroelektrarn tok reke Drave lepo omejili. Iz naslova poplav in ujme Koroški splavarji tako ne beležimo posebne škode, potrebno je bilo le urediti okolico. Smo pa, kot vedno, stopili skupaj in uredili vse potrebno na domačem dvorišču in vsak po svojih močeh pomagali pri prijateljih ali znancih v krajih, kjer so potrebovali pomoč …Koroški splavarji smo v mesecu juniju zgradili dva povsem nova turistična splava, ki prejmeta do 120 gostov. Po nedavnih dogodkih, na vožnji s pestrim zabavnim programom in s pogledom v bogato kulturno dediščino splavarske dejavnosti v regiji, prve goste na splavih in celodnevnem izletu po Koroški gostimo že to soboto, 19. avgusta. Splavarske vožnje in izleti po koroškem se bodo tako povsem nemoteno odvijali vsak vikend in tudi med tednom, vse do konca meseca oktobra. »

Vabi tudi Vodni park Radlje ob Dravi, ki je zaradi preteklih dni bil primoran s kopalno sezono za letos zaključiti. Nočitev v njihovih glamping hišicah pa ostaja nepozabna in doživeta izkušnja.

Kopanje pa je še vedno možno v Bazenskem kompleksu Aqualatio Slovenj Gradec in v olimpijskem bazenu na Ravnah na Koroškem.

Koroška velja tudi za izjemno kolesarsko destinacijo, ki je zdaj seveda precej okrnjena, a vseeno se najde možnost tudi za ljubitelje kolesarjenja ter pohodništva.

Na terenu smo preverili kakšno je stanje dveh – pri turistih precej priljubljenih kolesarskih poti. Dravska kolesarska pot in Štrekna – kolesarska pot po Mislinjski dolini:

  1. pregled trase Dravske kolesarske poti na območju naše regije:

Na etapi Dravograd – Radlje ob Dravi je popolna zapora v smeri Dravograd – Trbonje. Obvoz pa je urejen po glavni cesti Dravograd – Maribor.

2. pregled trase Štrekne na območju naše regije:

Štrekna je prevozna na relaciji Gornji Dolič – Mislinja – Slovenj Gradec – Šentjanž.

Poškodovana je kolesarska brv ob porušenem mostu v Otiškem Vrhu, zato je pot dalje proti Dravogradu onemogočena. Novi odsek med Velenjem in Gornjim Doličem pa jo je odnesel malo slabše. Štrekna bus trenutno ne vozi. Vsekakor so povsem varne gorsko kolesarske in pohodniške poti na področju Pohorja. Obratujeta tudi priljubljena gorsko kolesarska parka na Jamnici nad Prevaljami in Poseka.

Trenutno stanje pri nas na Koroškem je najslabše v Črni na Koroškem in tja turistični obisk odsvetujemo. Tam se te dni vzpostavljajo osnovne prometne povezave, še vedno se na nekaterih delih rešuje premoženje ljudi. Škodo je utrpelo tudi veliko ponudnikov turističnih storitev ter nastanitev. Se pa počasi stanje izboljšuje povsod in življenje se mora vrniti v normalne tire.

Če trenutno dopustujete na Koroškem ali v Sloveniji ali nas nameravate obiskati, preverite bistvene informacije in priporočila v lokalnih turistično informacijskih pisarnah ter upoštevajte tudi priporočila Slovenske turistične organizacije, ki so dostopna TUKAJ.

Aktualno:

V okviru RRA Koroška d.o.o. kmalu pričenjamo s kampanjo »Vzemi si čas. Za Koroško. Moja Slovenija«, saj želimo javnost ozavestiti, da je naša regija še vedno varna destinacija za obisk ter, da nam lahko v teh časih izkažete podporo tudi tako, da podprete koroški turizem. Ponudba je nekoliko okrnjena, nikakor pa pri nas ni konec sveta. 

Vašega obiska bomo zelo veseli, saj naša regija tudi v tem smislu potrebuje podporo bolj kot kadarkoli do zdaj.  Solidarnost v teh dneh se kaže kot izjemna vrlina Slovencev, pa tudi preko meja mislijo na nas. Hvala vsem tudi v našem imenu. Ostajamo zakladnica presenečenj in optimistično zremo v prihodnost. Prepričani smo, da bo naša Koroška kmalu spet zelena in gostoljubna destinacija na celotnem območju. Dobrodošli!

Vir: RRA Koroška d.o.o.

Dogodki

Takole so v sporočilu za javnost zapisali v okviru RRA Koroška - Regionalna razvojna agencija za Koroško: "Koroško je zajela ujma, kot je ne pomnimo, a ostajamo optimistični ter bolj povezani kot kadarkoli do zdaj. Kmalu pričenjamo kampanjo »Vzemi si čas. Za Koroško. Moja Slovenija«, s katero želimo ozavestiti ljudi, da se naša destinacija počasi vrača v življenje in s tem vabi tudi turiste. Večina ponudnikov, razen na najbolj prizadetih območjih, normalno obratuje. Vabljeni v objem pohorskih gozdov na Kope ali v Ribnico na Pohorju, jutri pričenja z obratovanjem za obiskovalce Podzemlje Pece, v soboto Koroški splavarji ter drugi … Zdaj potrebujemo podporo tudi v turizmu bolj kot kadarkoli doslej. Hvala, ker ste z nami." V nadaljevanju objavljamo celoten prispevek.