Search
Close this search box.

Po veliki noči morda zagon nekaterih gospodarskih panog

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v ponedeljek, 6. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V nedeljo so v Sloveniji potrdili 24 dodatnih okužb z novim koronavirusom, opravili so 489 testiranj. Umrla sta še dva bolnika, tako da se je skupno število smrtnih žrtev v državi povzpelo na 30. V bolnišnicah se je v nedeljo zdravilo 114 ljudi, od tega 30 na intenzivnih oddelkih, so danes sporočili z urada vlade za komuniciranje. Z dodatnimi potrjenimi okužbami je število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji preseglo tisoč, skupaj je bilo do konca dne v nedeljo potrjenih 1021 okužb.

LJUBLJANA – Vlada bo po besedah uradnega govorca vlade Jelka Kacina lahko do prihodnjega tedna ocenila, ali smo za zajezitev širjenja koronavirusa naredili dovolj. Vlada tako že pripravlja ukrepe, da bi lahko omogočila zagon nekaterih gospodarskih panog takoj po velikonočnih praznikih, če se bo pozitiven trend glede naraščanja števila obolelih s koronavirusno boleznijo nadaljeval, je povedal Kacin.

LJUBLJANA – V tem trenutku se lahko epidemija novega koronavirusa v Sloveniji razvije v obe smeri, ali v smer porasta števila okužb tudi na 10.000 ali pa umirjanja epidemije, meni predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Koper Milan Krek. Kot je poudaril, je razvoj “odvisen od nas in našega vedenja”.

BRDO PRI KRANJU – Premier Janez Janša in predstavniki sindikalnih central, članic ESS, so se na Brdu pri Kranju pogovarjali o pripravi drugega protikoronskega svežnja. Sindikati upajo, da bodo v njem upoštevane tudi njihove prezrte pripombe na prvi paket. Ob tem obžalujejo, da ESS še ne bo zaživel, in upajo na čim boljši dialog v delovni skupini za trg dela.

BRUSELJ – Slovenija namerava zaprositi za pomoč z zaščitno opremo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, je povedal obrambni minister Matej Tonin v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Prav tako preučujejo možnost prošnje za pomoč pri transportu v okviru zveze Nato, je še povedal minister. Zahteva za prošnjo za pomoč v okviru evropskega sistema za civilno zaščito naj bi šla po Toninovih besedah v prihodnjih dneh na vlado. Na obrambnem ministrstvu je vse pripravljeno in Tonin ne vidi večjih težav pri sprejemanju te odločitve.

LJUBLJANA – Zavod RS za blagovne rezerve je bolnišnicam prejšnji teden dobavil 66 ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč, ki jih potrebujejo pri zdravljenju najhujših oblik koronavirusne bolezni. Poleg tega je različnim institucijam dobavil tudi 1,83 milijona troslojnih mask in 401.280 mask tipa FFP2, je sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Navedel je, da je zavod prejšnji teden dobavil tudi 270.000 mask domače proizvodnje, 10.230 dezinfekcijskih sredstev in 7390 kosov druge zaščitne opreme. Po ministrovih navedbah je zavod dobil tudi 22 respiratorjev.

LJUBLJANA – Zavod za blagovne rezerve ne bo prekinil pogodbe o dobavi opreme s podjetjem Acron, je sporočilo gospodarsko ministrstvo potem, ko se pojavili očitki o domnevnem nepotizmu pri sklenitvi pogodb z Acronom, saj je v podjetju zaposlena tudi mati obrambnega ministra Mateja Tonina. Podjetje je eden najbolj zanesljivih partnerjev pri dobavi zaščitne opreme in zagotavlja predčasno dostavo naročene opreme, ki jo zdravstvo nujno potrebuje. Finančnega tveganja za državo ni, saj se plačilo izvede po izpolnitvi pogodbenih obveznosti, poudarja ministrstvo. Protikorupcijska komisija je napovedala, da bo na podlagi Toninovega vprašanja uvedla postopek z namenom ugotovitve morebitnih sumov kršitev zakona o integriteti.

LJUBLJANA – KPK je na podlagi prijave pod drobnogled vzela posel države s podjetjem Labena, ki se je znašlo v središču zgodbe o izginulih zaščitnih maskah in bilo oškodovano. Zaznala je določena korupcijska tveganja ter ugotovitve odstopila Državni revizijski komisiji. KPK je Zavodu RS za blagovne rezerve naložila, da mora kljub izvedbi javnega naročila s postopkom pogajanj brez predhodne objave upoštevati temeljna načela novele zakona o javnem naročanju, zlasti načelo gospodarnosti in načelo transparentnosti. Naložili so mu objavo obvestila za predhodno transparentnost na portalu javnega naročanja najpozneje ob sklenitvi pogodbe z izbranim ponudnikom, so povedali v KPK. Kriminalistična preiskava domnevne prevare z zaščitnimi maskami je v predkazenskem postopku.

LJUBLJANA/IG – Predsednik republike Borut Pahor je z ministrom za obrambo Matejem Toninom obiskal republiški štab Civilne zaščite RS na Igu. Pahor je ob tem ocenil, da civilna zaščita tudi v primeru tokratne pandemije deluje vestno in profesionalno, so sporočili iz urada predsednika republike. Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki Civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V nedeljo je bilo na vseh ravneh angažiranih najmanj 2397 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

LJUBLJANA – Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) bo ta teden pripravila oceno stanja v trgovini, ki bo podlaga za pripravo predloga za odprtje prvega sklopa trgovin s tehničnim blagom, je za STA povedala predsednica TZS Mariča Lah. V zbornici upajo, da se bo postopno odpiranje teh trgovin začelo v tednu po veliki noči.

BEGUNJE NA GORENJSKEM/ŽIRI – V begunjskem Elanu zaradi epidemije novega koronavirusa proizvodnja še naprej stoji, v žirovski Alpini pa po desetdnevni zaustavitvi znova teče, vendar v zmanjšanem obsegu. Direktor Alpine Jernej Osterman upa, da se bodo razmere čim prej normalizirale in da bodo tudi njihove trgovine lahko znova odprle svoja vrata.

BRUSELJ – Evropska komisija je okviru ukrepov za obvladovanje posledic pandemije novega koronavirusa uvoz zaščitne opreme, medicinskih pripomočkov in drugega blaga, pomembnega v spopadu z virusom, začasno oprostila uvoznih dajatev in davka na dodano vrednost. Ukrep bo veljal šest mesecev, od 30. januarja do 31. julija.

BRUSELJ – Evropska komisija bo prek Evropskega investicijskega sklada (EIF) malim in srednjim podjetjem v prihodnjih mesecih zagotovila osem milijard evrov dodatne likvidnosti, ki jim bo pomagala prebroditi krizo zaradi izbruha novega koronavirusa. S posebnimi garancijami naj bi banke in drugi posojilodajalci zagotovili likvidnost najmanj 100.000 podjetjem.

LJUBLJANA – Evropska vesoljska agencija (Esa) je v sodelovanju z Evropsko komisijo in slovenskim podjetjem Sinergise danes objavila posebno različico natečaja za algoritme daljinskega zaznavanja, osredotočeno na uporabo vesoljskih tehnologij za podporo pri pandemiji covida-19. Iščejo ideje, kako bi lahko pomagali z uporabo satelitskih podatkov.

LJUBLJANA – Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin je v pogovoru za športni dnevnik EkipaSN med drugim spregovoril o svoji vlogi pri donaciji zaščitne opreme Sloveniji. Kot je pojasnil, je pri dobavi veliko težav, saj velike države zakupijo celotno proizvodnjo, Slovenija pa zato ne more priti zraven. “Tudi tukaj sem uporabil svoje veze. Moram poudariti, da sem se tukaj zelo izpostavil. In samo upam lahko, da bo v tem celotnem procesu nakupa država dovolj odzivna, saj bo sicer to zelo škodovalo mojemu ugledu,” je dodal Čeferin. O vstopu v politiko še ni razmišljal, od vodilnih ljudi v Sloveniji pa pričakuje bolj optimističen pogled na trenutno situacijo zaradi epidemije covida-19.

LJUBLJANA – Ministrstvo za javno upravo je med nujne zadeve v upravnih postopkih dodalo nekaj novih kategorij, med katerimi je tudi izdaja dovoljenj, nujnih za izvajanje pridobitne dejavnosti, s katero se ukvarja posameznik ali gospodarski subjekt. To so med drugim obrtna dovoljenja, dovoljenje za pridelavo oz. predelavo hrane ter prometna dovoljenja za prvo registracijo homologiranih tovornih vozil, priklopnih vozil, avtobusov, traktorjev in njihovih priklopnikov ter delovnih strojev.

LJUBLJANA – Izbruh koronavirusa je po navedbah spletnega portala MojeDelo.com od večine podjetij zahteval hitro in temeljito reorganizacijo dela, ukrepi za zajezitev virusa pa so se nemudoma odrazili tudi na trgu dela. O krizi sicer še ni mogoče govoriti, kakšen bo položaj po sprostitvi omejitev gibanja, pa bo odvisno od ukrepov za pomoč gospodarstvu, opozarjajo pri portalu. Največji upad povpraševanja je mogoče zaslediti v gostinstvu, turizmu, avtomobilski in letalski industriji, v nepremičninskem sektorju, pri nekaterih osebnih storitvah, v medijih ter na področju študentskega dela. Na drugi strani pa ponekod beležijo porast povpraševanja. Pri tem prednjači zanimanje za kader za delo v domovih za starejše. Potrebe so tudi po kadru za dostavo pošiljk, razvoz hrane, delo v živilskih trgovinah, spletni prodaji, pri skladiščnem poslovanju in v transportu.

LJUBLJANA – Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so poudarili, da je predlog, da bi kot obliko pomoči gospodarstvu v luči novega koronavirusa namesto regresa uvedli vrednostne bone za dopust pri slovenskih turističnih ponudnikih, le eden od mnogih predlogov za vladni drugi korona paket. Vse podane predloge bo vlada še natančno preučila.

MARIBOR – Dravske elektrarne Maribor trenutno dnevno proizvedejo skoraj šest gigavatnih ur električne energije, kar je v skladu z načrtom, podobno proizvodnjo pa načrtujejo tudi za naslednje tedne. Kot so sporočili iz družbe, ki proizvede dobro četrtino vse slovenske električne energije, se v času epidemije še bolj zavedajo dolžnosti zanesljive proizvodnje, zato izvajajo vse potrebne ukrepe za normalno obratovanje njihovih energetskih objektov.

BOHINJ/BLED/KRANJSKA GORA – Turistična regija Julijske Alpe, ki zajema občine Bled, Bohinj, Bovec, Brda, Gorje, Kobarid, Jesenice, Kanal ob Soči, Kranjska Gora, Radovljica, Tolmin in Žirovnica, ter katere večji del predstavlja Triglavski narodni park, in je eno najpomembnejših in od turizma bolj odvisnih območij v Sloveniji, pričakuje, da ga bo zdravstvena kriza močno prizadela. Skupnost Julijskih Alp je zato pripravila nabor predlogov ukrepov za omilitev posledic epidemije covida-19 na področju turizma. Med drugim predlaga podaljšanje ukrepov za turistično gospodarstvo za vsaj tri mesece po koncu epidemije in ukrepe za spodbuditev preživljanja počitnic doma, kot je na primer regres v obliki vavčerjev za počitnice doma. To zadnje je bil sicer le eden od predlogov na sobotnem posvetu gospodarstva z vlado o pripravi drugega paketa protikirznih ukrepov, na gospodarskem ministrstvu pa pravijo, da ga bodo tako kot ostale v nadaljevanju proučili.

LJUBLJANA – Vrtnarije, drevesnice in cvetličarne, ki so s petkom znova odprle vrata, so pričakale precej potrošnikov, ki pa se v času epidemije in pogostejšega zadrževanja doma zanimajo predvsem za sadike vrtnin, ki jih lahko posadijo na vrtovih. Manj je povpraševanja po rezanem cvetju in lončnicah, saj je manj praznovanj in priložnosti za obdarovanje s cvetjem.

LJUTOMER – Minister Janez Cigler Kralj se je v Ljutomeru sestal s predstavniki občine, doma starejših občanov, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in zdravstvenega doma ter se seznanil z razmerami v domu starejših občanov in naraščajočem številu okuženih. Udeležence je pozval k sodelovanju. V domu starejših občanov so varovance preselili po nadstropjih glede na zdravstveno stanje. V domu, kjer je 90 zaposlenih in 152 stanovalcev, je potrjena okužba z novim koronavirusom pri 39 stanovalcih in štirih zaposlenih. Vseh 39 stanovalcev s potrjeno okužbo je v domu, nobeden ni v bolnišnici.

MARIBOR – Okužbo z novim koronavirusom so ta konec tedna zabeležili tudi v mariborskem Domu Danice Vogrinec, ki je največji dom za starostnike v državi. Okužena je ena od uslužbenk doma, ki pa po besedah direktorja doma Marka Slaviča ni imela neposrednega stika s stanovalci. Slednje redno testirajo in doslej še niso imeli pozitivnega brisa.

LENDAVA – Odhod nekaterih državljanov iz karantene v Dolgi vasi že po šestih dneh namesto po štirinajstih po pojasnilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje ne pomeni, da je karantena ukinjena, njeno izvajanje se le nadaljuje na domačem naslovu, če so za to ustrezne razmere. Od 29 ljudi, ki so bili še v petek v gostišču v Dolgi vasi, jih je tam ostalo 11. Sedem jih je bilo okuženih ob prihodu, štirim so okuženost potrdili v nedeljo, kažejo podatki NIJZ.

POSTOJNA – V postojnskem hotelu Epic je v karanteni ostalo 24 oseb. Zaenkrat ostajajo pri dveh potrjenih okužbah s koronavirusom, za dve osebi pa še čakajo na bris, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Tudi iz doma starejših Talita kum, kjer je bila okužena zaposlena, za zdaj nimajo podatkov o novih okužbah.

HOLMEC – Na Koroškem so zadovoljni, da je sosednja Avstrija prisluhnila in razumela potrebe obmejnega prebivalstva ter po štirih dneh od zaprtja danes vsaj delno ponovno odprla mejni prehod Holmec. “Zelo smo zadovoljni, da je to uspelo s skupnim nastopom,” je za STA dejal župan Občine Prevalje Matic Tasič, ki si sicer želi, da bi bil prehod odprt več časa.

KOBARID – Delovanje začasnega mejnega prehoda Robič na meji z Italijo, ki je bil vzpostavljen 23. marca, je podaljšano do 5. maja, je danes sporočila slovenska policija na svoji spletni strani. Mejni prehod bo od torka deloval po spremenjenem času, in sicer bo ob delavnikih in sobotah odprt od 5. do 18. ure, ob nedeljah in praznikih pa bo zaprt.

LJUBLJANA – V času po uveljavitvi interventnega protikoronskega zakona bodo prestajanje kazni zapora po uradni dolžnosti predvidoma prekinili 114 obsojencem, so za STA pojasnili na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. Kot je razvidno iz njihovih podatkov, bodo največ obsojencev začasno izpustili iz zapora na Dobu.

LJUBLJANA – V okviru poostrenega nadzora spoštovanja prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah, so policisti minuli vikend po slovenskih cestah opravili kontrolo pri 3348 voznikih, in pri tem ugotovili 103 kršitve odloka. Od tega so v 69 primerih izrekli opozorilo, so zapisali na spletnih straneh policije. Ugotovitve o preostalih 34 primerih kršitev so predali Zdravstvenemu inšpektoratu RS.

LJUBLJANA – Kolektivne organizacije Aipa, Sazor in IPF so na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška naslovile pobudo, da bi za izredno pomoč članom v času koronavirusa začasno namenile do 25 odstotkov lani zbranih nadomestil. Kot menijo, se družba s takšnimi razmerami še ni soočila, saj je glasbeno, filmsko in literarno ustvarjanje dobesedno opustošeno.

SVET

NEW YORK – Število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa je v ZDA preseglo 10.000, okuženih pa je že skoraj 350.000 ljudi. Število mrtvih v najhuje prizadeti zveni državi New York sicer že dva dni zapored narašča počasneje, guverner države Andrew Cuomo pa je omejitve gibanja formalno podaljšal do 29. aprila. V ZDA sicer opozarjajo, da je pred njimi najhujši teden.

MADRID/RIM/LONDON/PARIZ – V Španiji je četrti dan zapored upadlo število smrti zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 637, kar je najmanj v zadnjih 13 dneh. V Italiji so v zadnjem dnevu zabeležili 636 smrtnih žrtev, kar je več kot v nedeljo, a je bilo manj na novo okuženih. V Veliki Britaniji je umrlo že več kot 5000 ljudi, v zadnjem dnevu 439. Med okuženimi je premier Boris Johnson, ki je zaradi covida-19 v bolnišnici. V Franciji je zadnji dan umrlo 833 ljudi, skupaj že skoraj 9000.

DUNAJ – Avstrija je kot ena prvih evropskih držav sporočila, da se namerava po veliki noči postopoma vrniti v normalno življenje. Kancler Sebastian Kurz je napovedal, da bodo s 14. aprilom odpravili nekatere omejitve. Omejitev gibanja bo veljala do konca meseca, šole pa bodo zaprte do sredine maja, tako kot hoteli in restavracije. Prepoved prireditev bo v veljavi še do konca junija.

OSLO – Norveška, ki v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa ni uvedla popolne omejitve gibanja, ima epidemijo covida-19 pod nadzorom, je danes ocenila vlada. Kljub izboljšanju razmer pa ukrepov še ne bodo odpravili. Na Norveškem, ki ima okoli 5,4 milijona prebivalcev, so potrdili 5755 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 59 ljudi.

TOKIO – Japonski premier Shinzo Abe je sporočil, da bodo za sedem regij, tudi Tokio in Osako, predvidoma v torek za mesec dni razglasili izredne razmere zaradi koronavirusa, s tem pa omogočil oblastem, da ljudem prepovejo zapuščanje svojih domov. Abe je tudi napovedal paket pomoči za gospodarstvo v vrednosti okoli 915 milijard evrov.

PEKING – Na Kitajskem so v zadnjem dnevu potrdili 39 novih okužb z novim koronavirusom, večino uvoženih. Poročajo tudi o naraščanju števila asimptomatskih primerov. V nedeljo so jih zabeležili 78. Uvoženi in asimptomatski primeri postajajo glavna skrb oblasti v zadnjih tednih, potem ko so s strogimi ukrepi uspeli doseči zmanjšanje domačih okužb.

ŽENEVA – Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da samo z nošenjem zaščitnih mask ne bo mogoče končati pandemije koronavirusne bolezni 19. Splošno nošenje maske v javnosti je upravičeno le v primeru omejenega dostopa do vode za umivanje rok oziroma takrat, ko je težko zagotoviti ustrezno razdaljo med ljudmi. V WHO so bili kritični tudi do izjav, da bi morali cepivo proti novemu koronavirusu morali preizkusiti v Afriki.

BRUSELJ – Evropska komisarja za notranji trg in gospodarstvo, Thierry Breton in Paolo Gentiloni, sta v mnenjskem članku z naslovom Evropski sklad za okrevanje je nujen izpostavila, da je za ponoven zagon gospodarstva po pandemiji novega koronavirusa treba vzpostaviti evropski sklad za okrevanje, ki bi lahko izdajal dolgoročne obveznice.

NEW YORK – V živalskem vrtu v Bronxu se je z novim koronavirusom okužil tiger. Tigrica Nadia je kazala simptome bolezni, zato so jo preventivno testirali in v nedeljo potrdili okužbo. Simptome okužbe so odkrili še pri drugih tigrih in levih, a jih niso testirali. To je prvič, da se je divja žival s covidom-19 okužila od človeka, je dejal vodilni veterinar v živalskem vrtu.

ŠPORT

LJUBLJANA – Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin je v pogovoru za športni dnevnik EkipaSN med drugim spregovoril o svoji vlogi pri donaciji zaščitne opreme Sloveniji in seveda o nogometu. Kar se tiče nadaljevanja sezone evropskega nogometa, je Čeferin optimističen. “Optimist sem, da bomo videli zaključek španskega prvenstva, optimist sem, da bomo videli zaključek italijanskega prvenstva, in optimist sem na splošno. Seveda pa ne morem nič zagotoviti, ničesar ne morem obljubiti,” je povedal za EkipoSN. Čeferin je prepričan, da se bodo prvenstva nadaljevala brez gledalcev, bolj skeptičen pa je glede nadaljevanja evropskih klubskih tekmovanj, saj gre pri teh za potovanje med državami. Vseeno odgovarja, da ima Uefa pripravljene različne scenarije tudi za dokončanje lige prvakov in evropske lige.

ZÜRICH – Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je pozvala k hitrim ukrepom, s katerimi bi nogometnim klubom pomagali finančno preživeti trenutno svetovno blokado zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19. Krovna svetovna federacija za nogomet je igralce pozvala, naj sprejmejo predlog za znižanje plač ter s tem pomagajo svojim klubom premostiti krizo. Fifa je tudi priporočila, naj se pogodbe igralcev podaljšajo do konca prekinjenih nogometnih sezon in da naj se prestopni rok časovno zamakne. Nogometni prvoligaši v Italiji so se dogovorili o znižanju plač igralcem in strokovnim štabom zaradi prekinitve tekmovanj, ki ga je povzročila pandemija novega koronavirusa. V primeru, da se sezona ne odigra do konca, bodo nogometaši prejeli za tretjino nižje plače, če pa bo prišlo do nadaljevanja, bo znižanje plač le polovico tega.

TORINO – Italijanka Federica Brignone, najboljša svetovna alpska smučarka ta hip, je vendarle prejela tri osvojene lovorike, ki si jih je prismučala v sezoni svetovnega pokala 2019/20. Zaradi pandemije novega koronavirusa globusov najboljšim smučarjem niso mogli izročiti osebno. Devetindvajsetletnica jih je prejela kar po pošti. Brignonejeva je v pogovoru za ameriško tiskovno agencijo AP danes potrdila, da ima globuse končno v rokah. Velikega in dva mala kristalna globusa so ji pripeljali s tovornjakom, ogromen paket pa so zaradi prepovedi približevanja pustili kar pred hišo staršev. Njena hiša je namreč malce težje dostopna, saj živi še nekoliko višje od staršev. Brat ji je poslal fotografijo paketa ter se pošalil, ali so ti moji, sem jih jaz naročila.

BERLIN – Nemčija je med prvimi spoznala škodo, ki se povzroča športu z dolgotrajnim premorom zaradi novega koronavirusa. Od danes naprej pod strogimi pogoji in v večini v manjših skupinah vnovič trenira tudi večina nemških nogometnih klubov prve in druge lige.

LONDON – Teorijam zarote o nastanku novega koronavirusa se je pridružil znani angleški boksar Amir Khan, ki pravi, da je sars-cov-2 izum človeka, ki želi preko tehnologije 5G oziroma pete generacije brezžičnih omrežij izbrisati človeštvo. Strokovnjaki seveda menijo povsem drugače in vse skupaj označujejo za “neumnost”. “Mislim, da virus ni prišel s Kitajske. Ljudje pravijo, da izhaja iz juhe netopirjev in kač. Verjameš tem neumnostim? Jaz ne. Ali res misliš, da novi koronavirus nima nobene veze z
omrežjem 5G,”
je boksar zapisal v nizu video posnetkov, ki jih je objavil na družbenih omrežjih.

SAO JOAO DA MADEIR – Eden najboljših nogometašev na svetu, zagotovo pa eden od fizično najbolje pripravljenih v zgodovini, Portugalec Cristiano Ronaldo, je na Instagramu objavil izziv za vse, ki se v času pandemije trudijo ostati v čim boljši telesni formi. Podreti morajo njegov rekord – 142 trebušnjakov v 45 sekundah. Ne gre za klasične trebušnjake, temveč za vajo, pri kateri so noge v zraku, s prsti rok pa se je potrebno dotakniti nartov. Petintridesetletni Ronaldo ima na Instagramu 211 milijonov sledilcev, izziv, ki ga je pripravil v sodelovanju s proizvajalcem športne opreme, pa si je v osemnajstih urah ogledalo že skoraj 18 milijonov ljudi.

Dogodki