Search
Close this search box.

Podeljena državna nagrada in priznanja na področju prostovoljstva za leto 2023. Med prejemniki tudi Zavod Risa iz Slovenj Gradca

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je, 5. junija 2024, v predsedniški palači priredila slovesnost ob podelitvi državnih nagrad in priznanj za izjemne dosežke na področju prostovoljstva za leto 2023.

lovesnosti sta se udeležila tudi državni sekretar Ministrstva za javno upravo Jure Trbič in vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za lokalno samoupravo, nevladne organizacije in politični sistem mag. Mateja Prešern.

Najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja za leto 2023 je prejela Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) za humanitarni in prostovoljski program “Starejši za starejše”.  Priznanja Republike Slovenije za prostovoljstvo pa so prejeli Matej BizjakAlojzij KlančišarNika KržišnikSafet ZjakićAnja Žitnik in Zavod Risa.

Gre za najvišji državni priznanji za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, ki jih prostovoljkam, prostovoljcem oziroma prostovoljskim organizacijam vsako leto podeljuje Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva.

Med prejemniki je tudi Zavod RISA iz Slovenj Gradca.

Obrazložitev: Zavod RISA, Center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje Zavod Risa je nevladna organizacija s statusom v javnem interesu na področjih kulture in socialnega varstva, s preprosto vizijo: enakopravna in humana družba vseh ljudi za vse.

Od njihove ustanovitve leta 2011, do prve zaposlitve v letu 2018, je zavod deloval popolnoma prostovoljsko. V zadnjih petih letih je dosegal izjemne uspehe na področju razvoja in promocije lahkega branja v slovenščini. V projektu Lahko je brati (2018-2019), ki je bil podprt s prostovoljci, so nastale smernice lahkega branja kot dober primer in vzor tudi zunaj naših meja. Pri Risi je poudarek na aktivnem delu z ljudmi z različnimi oviranostmi. Uporabnikom omogočajo, da sodelujejo tudi kot prostovoljci, bralci, avtorji, pisci in uredniki. Tako dobijo priložnost aktivnega dokazovanja, da lahko ustvarjalno sodelujejo v družbi, katere enakovredni del so. S pomočjo prostovoljskega dela je Zavod Risa razvil inovativen pristop, ki omogočajo usposabljanje za poklic testnega bralca-svetovalca.

Po 12 letih prostovoljskega dela so v zavodu ustvarili 50 novih delovnih mest, ki naslavljajo spregledane potrebe ljudi. Njihov pristop je vključujoč. Uporabniki, zaposleni in prostovoljci storitve skupaj sooblikujejo, vzdržujejo, razvijajo, se prilagajo potrebam in povezujejo dobre prakse.

Iz Zavoda RISA so ob prejemu priznanja zapisali:Spoštovane prostovoljke, cenjeni prostovoljci. Vaša nesebična predanost, trdo delo in neprecenljiv čas, ki ga darujete, so tisto, kar resnično naredi razliko. Skupaj pišemo risjo zgodbo že od leta 2011. Prejeto priznanje je odraz truda in zagnanosti nas vseh. Naj bo to priložnost za praznovanje vseh uspehov, pa tudi spodbuda za nadaljevanje plemenitega poslanstva. Iskrene čestitke.”

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je nagrajencem čestitala in v svojem nagovoru poudarila iskrenost in empatijo do sočloveka: “Prostovoljstvo je srce naše skupnosti, ki neutrudno bije za dobrobit drugih, brez pričakovanja povračila. Ko darujemo svoj čas in energijo za drugega, tkemo nevidne niti, ki povezujejo in krepijo našo družbo ter dokazujejo, da moč človečnosti in empatije lahko spremeni življenje sočloveku, s tem pa na bolje spreminja tudi svet.” Ob tem je poudarila srčnost, skrb za sočloveka ter medgeneracijsko povezovanje, ki so danes neprecenljivi. Prostovoljke in prostovoljci pa so tisti, ki skozi skupno delo širijo medsebojno razumevanje, zaupanje in spoštovanje, s tem pa sooblikujejo bolj povezano in vključujočo družbo.

Dotaknila se je tudi vloge prostovoljk in prostovoljcev ob lanskoletnih poplavah, ko se je v družbi ponovno pokazalo, “kako globoko sta sočutje in prostovoljstvo zakoreninjena v naši biti ter da slednje ne pozna meja in je v svojem bistvu preprosto, a hkrati izjemno močno in povezovalno, je dejala predsednica ter izpostavila, da prostovoljci s svojim delom znatno izboljšujejo javne storitve in pomagajo zapolniti vrzeli v obstoječem sistemu v okviru kulturnih dejavnosti, na področju športa, izobraževanja in drugih področjih življenja v skupnosti.

“Prostovoljec je lahko vsak, ne glede na starost ali druge razlike med nami. Nikoli ni prezgodaj ali prepozno, da bi postali ali ostali prostovoljci. To nam sporočate tudi letošnje nagrajenke in nagrajenci. Biti prostovoljec pomeni biti človek človeku. Še posebej v teh razmerah po svetu, ki nas upravičeno skrbijo, me vaše delo utrjuje v prepričanju, da je humanost prava pot prihodnosti, je bila zaključna misel predsednice.

Zbrane je nagovorila tudi predsednica ZDUS, Zdenka Jan, ki je ob prevzemu nagrade povedala, da je prejeta nagrada “obveza in zaveza, da bomo tudi v bodoče svoj prosti čas namenjali tistim, ki nimajo ali ne zmorejo, a potrebujejo morda samo dotik, objem ali podporo za ohranjanje dostojanstva.”

Čestitkam za prejete nagrade in priznanja se pridružujemo tudi mi.

Vir: GOV.si

Dogodki

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je, 5. junija 2024, v predsedniški palači priredila slovesnost ob podelitvi državnih nagrad in priznanj za izjemne dosežke na področju prostovoljstva za leto 2023.