Počivalšek: Za vnovično regulacijo cen kurilnega olja smo se odločili, ker se je začela kurilna sezona. Zbali smo se nevarnosti občutnejšega zvišanja cen

Petrol in OMV Slovenija, vodilna prodajalca naftnih derivatov v Sloveniji, napovedujeta spoštovanje nove uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov, s katero vlada znova uvaja regulacijo cen kurilnega olja. Maržo bosta morala tako z 9. novembrom omejiti na maksimalno šest centov na liter kurilnega olja. Trenutno naj bi bila pri 15 centih za liter.

V družbi Petrol, ki je pred dnevi z napovedjo decembrskega zvišanja cen elektrike in zemeljskega plina dvignila precej prahu, pri čemer sta se kritično odzvala tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik vlade Janez Janša, so bili v odzivu na novo vladno uredbo kratki: “Družba Petrol bo izvajala vsa določila nove uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov.”

Na dodatna vprašanja STA, kaj to pomeni za podjetje ter kakšna sta povpraševanje po kurilnem olju in primerjava cen z lanskim letom, so odvrnili le, da vse naftne derivate, tudi kurilno olje, kupujejo na svetovnem trgu naftnih derivatov, kjer se tudi oblikujejo nabavne cene.

Tudi v družbi OMV Slovenija so povedali, da si prizadevajo izpolnjevati odloke pristojnih institucij, hkrati pa skušajo uporabnikom zagotoviti storitve in izdelke na varen način.

Kot so spomnili za STA, prodajo kurilnega olja OMV Futur Plus na dom izvajajo prek pooblaščenih prodajalcev, “ki samostojno določajo pogoje prodaje, plačila in dostave”, ter na izbranih bencinskih servisih. Tam je liter kurilnega olja 21. oktobra lani stal 0,795 evra, trenutno veljavna cena pa je 1,155 evra. “Naj poudarimo, da so se svetovne cene nafte v tem času bistveno zvišale,” so ob tem zapisali v OMV Slovenija.

Lani, ko so cene surove nafte na svetovni ravni upadale, so sicer beležili dvig prodaje kurilnega olja, letos pa vsaj za zdaj ne zaznavajo večjega upada povpraševanja, “kar je po našem mnenju moč pripisati še hitreje rastočim cenam drugih energentov”. “Ljudje se trenutno pripravljajo na kurilno sezono, ki je pred vrati, oziroma se je nekje po Sloveniji že začela,” so sklenili.

Kot je danes ob robu odprtja naložbe v družbi Sij Metal Ravne v Ravnah na Koroškem povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, se je cena kurilnega olja od leta 2016 zvišala za 69 odstotkov, in sicer za 64 odstotkov z naslova dviga cen na svetovnem trgu, ostalo pa z naslova marž. Te so se po njegovih besedah povečale s šest na 15 centov na liter.

Za vnovično regulacijo cen kurilnega olja so se, tako Počivalšek, odločili, ker se je začela kurilna sezona. Zbali so se namreč nevarnosti občutnejšega zvišanja cen.

Vlada se je z uredbo, ki jo je sprejela v sredo na dopisni seji, sicer odločila za enak način oblikovanja cen kurilnega olja kot v obdobju pred liberalizacijo cen kurilnega olja aprila 2016. Cene se bodo tako oblikovale na podlagi predpisane metodologije, in sicer kot povprečna 14-dnevna cena tekočega obdobja.