Po svetu primanjkuje šest milijonov medicinskih sester

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da po svetu primanjkuje šest milijonov medicinskih sester. V danes objavljenem poročilu, ki ga je pripravila skupaj z Mednarodnim svetom medicinskih sester (ICN), organizacija izpostavlja pomen medicinskih sester, tudi v luči pandemije covida-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Medicinske sestre so hrbtenica vsakega zdravstvenega sistema,” je poudaril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dodal je, da so danes številne medicinske sestre v “prvih bojnih črtah” v pandemiji ter dodal, da potrebujejo podporo, da bodo lahko svet ohranjale pri zdravju.

Po svetu je malo manj kot 28 milijonov medicinskih sester, kar je več kot polovica vseh, ki delajo v zdravstvu. Med letoma 2013 in 2018 se je njihovo število povečalo za 4,7 milijona.

“A še vedno jih po svetu primanjkuje šest milijonov,” poudarja WHO. Največje pomanjkanje medicinskih sester je v revnejših državah v Afriki, Jugovzhodni Aziji, na Bližnjem vzhodu in delih Južne Amerike. Poročilo spodbuja države, naj ugotovijo, kje je pomanjkanje medicinskih sester ter investirajo v njihovo izobrazbo in delovna mesta.

Vodja ICN Howard Catton je na brifingu za novinarje prek videopovezave opozoril, da imajo tam, kjer primanjkuje medicinskih sester, pogosteje težave z visoko stopnjo okužb, odmerjanjem zdravil in višjo stopnjo smrtnosti. Poleg tega kadrovsko pomanjkanje izčrpava obstoječe medicinske sestre.

Mary Watkins, ki je pri predstavitvi poročila predstavljala triletno globalno kampanjo Nursing Now, je ob pandemiji covida-19 pozvala k naložbam v teste za novi koronavirus za zdravstvene delavce. “Zelo velik delež zdravstvenih delavcev ne hodi na delo, ker se boji, da se je okužil, a tega ne more dokazati,” je dejala.

Catton pa je poudaril, da so napadi na zdravstvene delavce, ki se borijo s covidom-19 popolnoma nesprejemljivi, so pa posledica tega, da ljudje ne poznajo njihovega dela in premajhnih prizadevanj držav za njihovo zaščito. Menil je še, da bo pandemija morda spremenila pogled na pomen medicinskih sester in s tem naredila poklic privlačnejši.

Dogodki