Search
Close this search box.

Pod drobnogledom predvsem dostopi do priljubljenih turističnih točk

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Ministrstvo za izobraževanje je osnovnim šolam poslalo okrožnico, katere del je dokument s priporočili za preverjanje in ocenjevanje znanja med izobraževanjem na daljavo. V dokumentu je ministrstvo osnovne šole pozvalo, naj v aprilu že preverjajo znanje učencev, a naj ga v tem mesecu še ne ocenjujejo.

LJUBLJANA – V skladu z zakonom, ki ga je DZ sprejel v četrtek zvečer, bo država samozaposlenim v času epidemije izplačevala mesečni temeljni dohodek in jih oprostila plačevanja prispevkov. Da bodo ti lahko ukrep izkoristili, pa morajo pri Fursu vložiti posebno izjavo. To lahko storijo le elektronsko prek sistema eDavki, zato naj si pravočasno uredijo vse potrebno, pozivajo na finančni upravi.

LJUBLJANA – Na slovenskih avtocestah je zaradi ukrepov in omejitev za preprečevanje širjenja koronavirusa te dni občutno manj prometa. Po podatkih Darsa ga je na najbolj obremenjenih odsekih kar za okoli 60 odstotkov manj. To se pozna tudi na bencinskih črpalkah, ki beležijo padec prodaje pogonskih goriv. Padec je večji predvsem na bencinskih servisih na avtocestnem križu in v bližini meje z Italijo.

LJUBLJANA – Policisti bodo od danes do nedelje poostreno preverjali spoštovanje prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah. Med drugim bodo nadzirali dostope do priljubljenih turističnih točk, kjer bi lahko prišlo do zadrževanja večjega števila ljudi, ki ne upoštevajo odloka za zajezitev širjenja epidemije.

SVET

PARIZ – Po svetu so potrdili že več kot milijon okužb z novim koronavirusom, po izračunih francoske tiskovne agencije AFP kažejo uradni podatki oblasti, zbrani do 21. ure po srednjeevropskem času. Umrlo je 51.718 ljudi. Okužbe so zaznali v 188 državah in teritorijih.

WASHINGTON – Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek uveljavil zakon o vojni proizvodnji in ameriškemu ministrstvu za domovinsko varnost naložil, da podjetju 3M pomaga povečati proizvodnjo zaščitnih mask N95. Sporočil je tudi, da je bil njegov drugi test za okužbo z novim koronavirusom negativen. V ZDA imajo najmanj 245.000 primerov okužb. 5911 ljudi je umrlo.

NEW YORK – Generalna skupščina Združenih narodov je v četrtek soglasno sprejela resolucijo, v kateri ugotavlja, da posledice pandemije novega koronavirusa nimajo primerjave in poziva k mednarodnemu sodelovanju v boju proti pandemiji. Ruskega predloga resolucije proti enostranskim sankcijam v času pandemije niso potrdili.

WASHINGTON – Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je v četrtek sporočila, da odpravlja nekatere omejitve glede krvodajalstva, ker se zaradi pandemije novega koronavirusa soočajo s pomanjkanjem zalog krvi za pomoč pri nesrečah in operacijah. Odpravo omejitev že dolga leta zahtevajo skupine za pravice homoseksualcev. V ZDA so v zadnjih tednih zaradi pandemije novega koronavirusa ostali brez 86.000 krvodajalskih akcij.

BOSTON – Zaščitne maske, ki jih je treba ob pandemiji koronavirusne bolezni 19 marsikje nositi v javnih zaprtih prostorih, komajda kaj ščitijo pred okužbo z novim koronavirusom, imajo pa psihološki učinek, poudarjajo strokovnjaki z oddelka za javno zdravje z medicinske fakultete Harvard v ZDA.

LIMA – Perujski predsednik Martin Vizcarra je v prizadevanjih za zajezitev okužb z novim koronavirusom odredil omejitve gibanja po spolu. Perujcem bo tako poslej odhod z doma dovoljen ob ponedeljkih, sredah in petkih, Perujkam ob torkih, četrtkih in sobotah. V nedeljo bo veljala prepoved izhoda za vse.

WASHINGTON – Vodstvo ameriške mornarice je Bretta Crozierja v četrtek odstavilo s položaja kapitana letalonosilke Theodore Roosevelt, ker se je mimo poveljniške verige pisno pritožil nad razmerami po izbruhu pandemije novega koronavirusa. Crozier je zahteval, da mornarjem dovolijo na kopno. Crozierjeva največja napaka naj bi bila, da je pismo poslal na preveč naslovov in s tem širil paniko.

NEW YORK – Filmski igralec Leonardo DiCaprio sodeluje pri ustanavljanju ameriškega sklada za hrano, ki je doslej zbral že 12 milijonov dolarjev za pomoč skupnostim, ki jih je prizadela pandemija novega koronavirusa. Sklad bo zagotavljal hrano revnim, starejšim, brezposelnim in otrokom, ki so odvisni od šolske prehrane.

ŠPORT

Ljubljana, 3. aprila – Olimpijski komite Slovenije (OKS) je v sporočilu za javnost ukrepe zakona, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa, ocenil kot ustrezne tudi za zaposlene v športu. Opozoril pa je, da je nujno treba sprejeti tudi ukrepe, ki bodo ublažili izpad prihodkov športnih organizacij.

GROSUPLJE – Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je dejal, da obstaja možnost, da “tisti, ki se bodo samovoljno odločili zaključiti sezono, ne bodo igrali v evropskih tekmovanjih naslednjo sezono”. Uefe intenzivno preučuje možnosti za nadaljevanje domačih ligaških tekem tudi v mesecu juniju in juliju.