Search
Close this search box.

Pod Peco se bo zopet gradilo

FOTO: www.crna.si

Tradicionalna gradnja Gradov Kralja Matjaža bo pod Peco potekala tudi letos. Z 29. januarjem se bodo pričeli graditi že 24. gradovi Kralja Matjaža.

Konec januarja bodo v Črni na Koroškem pripravili 24. zimsko pravljico imenovano Gradovi kralja Matjaža. Tradicionalna obuditev legende kralja Matjaža bo potekala na ravnici Mitnek nad Črno, kjer smo od leta 1993 zgradili že 1300 snežnih gradov in skulptur.

Pred-prijave so že odprte, torej lahko s klikom na prijavni obrazec svojo ekipo že prijavite.

24. prireditev njegovemu visočanstvu v čast bo potekala v času med 29.1. in 31.1.2016. Trodnevno dogajanje se prične v petek zvečer, ko na smučišču v Črni na Koroškem poteka nočni slalom med baklami, za pokal kralja Matjaža. V kulturnem domu Črna bo po nočnem slalomu potekala svečana podelitev za Koroškega športnika leta. Osrednji dogodek prireditve je sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža.

Celodnevno gradnjo vsako leto spremlja pester zabavno kulturni program (predstavitev ekip, izbor Alenčice, prižiganje bakel in sveč, ognjena predstava, svečani prihod kralja Matjaža, podelitev nagrad najboljšim ekipam, glasbeni nastopi na pravi koroški gavdi). S prižiganjem bakel in razglasitvijo najlepših gradov doživi celodnevno pravljično dogajanje v Podpeci zvečer svoj vrhunec, ob soju plamenic snežni gradovi dodatno zažarijo. Nedelja je namenjena otrokom, za katere pripravimo zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, pesmice, iskanje skritega zaklada, možnost jahanja in še kaj se najde. V nedeljo se podelijo nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol in fotografije učencev Unesco šol na temo »Sneg in led«.

Celotna prireditev Gradovi kralja Matjaža pričara zabaven in razigran zimski vikend v naravi. Združuje, povezuje in odpira vrata domišljiji ter optimizmu, vse to kralju Matjažu v čast.

Vabimo vas da se nam pridružite v kraljestvu kralja Matjaža pod Peco.

Organizatorji prireditve: Občina Črna na Koroškem in Okrepčevalnica “Pri Matjažu”

Dogodki

FOTO: www.crna.si

Tradicionalna gradnja Gradov Kralja Matjaža bo pod Peco potekala tudi letos. Z 29. januarjem se bodo pričeli graditi že 24. gradovi Kralja Matjaža.