Search
Close this search box.

Počivalšek: Sestanek v gostišču zakonit, ponujanje poslovnih storitev ni prepovedano

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v današnji izjavi medijem znova poudaril, da je bila uporaba prostorov gostišča za poslovni sestanek minuli petek v Prlekiji zakonita. Kot je pojasnil, odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev prepoveduje gostinsko dejavnost za potrošnike. Za poslovne sestanke pa taka prepoved ne velja.

“Kot gospodarski minister sem na obisku opravljal svoje naloge,” je poudaril Počivalšek, ki še pravi, da je bila uporaba tega prostora za sestanek zato zakonita in utemeljena.

Kot je dejal minister, gostišča v Ivanjkovcih niso odprli zanj kot potrošnika, temveč za ministra, ki je opravljal naloge države. Izrazil je obžalovanje, da je sestanek “po nepotrebnem razburil del javnosti. Dobro razumem nervozo in jezo tistih, ki jim je prepovedano opravljanje te dejavnosti. Jasno mi je, da se po takem poročanju medijev nekateri počutijo prizadete in ogorčene. Še posebej mi je žal, da so zaradi političnega konteksta v afero povlečeni tudi organizatorji sestanka, ki so naredili vse prav”.

Počivalšek je poudaril, da s sestankovanjem v gostišču niso kršili ne odloka o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom ne odloka o omejitvi gibanja ljudi.

Kar se tiče odloka o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom je Počivalšek poudaril, da v gostišču ni bil kot potrošnik. “Poslovnim subjektom ni prepovedano opravljanje dejavnosti buisness-to-buisness sestankov. Na teh sestankih je dovoljena tudi pijača in hrana, a mi tega nismo imeli. V prostoru, kjer sem opravljal pogovor s člani zbornice, nisem konzumiral drugega kot vodo,” je dejal.

Prav tako s sestankom niso kršili odloka o omejitvi gibanja ljudi, ki začasno prepoveduje prehajanje med občinami.Tudi ta se ne uporablja za dejavnosti, ki se izvajajo za zagotavljanje izvajanja nalog države, samoupravnih lokalnih skupnosti, javnih služb ter za organe političnih strank. Jaz nisem bil v gostišču kot potrošnik, temveč sem skladno s potnim nalogom izvajal svoje delovne naloge,” je poudaril minister za gospodarstvo.

“Na sestanku smo govorili o gospodarskem okrevanju po epidemiji, ki je najbolj prizadela turizem in malo gospodarstvo,” je dejal Počivalšek. “Sestanek je potekal skladno s predpisi in tudi ob spoštovanju preventivnih ukrepov. Na sestanku ni bilo nobene pogostitve, nobenih žabjih krakov, kot nekateri pišejo. Ni res, da so zame odpirali kuhinjo,” je poudaril.

Po ministrovem opisu so imeli “konstruktiven sestanek, na katerem so predstavili svoje težave in lokalni potencial. Taki sestanki so meni zelo pomembni, saj je okrevanje gospodarstva v središču naše pozornosti. Še posebej pomembne pa so mi izkušnje demografsko ogroženih regij, ker smo v SMC to področje postavili na prvo mesto; pomemben nam je enakomeren razvoj vseh regij”.

Minister verjame, da je s svojim delovanjem vsem državljanom poslal pozitiven zgled. Na vprašanje, ali je njegov obisk v konkretnem gostišču kakor koli povezan s posojili iz javnega regionalnega sklada temu gostišču, pa je dejal, da za to sliši prvič.

Zdravstveni inšpektorat je prejel več prijav glede petkovega srečanja ministra Počivalška s predstavniki politike in gospodarstva v gostilni. Kot so za STA pojasnili na inšpektoratu, prijave obravnavajo.

Dogodki

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v današnji izjavi medijem znova poudaril, da je bila uporaba prostorov gostišča za poslovni sestanek minuli petek v Prlekiji zakonita. Kot je pojasnil, odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev prepoveduje gostinsko dejavnost za potrošnike. Za poslovne sestanke pa taka prepoved ne velja.