Search
Close this search box.

Počivalšek: “Če bomo izigravali pravila, bo edina alternativa lockdown”

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v odzivu na več kot 3000 potrjenih okužb z novim koronavirusom na Twitterju opozoril, da ne smemo več ignorirati naraščajočih številk. “Če ne prenehamo z izgovori pri PCT, bomo morali v lockdown,” je zapisal. Danes je sklical inšpekcijske službe in naročil strožji nadzor lokalov, je dodal.

Če bo treba, bomo lokale, ki nadzora ne izvajajo, v skladu z zakonodajo tudi zaprli,” je napovedal Počivalšek.

Zvečer pa minister Počivalšek na Twitterju sporočil, da je govoril z zbornicami, ki povezujejo gospodarstvo. “Skupaj bomo pozvali nosilce gospodarskih dejavnosti, njihove zaposlene in potrošnike k doslednemu spoštovanju pogoja PCT. Delimo zaskrbljenost in se strinjamo, da moramo storiti vse, kar je v naši moči, da preprečimo ponovno zapiranje aktivnosti. Če bomo izigravali pravila, bo edina alternativa lockdown,” je ponovno opozoril.

V torek so opravili 8308 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 3166 okužb, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Pozitivnih je bilo tako 38,1 odstotka opravljenih PCR-testov. Več kot 3000 okužb so v Sloveniji do zdaj potrdili le še 5. januarja, ko so jih zabeležili 3428. Na Koroškem so nove okužbe potrdili v vseh občinah, skupno 104.

V bolnišnicah zdravijo526 covidnih bolnikov oz. 16 več kot dan prej, od tega 133 na intenzivnih oddelkih, kar je dva več kot dan prej. Umrlo je devet covidnih bolnikov, kar je eden manj. Najmlajši covidni bolnik je star 19 let, najmlajši covidni bolnik na intenzivni terapiji pa 35 let, je sporočila vlada.

Bolnišnično oskrbo potrebuje 393 ljudi, od tega jih 253 potrebuje oskrbo s kisikom, v intenzivnih enotah pa zdravijo dodatnih 133 bolnikov,” je na današnji novinarski konferenci dejal minister Janez Poklukar. Dodal je, da so bile danes zjutraj zasedene vse kapacitete navadnih postelj, na intenzivnih oddelkih pa je zasedenost 92-odstotna. Ob tem sicer napoveduje povečanje kapacitet. Poudaril je, da je epidemiološka slika slaba in da gremo v najslabše stanje v epidemiji. Če se trend ne bo obrnil in če bo število bolnikov na intenzivni negi naraslo na 160 do 180, bo vladi predlagal vsaj delno zaprtje družbe, je napovedal. Zaostruje se tudi izvajanje pogoja PCT, o čemer smo že poročali TUKAJ.

Vir: Vlada RS, Twitter, STA

Dogodki