Search
Close this search box.

Podjetja kljub pozivom zaustavitve proizvodnje večinoma ne načrtujejo

Podjetja ob napovedi ponovnega zaprtja države in pozivih k prehodu na delo na daljavo večinoma ne načrtujejo ustavitve proizvodnje, pač pa bodo še naprej izvajala ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi. Bodo pa na delo na domu marsikje prešli režijski delavci.

Predstavniki vlade so podjetja v nedeljo pozvali, naj med 1. in 11. aprilom delo po možnosti organizirajo na daljavo. Če tega ni mogoče storiti, pa naj delavce spodbudijo h koriščenju dopusta ali nadur.

Vlada je namreč v nedeljo sprejela stroge omejitvene ukrepe, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje koronavirusa. Ti bodo z izjemo zaostritev na meji s Slovenijo, ki velja že od danes pa vse do vključno 12. aprila, veljali od 1. do vključno 11. aprila.

V novomeškem Revozu, kjer so zaradi pomanjkanja čipov, ki jih vgrajujejo v avtomobilske modele, v četrtek zaustavili proizvodnjo, danes pa jo vnovič pognali, bodo delali do konca tedna. Po velikonočnem ponedeljku prihodnji teden od torka do petka iz tega razloga predvidevajo vnovično štiridnevno zaustavitev proizvodnje, a se o tem še niso dokončno odločili.

Gre za sprotno odločanje in prilagajanje, upoštevati pa morajo tudi prihajanje na delo v tovarni zaposlenih tujcev. Med morebitno zaustavitvijo proizvodnje bodo imeli sicer delavci imeli t. i. nedelovne dni, je za STA povedala vodja Revozove službe za komuniciranje Nevenka Bašek Zildžović.

V bistriškem Impolu so za STA pojasnili, da je zaradi visoke rasti povpraševanja na trgu zaustavitev proizvodnje v tem trenutku pri njih nemogoča, saj bi imeli velike težave zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti do kupcev. Že tako bodo zaradi vladnih ukrepov imeli težave z zagotavljanjem prisotnosti zaposlenih, saj, kot je napovedano, bo ponovno zaprta celotna podporna infrastruktura, kot so vrtci in šole.

Ob tem dodajajo, da se znotraj svoje skupine v celotnem obdobju trajanja pandemije držijo številnih ukrepov, med drugim skrbijo za razkuževanje in merjenje temperature pred vhodom ter redno spremljajo zdravstveno stanje zaposlenih, prav tako večina režijskih delavcev delo opravlja od doma.

Kot so še dodali, trenutno stanje okužb obvladujejo, saj imajo na današnji dan med 1380 zaposlenimi tri aktivne okužbe in pet delavcev v karanteni. Razmere so tako občutno boljše kot v lanskem novembru in decembru, ko je bilo zaradi okužb ali karantene odsotnih več kot 70 ljudi.

Zaustavitve proizvodnje ne načrtujejo niti v velenjskem Gorenju, ki je del kitajskega Hisensa. Kot so pojasnili za STA, njihovi režijski delavci od doma delajo že od lanskega avgusta, v proizvodnji pa imajo prav tako že več kot leto dni stroge preventivne ukrepe in učinkovite protokole ravnanja ob vsakem sumu okužb vključno s hitrimi testi in testi PCR.

“Z doslednim upoštevanjem ukrepov in z rutinskimi protokoli ravnanja ob sumu okužb nam je uspelo širjenje okužb znotraj podjetja že kmalu po izbruhu epidemije obvladati in nato tudi preprečiti, tako da naše podjetje ni vir okužb,” so poudarili. Če se kdo od zaposlenih okuži, se to zgodi zunaj podjetja, so dodali.

Tudi v Cinkarni Celje ne nameravajo ustaviti proizvodnje.Glede na specifike proizvodnega procesa bo Cinkarna Celje še naprej sledila strategiji neprekinjenega delovanja, upoštevajoč vse sprejete ukrepe s strani vlade in uprave podjetja. V okviru vseh omejitev bo podjetje maksimalno skrbelo za varnost in zdravje svojih zaposlenih ter prilagajalo delovne procese situaciji,” so zapisali.

Kot so dodali, bo del zaposlenih opravljal delo od doma, del pa v dogovoru z delodajalcem koristil letni dopust oz. odsotnost z dela zaradi višje sile zaradi varstva otrok. Kolektivnega dopusta pa v času zaprtja ne načrtujejo, so za STA še pojasnili v Cinkarni Celje.

V zreškem Uniorju so povedali, da bo delo v tem času potekalo nemoteno, saj tudi sicer v podjetju izvajajo vrsto ukrepov za preprečevanje okužb že od začetka pandemije.

V Domelu ustavitve ali zmanjšanja proizvodnje ne predvidevajo, saj imajo zaradi velikega povpraševanja kupcev proizvodne kapacitete povsem zapolnjene vse do poletnih dopustov. Bodo pa skladno z vladnimi ukrepi vse režijske in podporne službe napotili na delo od doma, za zaposlene v proizvodnji pa bodo še naprej skrbeli z zaščitnimi ukrepi za preprečevanje prenosa okužb, je za STA pojasnil predsednik uprave Domel Holdinga Matjaž Čemažar.

Kot je dodal, bi bilo popolno zaprtje proizvodnje za Domel kritično zlasti z vidika izpolnjevanja pogodbenih obveznosti do kupcev. Zaustavitev proizvodnje bi neposredno pomenila izpad prihodkov od prodaje, ki jih tudi s subvencijami ni možno popolnoma nadomestiti. Nedobava izdelkov pa bi imela tudi dolgoročne posledice na strateških pozicijah, saj kupci takšnem primeru iščejo in vzpostavljajo alternativne vire.

Tudi glavni direktor Iskra Mehanizmov Marjan Pogačnik je za STA povedal, da imajo večino proizvodnje pogodbeno vezano na dobave večjim kupcem, izostanek dobav pa bi kratkoročno pomenil večje odškodnine, dolgoročno pa najbrž izgubo posla. “Zato bomo pozivu vlade sledili tako, da bomo v proizvodnji, tako kot do zdaj, predvsem zagotavljali vse potrebne ukrepe za zaščito pred širjenjem virusa, vključno s testiranjem zaposlenih, merjenjem temperature pri prihodu v službo in podobno,” je dejal Pogačnik. Kot je dodal, so bili s temi ukrepi zaenkrat precej uspešni. Režijski delavci pa bodo v veliki večini delali od doma.

K zaščiti zaposlenih je pozvala tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. Kot je ocenila, je za mnoga podjetja in delavce delo na daljavo že dobro utečen postopek.

Dogodki

Podjetja ob napovedi ponovnega zaprtja države in pozivih k prehodu na delo na daljavo večinoma ne načrtujejo ustavitve proizvodnje, pač pa bodo še naprej izvajala ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi. Bodo pa na delo na domu marsikje prešli režijski delavci.