Podjetniki zahtevajo takojšnjo sprostitev gospodarstva. Gantar: “S (prehitrim) odprtjem lahko povzročimo popoln kolaps zdravstvenega sistema”

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek zavrača pozive ministra Gantarja k zaustavitvi oz. zaprtju gospodarskih dejavnosti zaradi slabih epidemioloških razmer. Namesto tega predlaga postopno sproščanje omejitev, ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov. Kacin omenja možnost sproščanja nekaterih ukrepov. Podjetniki pozivajo k odpiranju gospodarstva ob postavitvi jasnih protokolov, nadzora in testiranj. Ponovno se je odzval minister Tomaž Gantar, ki ga podpira tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović.

Kacin je ob koncu današnje dopoldanske novinarske konference o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 potrdil, da bi morebitno sproščanje nekaterih ukrepov lahko delovalo pozitivno, pri čemer je izpostavil možnost odprtja frizerskih salonov, javni potniški prevoz in odpiranje nekaterih trgovin.

Na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo so se odzvali na včeraj prejet poziv ministra Tomaža Gantarja k zaustavitvi oziroma zaprtju gospodarskih dejavnosti. “Ne moremo ga podpreti, ravno nasprotno. Do sedaj smo spoštovali vse predloge, vse zahteve posebne vladne skupine za zajezitev epidemije, še več, tudi javno smo jih zagovarjali, ker smo zaupali zdravstveni stroki,” so zapisali. Več o odzivu ministra Počivalška si lahko preberete TUKAJ.

“Doseganje pričakovanih rezultatov je odvisno od spoštovanja ukrepov. Okuženega je skoraj 1/2 delovno aktivnega prebivalstva. Brez dvoma tudi v gospodarstvu. Zato je nujno, da karseda omejimo stike tudi na tem področju,” pa je preko Twitterja danes sporočil Gantar.

Dodal je: “Pri predlogih ukrepov za zajezitev epidemije bom na 1. mesto vedno postavil zdravje ljudi in ohranitev delujočega zdravstvenega sistema. Enako stališče zagovarja tudi vrh EU. Za življenja gre.”

Zadnjo odločitev o ukrepih ima Vlada RR, kjer bomo morali skrbno pretehtati med predlogi ministrstva za zdravje za ohranitev zdravja, življenja državljanov ter predlogi ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za (prehitro) odprtje gospodarskih dejavnosti, s katerimi lahko povzročimo popoln kolaps zdravstvenega sistema,” je tvitnil Gantar.

Preberite tudi: Beovićeva: Epidemiološke razmere še ne dovoljujejo sproščanja ukrepov

Ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa niso prinesli pričakovanih rezultatov, zato je treba nujno čim prej sprostiti nekatere dejavnosti, je v skupnem pozivu zapisalo osem gospodarskih združenj. Prepričani so, da je pravi ukrep ponovno delovanje dejavnosti, a ob strogih zaščitnih ukrepih.

Pod poziv, ki so ga posredovali iz Kluba slovenskih podjetnikov, so se podpisali Združenje Manager, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Slovensko-nemška gospodarska zbornica, Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Britansko-slovenska gospodarska zbornica.

“Pozivamo k odpiranju gospodarstva ob postavitvi jasnih protokolov, nadzora in testiranj. Verjamemo, da obstaja tudi mnogo bolj življenjska pot, kot je zaklepanje,” je v današnji izjavi za javnost poudarila generalna direktorica GZS Sonja Šmuc. Ukrepi naj bodo po njenih besedah “življenjski, zahteva naj se njihovo dosledno izvajanje, naj se jih nadzira in naj se omogoči čim več hitrih testov”.

Kot so opozorila gospodarska združenja, je pomemben del gospodarstva vse bolj prizadet zaradi prepovedi ali močnih omejitev poslovanja, zaradi česar se gospodarska škoda iz dneva v dan močno povečuje. Po oceni GZS smo od konca septembra do konca novembra izgubili približno pol milijarde evrov, ki bi jo ustvaril zaprt del gospodarstva.

Že zdaj vsak teden izgubimo 60 milijonov evrov dodane vrednosti. Če bi ukrepe v 14 dneh zaostrili, bi dodatno izgubili tudi do 700 milijonov evrov dodane vrednosti. Zato menimo, da so nujni drugačni ukrepi od dosedanjih in da nikakor ni prava pot v novih omejitvah in prepovedih za gospodarstvo,” so poudarili, Smučeva pa je opozorila, da za številkami stojijo delavna mesta ter življenje podjetnikov in zaposlenih, pa tudi pokojninska in zdravstvena blagajna.

V Sloveniji se predlaga nepredvideno zapiranje. “Z nepredvidenim, neusklajenim in trdim lockdownom žagamo prihodnost, na kateri stoji celotna slovenska družba,” je dejala Šmučeva. Do predvidenega zaprtja bi po njenem lahko prišlo, če bi bil dogovorjen v EU in bi šlo za skupinsko zapiranje za določeno obdobje. Kot je spomnila, je spomladi slovenska avtomobilska industrija stala, ker je stala evropska. Sedaj ta v Evropi ne stoji, če jo zapremo v Sloveniji, bodo podjetja deležna visokih penalov, ki so lahko milijonski, Slovenija pa bo postala nezanesljiv partner.

V gospodarstvu po njihovih informacijah ni tako visokih okužb, da bi utemeljevali zapiranje zlasti ne industrijskega dela.Ti že sami izvajajo hitre teste in pozivamo, da se to čim prej omogoči čim večjemu številu podjetij, da lahko z večjo stopnjo varnosti in testiranja ohranimo gospodarstvo odprto,” je dejala in dodala, da je pri ukrepih, ki ne delujejo po načrtih, treba pogledati, zakaj ne delujejo in kako bi lahko delovali. Opozorila je še, da je pri delu storitev, ki so se ob zaprtju lahko preselile na črni trg, preprečevanje okužb nemogoče.

Da popolno zaprtje gospodarstva ni rešitev, so prepričani tudi v AmCham Slovenija, ki kot poslovna skupnost vlado pozivajo, naj ne gre v to smer. “Smo za postopno sproščanje dejavnosti ob maksimalni skrbi za varnost in zdravje ljudi. Prav zato še posebej pozivamo k odgovornosti posameznikov, saj nam bo le skupaj uspelo krivuljo obrniti navzdol,” je na današnjem virtualnem dogodku Coffee to Connect, kjer so govorili o pomenu fizične in kibernetske varnosti, poudarila generalna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik.

Osem gospodarskih združenj ob izpolnjevanju strogih pogojev sicer predlaga takojšnje odprtje vseh trgovin, dejavnosti, kot so frizerstvo, masaže, fizioterapije, druge higienske storitve, čevljarstvo, cvetličarstvo, opravljanje tehničnih storitev na domu, pa tudi zagon javnega potniškega prometa v omejenem obsegu, varstva predšolskih otrok in osnovnih šol vsaj za prvo triado.

Predlagajo dvofazno testiranje s hitrimi testi. Pred novim letom naj se izpelje hitro testiranje v celotni kritični infrastrukturi in na mestih z veliko frekventnostjo oseb, testno tudi v krajih z zelo visoko stopnjo okuženosti. Po novem letu pa predlagajo izvedbo množičnega testiranja s hitrimi testi po avstrijskem vzoru. Predlagajo tudi strožji nadzor nad spoštovanjem karantenskih odločb. “Menimo, da so navedeni ukrepi nujni za zajezitev okužb v decembru in januarju,” so sklenili.

Vir: Vlada RS, Twitter, STA

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije