Podpora vladi nekoliko zrasla, med strankami na vrhu ostaja SDS

Aktualno vlado Janeza Janše podpira slabih 36 odstotkov vprašanih, kar je približno dve odstotni točki več kot pri zadnjem merjenju, kaže anketa Mediane za POP TV. Slabih 56 odstotkov vprašanih dela vlade ne podpira, 7,6 odstotka pa je neopredeljenih. Med strankami na prvem mestu ostaja SDS z 18,2 odstotka podpore vprašanih.
Tonin Janša počivalšek Vlada RS

V primerjavi z zadnjim merjenjem je tako SDS pridobila 1,3 odstotne točke podpore. Gre za najboljši rezultat stranke v zadnjega pol leta, navaja POP TV.

Na drugem mestu ostaja SD, ki ji je podpora z devet narasla na 11 odstotkov. Tretje mesto je z 8,2 odstotka podpore zasedla Levica, ki je tako kot SDS pridobila 1,3 odstotne točke podpre.

Med anketiranimi bi, če bi bile volitve v nedeljo, 7,9 odstotka vprašanih volilo stranko LMŠ, 4,3 odstotka pa stranko NSi. Sledijo SAB (3,9 odstotka), SLS (2,6 odstotka), SNS (2,3 odstotka), Pirati (2 odstotka), Dobra država (1,6 odstotka) in Zeleni Slovenije (1,4 odstotka). Stranko DeSUS bi volilo 1,2, SMC pa 0,8 odstotka vprašanih.

Neodločenih je bilo 17,8 odstotka vprašanih, medtem ko jih 11,4 odstotka ne bi volilo nobene izmed naštetih strank.

Status najbolj priljubljenega politika ohranja predsednik republike Borut Pahor, sledita mu evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak in predsednik stranke NSi ter obrambni minister Matej Tonin. Predsednik vlade Janez Janša se je s 15. povzpel na 14. mesto. Na 17. in 19. mesto sta zdrsnila gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek ter notranji minister Aleš Hojs. Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec pa ostaja na 20. mestu lestvice, še kaže anketa.

Delo parlamenta podpira 23,7 odstotka vprašanih, z njegovim delom pa se ne strinja 65,8 odstotka anketirancev. Slabih deset odstotkov je bilo glede dela parlamenta neopredeljenih.

Javnomnenjsko anketo je inštitut Mediana naredil na vzorcu 710 oseb.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.