Search
Close this search box.

Počivalšek s snovalci pohorskega turizma o možnostih črpanja evropskega denarja

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je danes z deležniki Partnerstva za Pohorje pogovarjal o nadaljnjih korakih za celostni razvoj Pohorja. Predstavili so mu prednostne naložbe, ki so jih uvrstili v nedavno sprejeti strategiji, od ministra pa želeli izvedeti, kakšne so možnosti za evropski denar in ali je rešitev posebni zakon o Pohorju.

Na sestanku so na daljavo poleg mariborskega župana Saše Arsenoviča in direktorja Mariborske razvojne agencije Uroša Rozmana sodelovali še predstavniki občine Ribnica na Pohorju, podjetij Marprom, Unitur in Vabo, ki upravljajo s smučišči na Mariborskem Pohorju, Rogli in Kopah, Razvojne agencije Savinjske regije in Regionalne razvojne agencije Koroška.

Kot so po sestanku sporočili iz Mestne občine Maribor, je med prednostnimi projekti partnerstva vzpostavitev povezane turistične destinacije Pohorje, ki pa bi za svoje delovanje potrebovala sredstva za promocijo in trženje. “Kar ste naredili, je revolucionaren korak, ki bo dal vrhunske rezultate,” je predstavljeno ocenil minister.

Ob tem je poudaril, da je pri vseh nadaljnjih korakih pomembno, da še naprej tesno sodelujejo vsi deležniki – lokalne skupnosti, gospodarstvo in prebivalstvo – ter da se usmerijo v aktivnosti za celoletni turizem.

Partnerji v projektu so povedali, da ob že vzpostavljenih zimskih aktivnostih v gorskih centrih na Pohorju vsekakor načrtujejo razvoj turizma 365 dni na leto. Programi na področju pohodništva, kolesarstva, naravnih in kulturnih znamenitosti namreč dajejo možnost multiplikativnih učinkov za razvoj gorskih centrov na tem območju, pa tudi za ostale dejavnosti v vseh partnerskih občinah.

Za uspešno umestitev Pohorja na mednarodni turistični zemljevid so po njihovem nujno potrebne tudi investicije v infrastrukturo, torej v žičniške naprave in ceste. Zaradi kritične povprečne starosti žičniških naprav in njihove dotrajanosti so investicije v žičniško infrastrukturo na Pohorju nujne, pravijo partnerji projekta, ki ocenjujejo, da je skupna vrednost nujnih investicij v žičniške naprave, smučarske proge in zasneževanje okoli 42 milijonov evrov. Ena od prednostnih nalog je po njihovem nakup krožne kabinske gondole Pesnik na Ribniškem Pohorju, ki ima ob Krvavcu edina že veljavno gradbeno dovoljenje.

Pri ministru so zato preverili, kateri razpisi so predvideni, tudi za ostala smučišča in žičniške naprave, ki za zdaj potrebne dokumentacije še nimajo pripravljene. Počivalšek je napovedal, da bo iz evropskih virov za podporo razvoja gorskih centrov v Sloveniji rezerviranih 50 milijonov evrov, kar je morda malo za vso Slovenijo, a po njegovem vseeno pomemben znesek, ki ga bodo znali pametno naložiti v gorske centre po vsej državi.

“Še posebej lahko na ta sredstva računajo tam, kjer je vzpostavljeno dobro sodelovanje med deležniki, zato lahko na sorazmeren del sredstev računajo tudi pohorski projekti. Sicer pa so predvideni tudi drugi evropski razpisi za nepovratna sredstva, je še dodal gospodarski minister.

Po zagotovilu ministra, da bodo dobro pripravljeni projekti zagotovo tudi finančno podprti, je Arsenovič partnerje pozval, naj za svoje pohorske projekte, ki jih imajo pripravljene, čim prej zagotovijo tudi svoj del sredstev, da bodo lahko z njimi kandidirali za sofinanciranje.

Glede možnosti za sprejetje posebnega zakona o Pohorju pa je Počivalšek pojasnil, da je tak zakon smiseln le, če bo imel vsebinsko in finančno osnovo. Ker so glede vsebine s sprejeto strategijo naredili pomemben korak, se mu zdijo možnost tudi za sprejem zakona zelo realne.

Dogodki

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je danes z deležniki Partnerstva za Pohorje pogovarjal o nadaljnjih korakih za celostni razvoj Pohorja. Predstavili so mu prednostne naložbe, ki so jih uvrstili v nedavno sprejeti strategiji, od ministra pa želeli izvedeti, kakšne so možnosti za evropski denar in ali je rešitev posebni zakon o Pohorju.