Search
Close this search box.

Po več kot štiridesetih letih obnovili fontano v Radljah

Po več kot štiridesetih letih od postavitve je zaradi dotrajanosti podrobno obnovo doživela tudi radeljska fontana.

“Ob urejanju trga Radelj ob Dravi v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja so njegovi snovalci iskali rešitev, kako bi na trgu upodobili motiv javnega vodnega vira (trškega korita, ki je služilo kot vodni vir in za opravila, povezana z vodo) ob potoku Huda luknja, ki izvira nekje nad Radljami med Starim gradom in Perkolico. Ker so želeli vodni element vezati na trško jedro, so se odločili v središču Radelj ob Dravi postaviti fontano,” je na Facebooku zapisal župan Občine Radlje ob Dravi mag. Alan Bukovnik.

“Prvotno izvedbo so prevzela domača podjetja (Gradbeno podjetje Radlje, TIO Stroj Radlje …) in jo tudi uspešno zaključila. Z leti so se materiali utrudili in tako je naše javno podjetje Kanalizacija in čistilna naprava v celoti obnovilo fontano, v originalu. Dobro opravljeno delo,” je dodal Bukovnik.

Ob koncu zapisa je župan dodal še eno izmed anekdot, ki so spremljale gradnjo fontane. “Na začetku je bil kovinski del fontane vsaj pol metra višji, vendar se je pri transportu le-tega zalomilo, saj je bil most, pod katerim so opravljali transport prenizek in se je fontana v zgornjem delu zvila do nepopravljivosti, zato so se mojstri odločili, da jo enostavno skrajšajo za pol metra in jo tako visoko tudi postavijo. Verjetno ali pa zagotovo me bo kdo od takratnih akterjev dopolnil, popravil ali pa dodal kakšno svojo anekdoto ob gradnji fontane, je bomo vsi veseli.”

Z željo po še vsaj tako dolgem delovanju naše fontane se iskreno zahvaljujem mojstrom našega javnega podjetja KIČ za dobro delo,” je še dodal radeljski župann.

Dogodki

Po več kot štiridesetih letih od postavitve je zaradi dotrajanosti podrobno obnovo doživela tudi radeljska fontana.