Search
Close this search box.

Po zagotovilih ministrstva preskrba s hrano med epidemijo ni ogrožena

Preskrba s hrano tudi v drugem valu epidemije koronavirusa ne bo motena in ogrožena, zagotavljajo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Opozorili so, da je v prvem valu epidemije takratno stanje v državi vplivalo na agroživilsko verigo ter na nekatera druga področja, povezana s kmetijstvom. Ministrstvo je s hitrimi in učinkovitimi ukrepi uspelo preprečiti ali zmanjšati negativne posledice epidemije mnogim kmetom, živilskim podjetjem in drugim, nazadnje tudi z določbami v PKP5 protikorona paketu.

Dodali so, da ministrstvo zaradi resnega stanja okužb in potrebnih ukrepov za zajezitev pozorno spremlja dogajanje na področju preskrbe s hrano v Sloveniji. “Preskrba s hrano tudi v drugem valu epidemije ne bo motena in ogrožena,” so zapisali.

Potrošnikom svetujejo, naj ne kopičijo zaloge s hrano, saj se s pretiranim nakupovanjem kvečjemu ustvarjajo motnje v trgovskih sistemih, kjer zaradi prevelikega povpraševanja ne uspejo pravočasno napolniti izpraznjenih polic.

Bi pa epidemija in posledično zaprtje določenih segmentov, ki so povezani s hrano in odkupom pri lokalnih dobaviteljih (restavracije, šole, vrtci, druge javne ustanove itd.), lahko vplivala na morebitne viške in neprodane kmetijske in živilske proizvode, so opozorili na ministrstvu in dodali, da kot že v prvem valu epidemije tudi tokrat pozivajo vse, da kolikor je mogoče posegajo po lokalnih produktih.

FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Naj spomnimo, da se je v tednu med 9. in 15. marcem letos prodaja moke, riža in testenin v primerjavi s primerljivim obdobjem pred letom dni v Sloveniji povečala za več kot 300 odstotkov. Pri žitnih kosmičih, žitaricah za kuhanje, konzerviranem mesu in vnaprej pripravljenih omakah in juhah v vrečkah je rast med 200- in 300-odstotna.

Preberite še: Prodaja moke, riža in testenin poskočila za 300 %

VIR: gov.si, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Dogodki

Preskrba s hrano tudi v drugem valu epidemije koronavirusa ne bo motena in ogrožena, zagotavljajo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.