Search
Close this search box.

Po tragični smrti 74-letnika iz Velenja je pred javnost stopil minister Danijel Bešič Loredan 

Minister se je uvodoma družini umrlega opravičil in jim izrekel iskreno sožalje. Meni, da se je zgodilo to, kar se ne bi smelo.

Spomnimo. To sredo, okoli 6. ure je na poti v velenjski zdravstveni dom umrl 74-letni občan. Tja se je odpeljal sam, ker naj Zdravstveni dom (ZD) Velenje ne bi imel na voljo reševalnega vozila.

Kot je Večer poročal včeraj je občan na pomoč prvič poklical že ob 4. uri in potarnal o hudih bolečinah, ki da mu jih najverjetneje povzročajo ledvični kamni, in da ima anevrizmo. Dežurna zdravnica naj bi mu pojasnila, da nima na voljo nobenega reševalnega vozila in mu svetovala, naj pride sam, kar je tudi storil. V zdravstvenem domu je prejel protibolečinsko terapijo in se odpravil domov.

Po 15 minutah je začel močno bruhati, vrnile so se tudi bolečine, zato je slabo uro kasneje še enkrat poklical v zdravstveni dom in jih prosil, naj pridejo ponj. Zdravnica naj bi mu znova dejala, da do 7. ure nima na voljo reševalnega vozila, zato se je znova sam odpravil v zdravstveni dom, a na poti umrl, poroča Večer.

Na današnji novinarski konferenci so spregovorili o dogodku v ZD Velenje: minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, državni sekretar Tadej Ostrc ter direktor Urada RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder. Prek spletne povezave se je pridružila tudi Katarina Rednak Paradiž, predstavnica ZD Velenje.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je uvodoma opravičil družini umrlega v Velenju in jim izrekel iskreno sožalje. “Takoj smo odreagirali, kot v primeru Celja. Najprej je potrebno razjasniti, ali gre za sistemsko anomalijo, lokalno posebnost ali strokovno napako, ki bi jo lahko na sistemski ravni preprečili.” Povzel je poročilo Policije o dogodku in poudaril, da moški ni umrl zaradi posledic prometne nesreče. Zadevo je, po njegovih informacijah, prevzel preiskovalni sodnik, ki preiskuje vse okoliščine tega dogodka.

Loredan Bešič je med drugim dejal tudi:Zgodilo se je to, kar se ne bi smelo. Tudi sam sem šest let dežural v urgentni službi. Vsak zdravnik, ki opravi strokovni izpit, ve, da ko te pacient pokliče drugič po obravnavi v manj kot uri, ve, da nekaj ni v redu. A ne želim ničesar prejudicirati.

Kasneje je bilo ugotovljeno, da je bil umrli v ZD Velenje ob 4.30 uri in obravnavan s strani dežurne zdravnice, nato pa je bil napoten domov. Ob 5.08 je znova poklical NMP, nato pa ob 5.11 v dežurno ambulanto ZD Velenje, kejr je bil slabo uro pred tem obravnavan. Ekipa NMP je bila obveščena o prometni nesreči nekaj pred 5.30, nato pa odhitela na kraj nesreče. Gospoda so poskušali oživljati. V ZD Velenje so ga prepeljali ob 6.30, tam pa je ostal vse do 9. ure, kar je precej neobičajno, je dejal minister za zdravje. Minister je še dejal, da sta bili obe reševalni vozili v času klicev na voljo so še zapisali na portalu 24ur.com.

Janko Šteharnik, direktor ZD Velenje je dejal, da je prepričan, da so v ZD Velenje ukrepali v skladu s pravili in protokoli, ki jih NMP predpisuje. Ali je bila storjena napaka bo pokazal nadzor. Potrebujejo pa še posnetke klicev na 112. Nanje pa se čaka mesec dni. Povedal je tudi, da je sin preminulega zaposlen v ZD Velenje, prav tako tudi njegova snaha. Z obema so že opravili razgovor in jih seznanili s poznanimi dejstvi. Kot je dejal direktor, je pacient v prvem klicu pojasnil svoje stanje, zdravnica pa je na osnovi tega ocenila, da je sposoben sam priti v ZD. V drugem primeru, ko je znova klical, pa je pacient zaprosil za prevoz v bolnico, saj je dobil napotnico za pregled pri urologu, ni pa prosil za prevoz nazaj v urgentno ambulanto ZD Velenje.

Loredan Bešič je poudaril tudi, da trenutna organizacija sistema NMP ne sledi razvoju stroke, se ne prilagaja resničnim potrebam prebivalstva in predstavalja vedno večja tveganja. Dolgoročno ni kadrovsko vzdržna. Da se s tem ukvarja že mesece in da, če to ni bilo rešeno od leta 2015 in do danes, bo to za vsako ceno urejeno s 1. januarjem 2024.

Minister se je uvodoma družini umrlega opravičil in jim izrekel iskreno sožalje. Meni, da se je zgodilo to, kar se ne bi smelo.