Po razigranem pustnem času se s pepelnično sredo začenja 40 dni posta

Po razigranem pustnem času, ki je letos zaradi epidemije covida-19 potekal v prilagojenih oblikah, se z današnjo pepelnično sredo v Katoliški cerkvi začenja 40 dni posta pred veliko nočjo. V preteklosti je bilo zanj značilno zlasti odpovedovanje mesu, medtem ko se v sodobnosti odpovedujejo tudi različnim razvadam.

Na pepelnično sredo se bo začela tradicionalna akcija 40 dni brez alkohola, ki jo pripravljajo Slovenska karitas, Agencija za varnost prometa in zavod Med.Over.Net. Predstavili jo bodo tudi na današnji novinarski konferenci. V akciji, ki jo organizirajo že 16. leto, poudarjajo, da je alkohol najbolj razširjena droga v Sloveniji.

Čeprav so številne škodljive in nepopravljive posledice znane, pa v družbi še vedno prevladuje strpen odnos do pitja alkohola in opijanja, so za STA pojasnili v Slovenski karitas. Še posebej je po njihovih navedbah zaskrbljujoče, da se vedno več otrok in mladostnikov sreča z alkoholom že pred 13. letom starosti, večina z dovoljenjem staršev. A pitje pri mladih povzroča škodo v telesnem razvoju in povečuje verjetnost za odvisnost v odraslosti, so še izpostavili.

V postnem času naj bi se verniki tudi z odrekanjem notranje prenovili. Post je čas za prenovo vere, upanja in ljubezni, je papež Frančišek zapisal v sporočilu za post. Po njegovih besedah je to čas, da verujemo oziroma da sprejmemo Boga v svoje življenje. Postiti se pomeni osvoboditi naše življenje tega, kar ga obremenjuje, tudi zasičenosti z resničnimi ali lažnimi informacijami in potrošniškimi proizvodi, da bi odprli vrata svojega srca Bogu, je navedel.

Nacionalni inštitut za javno zdravje pa pred postom glede odrekanja hrani pogosto spomni, da je treba upoštevati, v kakšni kondiciji je naš organizem. Bolnikom ga odsvetuje, ker bi zaradi premalo hrane lahko imeli dodatne težave.

Na pepelnično sredo naj ne bi bilo niti sledu o pustnih norčijah več. Tam, kjer pa pusta še niso pokopali, jih čaka še to dejanje. Butalci v Cerknici, kjer so letos celotno pustno dogajanje prenesli na splet, bodo tudi pusta pokopali na virtualen način. Življenje se bo tako tudi tam vrnilo v stare tirnice.