Počivalšek za torek napovedal sestanek s predstavniki Adienta

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se bo, kot je sporočil prek Twitterja, v torek sestal s predstavniki podjetja Adient in z njimi iskal potencialne rešitve. Predstavnik ameriškega koncerna Adient je namreč v sredo zaposlene v slovenjgraškem obratu seznanil, da bodo proizvodnjo do konca leta ukinili in da bo vseh 430 delavcev zgubilo delo.

Minister Počivalšek je ob napovedanem zapiranju nekaterih podjetij danes zapisal, da je slovenski trg dela za podjetja ugoden, gospodarsko okolje pa spodbudno. Pandemija covida-19 je po njegovih besedah pustila sled v vseh porah družbe in gospodarstvo ni izjema. Vlada po ministrovih navedbah simptome lajša z ukrepi.

“Ravno v težkih trenutkih pa se pokažeta vloga in teža sposobnega vodstva, ki lahko zagotovi varnost znotraj velike družine. Od globalno uspešnih podjetij pričakujem, da se zavedajo odgovornosti do svojih sodelavcev in uporabijo vse svoje znanje, da zaščitijo tudi slovenske interese,” je na Twitterju danes zapisal minister in za torek napovedal sestanek s predstavniki podjetja Adient.

Preberite tudi: VIDEO: Odzivi zaposlenih v Adientu

Informacija o načrtovani ukinitvi proizvodnje v slovenjgraški družbi, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, je bila tako za delavce kot za sindikat veliko presenečenje, saj zaposleni po lanskem odpuščanju 119 delavcev nadaljnjih odpuščanj glede na napovedi niso pričakovali. V četrtek so v izjavah medijem povedali, da ne razumejo, kako se je lahko lastnik ob dobrih rezultatih in kakovostnem delu čez noč tako odločil ter da pogrešajo obrazložitev odločitve.

Iz matičnega koncerna so v pojasnilih za javnost zapisali, da so notranja preverjanja in pogovori s ključnimi kupci pokazali, da Slovenija z vidika stroškov ni več najboljša država, da so tako k odločitvi za zaprtje tovarne v Slovenj Gradcu prispevali slabi obeti za v prihodnje in poslabšanje stroškovne konkurenčnosti.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so napovedali, da se bodo borili z vsemi možnimi sredstvi, da prepričajo vodstvo, naj proizvodnja vseeno še nekaj let ostane v Slovenj Gradcu, ob tem pa so k ukrepanju pozvali tudi vlado. Predstavniki Adienta naj bi se tudi s predstavniki sindikata srečali prihodnji teden.

Novica o zaprtju tovarne v Slovenj Gradcu je prišla teden dni po tem, ko je zaprtje proizvodnje v Ormožu napovedala tudi italijanska skupina Safilo. Obrat naj bi zaprli do junija letos, brez dela pa bo ostalo 557 zaposlenih. Tudi ta primer je presenetil zaposlene in lokalno skupnost, prejšnji teden je vodstvo podjetja in tamkajšnje župane že obiskal tudi minister Počivalšek.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije